FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi japanski podaci i završetak Olimpijskih igara spustili europske burze

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 13. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europske burze blago su oslabile u ponedjeljak u oskudnoj trgovini nakon razočaravajućih podataka iz Japana i splašnjavanja euforije povezane s Olimpijskim igrama u Londonu.

Indeks Ftse oslabio je tako blagih 0,2 posto, na 5.837 bodova, frankfurtski DAX bio je pak na istom postotnom dobitku, dosegnuvši 6.954 boda a pariški CAC također je ojačao, i to 0,3 posto, i iznosio je 3.444 boda.

Rudarske dionice našle su se pod pritiskom zbog straha za rast svjetskog gospodarstva a dodatno su ih zakočili službeni japanski gospodarski podaci, koji su pokazali da je gospodarstvo u razdoblju od travnja do lipnja poraslo samo 0,3 posto, upola sporije no što se očekivalo.

Tako je Vedanta Resources oslabio 2,6 a Kazakhmys 1,7 posto.

"Čini se da je nedavni uzlet splasnuo zbog razočaravajućih podataka iz Japana i otrežnjenja nakon završetka Olimpijskih igara", konstatirao je Mike McCudden iz Interactive Investora.

"Ključni je trenutak za konkretne poteze u eurozoni, prije no što nade u poticajne mjere počnu blijedjeti zajedno s preostalim pozitivnim očekivanjima", dodaje McCudden.

Među dobitnicima izdvajali su se osiguravatelji, pa su Munich Re, Allianz i Axa ojačali u rasponu od 0,5 do 1,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u blagom minusu, od 0,1 posto, na 8.885 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙