FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 25. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Pregovarački odbori Vlade i sindikata državnih službi održat će danas sastanak o potvrdi teksta novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Na pregovorima u ponedjeljak postignuta je platforma koja bi trebala omogućiti da se pregovori završe uspješno. Pregovarači su nakon tog sastanka istaknuli kako treba još utanačiti stvari oko prijevoza, a da se u aneksu kolektivnom ugovoru definira da se prava na isplatu božićnica za ovu i sljedeću godinu ne primjenjuju, da se za sljedeću godinu ne isplaćuje regres i da se redefinira isplata jubilarnih nagrada za sljedeću godinu.

ZAGREB

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec potvrdio je da je u ponedjeljak podignuo rješenje za izdržavanje desetomjesečne kazne u kojoj je kao datum za odlazak u zatvor naznačen 13. kolovoza ali je najavio da će zbog pogoršanog zdravlja tražiti odgodu odlaska u zatvor. Na 15-mjesečnu zatvorsku kaznu Polančeca je zagrebački Županijski sud osudio jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju. Polančec je nepravomoćno bio osuđen na 15 mjeseci ali mu je Vrhovni sud smanjio kaznu za pet mjeseci dok je Miletiću kazna smanjena s 12 na osam mjeseci. "Mogu potvrditi da sam podigao rješenje o upućivanju na odsluženje kazne zatvora i da će moj odvjetnik podnijeti molbu za odgodu prema zakonom predviđenoj proceduri", rekao je Polančec Hini. Polančecu je Vrhovni sud smanjio kaznu na deset mjeseci zato što mu je kao naročito olakotnu okolnost uzeo motiv zbog kojeg je prekršio zakon, a to je pokušaj rješavanja statusa radnika vukovarskog "Borova" srpske nacionalnosti. Polančec smatra da je sama presuda nepravedna i nada se da će Ustavni sud ozbiljno razmotriti i prihvatiti njegovu tužbu na zakonitost presude budući da je, kako ističe, jedan sudac Vrhovnog suda imao izdvojeno mišljenje i u potpunosti prihvatio argumente njegove žalbe.

ZAGREB

Ministar financija Slavko Linić izjavio je sinoć u razgovoru za Dnevnik HTV-a da nas štednja i odricanja očekuju i u idućoj godini kako bi se izbjegla prevelika zaduživanja. Linić je ustvrdio da je njihova obveza prije svega prestati se zaduživati izvan mogućnosti, a da bi to ostvarili, rekao je, potrebno je smanjiti deficit. U idućoj godini namjera je vlade ostvariti gospodarski rast, ulaganja u privredu i otvaranja novih radnih mjesta ali istodobno štedjeti, rekao je na upit o smjernicama za proračun 2013. godine. "U isto vrijeme i nadalje odricanja i štednja", rekao je Linić. Štedjet će se, kazao je, u dijelu subvencija i u racionalnom trošenju sredstava za plaće, ali ne izvan onoga što se trenutno pregovara sa sindikatima. Ministar Linić je najavio da će prve liste poreznih dužnika građani moći vidjeti sa zadnjim danom srpnja. "Vlada ima odgovornosti prema svim građanima koji redovito plaćaju svoje poreze i koji su uredni", ustvrdio je Linić, komentirajući kritike zbog objave poreznih dužnika. Ustvrdio je kako žele napraviti vrlo jasnu razliku između urednih i neurednih obveznika. "Kritike u tom djelu nismo baš voljni saslušati", rekao je Linić. Rekao je i da isplata plaća i mirovina kao i svih socijalnih davanja najesen nije upitna i da će za to biti sredstava ali u predviđenim okvirima.

RIJEKA

Izvedbom plesne predstave „Božanstvena komedija“ Edwarda Cluga u utorak navečer u Harteri, bivšoj tvornici papira u Rijeci, zatvorene su 9. Riječke ljetne noći. Festival su službeno zatvorili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković. Izvedena predstava je nastala u koprodukciji Bitef teatra i festivala Grad teatar Budva. Prije početka predstave dodijeljene su nagrade najboljim programima ovogodišnjeg festivala. Po ocjeni publike, najbolji je bio simfonijski koncert Riječke filharmonije uz solistički nastup violončelista Petra Kovačića, održan u Harteri 13. srpnja. Ravnao je Anton Nanut a izvedena su djela Ludwiga van Beethovena i Edwarda Elgara. I žiri Novog lista je koncert Riječke filharmonije ocijenio najcjelovitijim događajem festivala. Posebno priznanje je žiri Novog lista dodijelio scenografu Daliboru Laginji za multimedijalnu izložbu "Pozornice" u sklopu festivala na kojoj je predstavljen presjek njegova scenografskog djelovanja. Riječke ljetne noći otvorene su 19. lipnja a održano je ukupno 35 festivalskih izvedbi na 11 lokacija u Rijeci i Opatiji. Programe je pratilo oko 12.000 gledatelja. Organizatori su HNK Ivana pl. Zajca, grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙