FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobro raspoloženje na europskim tržištima dionica

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 14. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica porasla su u utorak budući da su skromni podaci o rastu europskih gospodarstava bili uglavnom očekivani pa je njihov utjecaj na ulagače bio ograničen.

Indeks Londonske burze Ftse porastao je tako 0,3 posto, na 5.851 bod, na istom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, koji je dosegnuo 3.435 bodova. Najveći je plus, od 0,7 posto, zabilježio frankfurtski DAX, ojačavši na 6.956 bodova.

Gospodarstvo eurozone smanjilo se u drugom tromjesečju 0,2 posto, dok je ono njemačko poraslo za mršavih 0,3 posto, izvijestio je europski statistički ured Eurostat.

Na sumorne procjene europskog rasta nadovezao se pad indeksa gospodarske klime u Njemačkoj u kolovozu drugi mjesec zaredom. Indeks izrađuje institut ZEW a odražava očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za njemačko gospodarstvo u narednih šest mjeseci.

"Podaci su uglavnom u skladu s očekivanjima pa je njihov utjecaj na relativno dobro raspoloženje na tržištima dionica bio ograničen. Čini se da ima još prostora za rast vrijednosti dionica", zaključuje Alexandre Baradez iz Saxo Banquea.

"Raspoloženje bi sada mogle pokvariti samo neočekivane negativne vijesti o Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM). Ipak, ukupni je trend pozitivan pa jača nervoza među ulagačima koji su propustili rast", dodaje Baradez.

Među vodećim su dobitnicima na tržištima u utorak bile dionice banaka, koje su u prosjeku ojačale 0,8 posto. Pritom je talijanska Intesa SanPaolo ojačala 1,4 posto, španjolski Banco Santander 0,8 posto a francuski Natixis 0,7 posto.

Od početka kolovoza i izjave predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija da je spreman učiniti štogod je potrebno kako bi zaštitio euro bankovni je sektor dobio na vrijednosti 25 posto.

Indeks Tokijske burze zaključio je trgovinu u plusu 0,5 posto, na 8.929 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙