FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30

Autor: dger
ZAGREB, 17. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je opovrgnuo optužbe iznesene na njegov račun u prošlom broju tjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) "Novosti", prema kojima on "Novostima", zbog njihova pisanja o aferi ZAMP, želi ukinuti dosadašnji način financiranja iz državnog proračuna, poručivši da se iza takvih optužbi krije čelnik SNV-a Milorad Pupovac. "Tekst Ivice Đikića (glavnog urednika Novosti i autora teksta 'Osvetnik s Pantovčaka' u kojem se proziva Predsjednik Republike) razrađeni je tekst pisma koje mi je nekoliko dana prije izlaska Novosti uputio gospodin Pupovac, predsjednik SNV-a", poručuje predsjednik Josipović u demantiju "Novostima". Pupovca proziva i zbog zloupotrebe "Novosti" za provođenje i promociju svoje politike te poručuje kako ne odobrava ono što Pupovac čini na političkoj sceni, no nema svoju novinu kojoj bi bio izdavač i koja bi bezrezervno služila njegovoj politici. U otvorenom pismu Josipović pojašnjava i u čemu se razilazi s Pupovcem. "Silno mi je zamjerio moje negativno stanovište o izbornom zakonodavstvu koje je izrazito preferiralo gospodina Pupovca i njegovu stranku na parlamentarnim izborima. Srećom, Ustavni je sud nakaradne odredbe kojima je nedostajala samo fotografija gospodina Pupovca kao izabranog kandidata, ukinuo. Ukinuo je odredbe koje su nastale 'reketarenjem' tadašnjeg koalicijskog partnera čija je parlamentarna većina uvelike ovisila o gospodinu Pupovcu", ističe Josipović. Pupovca je prozvao i zbog toga što se želi pozicionirati kao isključivi posrednik između Beograda i Zagreba. "Zato i ovaj napad 'Novosti' na mene dolazi u trenutku kada sam pozvao i druge političare Srbe da sudjeluju u obilježavanju Oluje, kad su priliku da se u javnosti bolje profiliraju dobili i drugi političari", ističe Josipović optužujući Pupovca da je "koristio parlamentarnu situaciju i 'reketario' svaku vladu, ostvarujući velike financijske prihode iz proračuna".

ZAGREB - U povodu završetka svetog mjeseca Ramazana i ramazanskog posta te proslave velikog islamskog blagdana Ramazanskog bajrama, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je danas čestitku svim hrvatskim vjernicima muslimanske vjeroispovjesti. "Svima želim da blagdan provedu u radosnom vjerničkom i obiteljskom zajedništvu, u ozračju mira i razumijevanja, te da duhovni poticaj Bajrama bude ujedno i poticaj za daljnju zauzetost za mir, toleranciju i izgradnju općeg dobra. Bajram Šerif Mubarek Olsun!", stoji u čestitki predsjednika Josipovića upućenoj predsjedniku Mešihata islamske zajednice u RH muftiji Azizu ef. Hasanoviću, vjerskim dostojanstvenicima i službenicima, te svim islamskim vjernicama i vjernicima u Republici Hrvatskoj.

SKRADIN - Nekontrolirano spaljivanje korova uzrok je požara kod mjesta Sonkovića kraj Skradina, jednoga od najtežih koji su ove sezone izbili na šibensko-kninskom području, izvijestili su iz PU šibensko-kninske. Policija je to utvrdila nakon obavljenog očevida na mjestu izbijanja požara, no materijalna šteta koju je prouzročila vatrena buktinja još nije poznata. Zasad je poznato da su u požaru stradali brojni nasadi vinove loze i maslina. Grad Skradin osnovao je povjerenstvo za utvrđivanje štete na poljoprivrednim kulturama, koje je počelo prikupljati podatke s terena. Kada svi podaci budu prikupljeni, povjerenstvo će ih proslijediti Županiji šibensko-kninskoj, zajedno sa zahtjevima za odštete poljoprivrednicima. Požar kod Sonkovića izbio je 12. kolovoza, a vatrogasci su se s vatrom borili sve do blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza. Vatrena fronta u jednom je trenutku bila široka četiri kilometra, a s njom se borilo 114 vatrogasaca s 32 vozila, i uz pomoć zračnih vatrogasnih snaga.

ZAGREB - Ugašen je požar na otvorenom prostoru na području Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Opožareno je devet hektara trave, niskog raslinja, hrastove i borove šume. Ugašen je i požar na otvorenom prostoru kod Dugobaba u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Opožareno je 20 hektara trave, niskog raslinja i makije. Požar na otvorenom prostoru kod Hrvaca-Vrdovo u Splitsko-dalmatinskoj županiji također je ugašen. Opožarena je trava i nisko raslinje. U Zadarskoj županiji ugašen je požar na otvorenom prostoru kod Galovca, zaseok Tokići. Opožareno je osam hektara hrastove šume i guste makije.

ZAGREB - Počela je isplata korisnicima prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, izvijestili su danas iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje. Navedenu pomoć će temeljem odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta primiti korisnici prava koji su pravo na novčanu pomoć za opremu novorođenog prvog, drugog, trećeg i svakog daljnjeg djeteta ostvarili u svibnju 2007.,2008., 2009.,2010, 2011. i svibnju 2012. godine, te drugi obrok za korisnike prava ostvarenog u rujnu 2011. za drugo dijete. Rok za podnošenje zahtjeva korisnika prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta je šest mjeseci od dana rođenja djeteta, podsjeća Gradski ured za zdravstvo i branitelje.

OSIJEK - Za cjelovitu obnovu osječkog srednjoškolskog igrališta, čiji se završetak planira u proljeće iduće godine, iz gradskog proračuna izdvojit će se oko pet milijuna kuna, istaknuto je na današnjem predstavljanju projekta u Osijeku. Gradonačelnik Krešimir Bubalo kazao je kako je potrebna cjelovita obnova toga igrališta, građenog od 1962. do 1964. godine, koje je do sada nekoliko puta djelomično renovirano. Napomenuo je da će obnova, uz ostalo, obuhvatiti postavljanje nove atletske tartan staze, uređivanje sportskih terena i pratećih sadržaja, poput svlačionica. Dodao je da su pripremljeni troškovnici za natječaj, koji bi uskoro trebao biti raspisan, prvi pripremni radovi očekuju se za dva mjeseca, a završetak obnove u proljeće iduće godine.

ŠOLTA - Kanadska državljanka zadobila je rano jutros na Šolti teške i po život opasne ozljede prilikom skoka u more, izvijestila je PU splitsko-dalmatinska. Prema prvim informacijama Kanađanka je stradala oko 7 sati kada je skakala u more s broda na kojemu se nalazila s nekoliko prijatelja. Helikopterom HRZ-a prebačena je u splitsku bolnicu. U skoku je zadobila teške ozljede glave, a u bolnicu je dovezena u besvjesnom stanju. Policija istražuje što se točno dogodilo.

ZAGREB - Hrvatske željeznice ovoga mjeseca obilježavaju sto dvadeset godina zagrebačkog Glavnog kolodvora, a ta visoka obljetnica simbolički će biti obilježena sutra, kada će se putnicima dijeliti prigodni darovi, a u predvorju će biti postavljena izložba prigodnoga filatelističkog materijala i visećih plakata koji prikazuju kolodvor kroz povijest. Prigodni darovi poput lepeza, kemijskih olovaka i letaka putnicima koji se zateknu na kolodvoru dijelit će se sutra od 9 do 11 sati, na dan službenog puštanja kolodvora u promet 1892. godine, izvijestio je danas HŽ Holding. Neoklasicistička palača zagrebačkoga Glavnoga kolodvora izgrađena je 1892. zbog potrebe za proširenjem željezničkih kapaciteta u Zagrebu koji su se pokazali nedostatnima ubrzo pošto je 1873. za promet bila otvorena cjelovita pruga između Budimpešte i Rijeke te proširena mreža željezničkih pruga koje su gravitirale zagrebačkome željezničkom čvorištu. Zagrebačkim Glavnim kolodvorom danas prolazi 312 putničkih vlakova i oko 82.000 putnika na dan. U 2011. s kolodvora je otputovalo oko 2,6 milijuna putnika.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙