FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nade u poteze ECB-a poduprle uzlet dionica na europskim burzama

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 30. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali, poduprti očekivanjima novih mjera Europske središnje banke (ECB) kojima bi se pomoglo spustiti visoke troškove zaduživanja Španjolske i Italije, a pozitivno je na tržištima odjeknula i vijest o padu prinosa na talijanske državne obveznice.

Londonski FTSE oko 13 sati bio je u plusu 0,56 posto, na 5.658 bodova, frankfurtski DAX 0,81 posto, na 6.743 boda, a pariški CAC 0,54 posto, na 3.297 bodova.

Najnovije izjave europskih dužnosnika, uključujući i čelnika ECB-a Marija Draghija da će učiniti sve za spas eurozone potaknule su očekivanja novih poteza na ovotjednom zasjedanju ECB-a u cilju snižavanja visokih talijanskih i španjolskih troškova zaduživanja.

Ulagači su ipak sumnjičavi hoće li dužnosnici ECB-a ispuniti očekivanja tržišta, s obzirom da se njemačka središnja banka Bundesbanka protivi obnavljanju programa kupovina obveznica, koji se smatra ključnim za spuštanje visokih troškova zaduživanja Italije i Španjolske.

"Tržište je dosegnulo točku na kojoj je uračunat potez ECB-a. Draghi sada mora svoje riječi pretočiti u djela ili će se tržište sunovratiti brže nego što je ojačalo", kazao je Andrew Taylor, tržišni strateg u tvrtki GFT.

Među najvećim dobitnicima bile su dionice banaka, predvođene španjolskom Bankijom, s rastom cijena dionica od 4,6 posto. Slijede talijanska banka Banco Popolare, u plusu 3,4 posto, te francuska Credit Agricole, s rastom cijene dionica od 3,6 posto.

Španjolski burzovni indeks IBEX u takvim je okolnostima bio u plusu 1,7 posto.

Italija je danas uspješno prodala državne obveznice u iznosu od 5,479 milijardi eura s rokom vraćanja za pet i 10 godina, i to uz nižu cijenu nego na prijašnjim aukcijama, izvijestilo je talijansko ministarstvo financija. Ministarstvo se zadužilo u skladu s gornjim planiranim iznosom.

Prinosi na 10-godišnje obveznice pritom su pali na 5,96 posto, sa 6,19 posto koliko je Rim bio primoran platiti na prijašnjoj aukciji. Na 5-godišnje obveznice prinosi su smanjeni na 5,29 posto, s 5,84 posto na aukciji održanoj prošlog mjeseca.

Od pojedinačnih dobitnika isticala se zrakoplovna tvrtka Air France-KLM, sa skokom cijena dionica od 12 posto nakon što je izvijestila da je prepolovila gubitak u poslovanju, zahvaljujući poboljšanoj situaciji po pitanju putničkog prijevoza zrakoplovima.

Indeks Tokijske burze Nikkei indeks ojačao je danas 0,8 posto, na 8.635 bodova.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙