FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skepsa prizemljila europska tržišta dionica

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica blago su oslabila u srijedu budući da ulagači sve više sumnjaju da su akteri u eurozini spremni povući hrabre poteze i pokrenuti značajne promjene kako bi riješili krizu a očekuju se i novi važni podaci iz Kine.

Indeks Londonske burze Ftse oslabio je tako oko podneva 0,5 posto, kliznuvši na 5.811 bodova, frankfurtski DAX bio je u minusu 0,4 posto i iznosio je 6.937 bodova a pariški CAC spustio se 0,6 posto, na 3.431 bod.

Krajem prošlog tjedna predsjednik Europske središnje banke (ESB) Mario Draghi potpirio je apetit ulagača za rizičnijom imovinom, poput dionica, najavivši da je spreman učiniti "sve što je potrebno" kako bi se spasio euro i snizili visoki troškovi zaduživanja Italije i Španjolske.

U međuvremenu je među ulagačima ponovo prevladao oprez i sumnja da je eurozona korak bliže rješenju dužničke krize.

"Nedvojbeno smo skeptični kada je u pitanju spremnost vlasti da pokrenu uistinu velike promjene u eurozoni", upozorava Richard Batty iz Standard Life Investmentsa.

"Mislim da je ovo jedan od onih dana kada na tržištu prevladava skepsa u pogledu sposobnosti europskih vlasti da naprave ono što treba napraviti, s obzirom na slabost gospodarstava i teških fiskalnih i strukturalnih prilagodbi usmjerenih na jačanje njihove konkurentnosti", dodaje Batty.

U srijedu je britanska središnja Bank of England oštro snizila prognozu rasta britanskog gospodarstva u srednjoročnoj perspektivi zbog bojazni da bi faktori koji nagrizaju gospodarske aktivnosti još od financijske krize mogli biti aktivni dulje no što se dosada procjenjivalo.

Ulagači sada očekuju niz podataka o kineskom gospodarstvu koji će biti objavljeni u četvrtak, kako bi procijenili šanse da i Peking ponovo poduzme mjere potpore za posustale gospodarske aktivnosti.

Među gubitnicima izdvajali su se zrakoplovni prijevoznici Lufthansa, u minusu 4,6 posto, i IAG, čija je dionica oslabila četiri posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,9 posto, na 8.881 bodu.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙