FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splasnuo entuzijazam na europskim tržištima dionica

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 10. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica obeshrabrili su u petak slabi kineski gospodarski podaci i sumnje da će europski čelnici dogovoriti konkretne mjere za suzbijanje krize.

Indeks Londonske burze Ftse kliznuo je tako 0,3 posto, na 5.832 boda, frankfurtski DAX bio je na gubitku 0,6 posto i iznosio je 6.924 boda a pariški CAC oslabio je 0,8 posto, spustivši se na 3.428 bodova.

Tržišta dionica snažno su rasla od 26. srpnja kada je čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao da će učiniti "sve što treba" kako bi zaštitio euro od dužničke krize.

Trgovci su u međuvremenu počeli preporučivati ulagačima dobitonosne prodaje zbog slabosti svjetskog gospodarstva i tvrdokornog rizika da europski čelnici možda ipak neće uspjeti postići dogovor o konkretnim mjerama za suzbijanje krize.

Neizvjesne prognoze za gospodarstvo u petak su dodatno naglasili slabi podaci o kineskom izvozu u srpnju, koji su pokazali njegov rast za samo jedan posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Pomalo sam oprezna kada je u pitanju druga polovina godine. Kineski podaci ne izgledaju previše dobro a nisam uvjerena ni da ECB poduzima potrebne korake kako bi se riješila kriza u eurozoni", naglasila je Caroline Vincent iz Cavendish Asset Managementa.

Među najvećim je gubitnicima na tržištu u petak bio švicarski prehrambeni div Nestle, koji je oslabio 1,2 posto zbog snažnog skoka cijena hrane na svjetskom tržištima uslijed teške suše u Sjedinjenim Državama.

Značajno je pojeftinila i dionica proizvođača biogoriva i etanola Novozymesa, i to 2,9 posto, nakon što je vodeći dužnosnik Svjetske banke za hranu pozvao Sjedinjene Države da smanje kvote za etanol kako bi otklonile novu prehrambenu krizu.

Dionica njemačkog reosiguravatelja Hannover Rea kliznula je 3,4 posto zbog slabih poslovnih rezultata koji nisu ispunili očekivanja analitičara.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu jedan posto, na 8.891 bodu.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙