FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 19. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - Vlada bi s današnje sjednice u saborsku proceduru trebala uputiti prijedlog zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji kojim se priprema registar osuđenih pedofila. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je da registar pedofila neće biti javno objavljen, ali će mu pristup imati sve nadležne službe, prvenstveno za kazneni progon, državno odvjetništvo, policija i sudovi, kao i sve institucije i tijela koje dolaze u doticaj s djecom. Upozorio je da su ti podaci službena tajna i da će onaj tko ih oda biti kazneno progonjen te podsjetio da ti podaci i sada postoje u registrima, ali će odsad biti objedinjeni. "Podaci koji se tiču počinitelja kaznenih djela seksualne prirode na štetu djece sada će biti objedinjeni. Na taj način hoćemo povećati zaštitu djece, eliminirati sve osobe koje su bile osuđivane zbog takvih djela iz doticaja s djecom", rekao je Miljenić za Dnevnik HTV-a. Miljenić je potvrdio da zakon daje alat kojim se propisuje da oni koji imaju doticaja s djecom trebaju donijeti potvrdu da nisu u registru. "Sva ministarstva će u okviru svojih nadležnosti propisati koji su to poslovi za koje će se tražiti potvrda", rekao je. Na pitanje odnosi li se to i na Crkvu, odgovorio je da se to odnosi na svakoga tko je ovlaštena osoba i ima doticaj s djecom.

ZAGREB - Požar iznad Rijeke na brdu Pulac, Veli vrh, lokaliziran je u 16,39 sati, a u vatri je opožareno oko 14 hektara borove šume, izvijestila je sinoć Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju požara sudjelovalo je 39 vatrogasca s 11 vozila iz JVP-a Rijeka i DVD-a Drenova, Sušak, Jelenje, Kastav i Klana te dva Canadaira. Pod kontrolom gasitelja je i požar koji je buknuo jutros kod mjesta Smoković u Zadarskoj županiji. Na požarištu i dalje dežuraju vatrogasci JVP-a Zadar. U gašenju su im tijekom dana pomoć pružale zračne snage. Na području Otrića-Pribudića, kod Bijelog vrha požar je i dalje je aktivan. Požar su tijekom dana gasile lokalne vatrogasne snage te DIP Split i DIP Zadar. Dio požara koji se jednim dijelom proširio na područje Šibensko-kninske županije, na područje Plavno, lokaliziran je u 16,10 sati. Taj dio požarišta gasili su vatrogasci JVP-a Knin, DVD-a Knin i DIP-a Šibenik. Tijekom dana požar su gasile i zračne snage koje su povučene.

DUBROVNIK - U atriju Knežava dvora u sklopu programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć je nastupio ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado s atraktivnim koncertnim programom pod ravnanjem Dražena Kurilovčana. Program pod nazivom "O, Isuse daj mi suze" donio je pomno odabrane korizmene napjeve zabilježene u šokačkim selima u Hrvatskoj, južnoj Mađarskoj i Vojvodini. Izveden je i program hrvatskog crkvenog pučkog pjevanja pod nazivom "Lamentacije" odnosno "Jadikovanja proroka Jeremije" koje su izniman spoj crkvene i tradicijske glazbe. U više od 60 godina djelovanja ansambl Lado imao je preko 5000 domaćih nastupa, a gostovao je u 48 zemalja širom svijeta. Objavio je više desetaka nosača zvuka. Za svoje uspješne nastupe od osnutka do danas dobio je brojne nagrade i priznanja uključujući i nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama.

RIJEKA - Liburnia film festival, jedini festival domaćeg dokumentarnog filma, koji se održava potkraj kolovoza u lučici u Ičićima, prvi put će se predstaviti u Rijeci i to retrospektivom pobjedničkih filmova. U Kružnoj ulici u Rijeci, pokraj kluba Palach, sinoć je počeo program retrospektive pod nazivom "LFF vremeplov". Tijekom dva dana prikazat će se deset pobjedničkih filmova od početka festivala, 2003. godine. Filmovi na programu "LFF vremeplova" su "Patchwork" Tanje Miličić, "Čuvar tegljača" Silvia Mirošničenka, "Purgatorij" Zdravka Mustača te još jedan film Silvia Mirošničenka "Ophodar pruge". Bit će prikazani i dokumentarci "Ode Eddy" Alda Tardozzija, "Ubil bum te" Nikole Strašeka, "Dobrodošli u Igrane" Kristine Kumrić, "Splitski akvarel" Borisa Poljaka, "Mimara Revisited" Danka Volarića te prošlogodišnji pobjednik LFF "Ratni reporter" Silvestra Kolbasa. Osim glavnih nagrada na Liburnia film festivalu, ti su filmovi dobitnici i brojnih drugih domaćih i međunarodnih nagrada.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙