FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica u procjepu između nade i straha

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice balansirale su u četvrtak u nervoznoj trgovini između nade da će slabi gospodarski pokazatelji potaknuti monetarne vlade u Kini na dodatne poticajne mjere i straha da će slabi gospodarski rast u eurozoni

Indeks Londonske burze Ftse kliznuo je tako 0,2 posto, na 5.832 boda dok je frankfurtski DAX bio u minusu 0,8 posto, spustivši se na 6.910 bodova a oslabio je i pariški CAC, i to 0,3 posto, na 3.427 bodova.

Najveći je gubitnik u četvrtak bio automobilski sektor, koji muku muči sa slabim gospodarskim rastom u Europi, pokazuju podaci utjecajnog londonskog instituta Markit.

Tako su njemački Daimler i BMW oslabili 1,5 odnosno 1,2 posto, dok je francuski Peugeot bio na gubitku 1,1 posto. Pad vrijednosti zabilježio je i francuski proizvođač guma Michelin, i to za 2,6 posto.

Prošlog je tjedna Europska središnja banka skicirala grube konture plana izravne pomoći Španjolskoj i Italiji, čiji troškovi zaduživanja balansiraju nadomak neizdrživoj razini. Neizvjesnost koja još uvijek obavija taj plan blokira snažniji uzlet na tržištima.

Mnogi ulagači strahuju da je ESB-ov uvjet za poduzimanje konkretnih mjera, naime da zemlja u nevolji mora zatražiti pomoć iz kriznih fondova eurozone povećao rizik da će se kriza u Španjolskoj i italiji možda morati znatno pogoršati da bi središnja monetarna institucija eurozone pritekla u pomoć.

"Stalno nešto čekamo. Kriza se mora dovoljno pogoršati da Španjolska bude prisiljna zatražiti program pomoći, koji bi testirao spremnost ESB-a da kupuje španjolske obveznice", tumači strateginja Rabobanka Lyn Graham-Taylor.

Dobitnike su pak predvodile cikličke dionice, poput banaka i proizvođača roba, slijedom nada da će najnoviji slabi gospodarski podaci iz Kine potaknuti tamošnje vlasti da usvoje nove poticajne mjere.

Kineska je inflacija u srpnju kliznula na najnižu razinu u 30 mjeseci, od 1,8 posto. To je potpirilo nade da će Peking poduzeti dodatne mjere kako bi podupro posustalo gospodarstvo.

U takvom su okruženju među najvećim dobitnicima bile banke. Britanski zajmodavac Standard Chartered ojačao je 3,8 posto, nakon što je odlučno odbacio optužbe o 250 milijardi dolara vrijednim transakcijama pranja novca za Iran.

U rudarskom sektoru ojačala je Xstrata, i to 0,7 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,1 posto, na 8.978 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙