FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razočaravajući njemački podaci pritisnuli euro

Autor: gple
LONDON, 8. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon razočaravajućih podataka iz Njemačke i vala rasprodaja radi kupnje britanske funte, s obzirom na izostalu najavu novih poticajnih mjera za posustalo britansko gospodarstvo.

Euro je oprema dolaru oslabio 0,3 posto, kliznuvši na 1,2365 dolara. Bio je na još većem gubitku prema jenu, spustivši se 0,7 posto, na 96,75 jena.

Dolar je također oslabio prema japanskoj valuti, i to 0,3 posto, te se njime trgovalo po 78,32 jena.

"Euro je danas pomalo oscilirao, s obzirom na slabe njemačke podatke i izvješće britanske središnje banke (BoE) koje je potaknulo kupovine funte", pojasnio je Chris Turner iz ING-a.

Njemački su podaci pokazali nešto veći pad njemačke industrijske proizvodnje u lipnju no što su ekonomisti očekivali a odvojeno je izvješće pokazalo i oštar pad njemačkog uvoza u drugom tromjesečju. Izvoz se također smanjio.

Funta je pak ojačala prema euru nakon što je guverner BoE Mervyn King naznačio oprez u pogledu sniženja ključnih kamatnih stopa u budućnosti, što je iznenadilo neke ulagače.

Banka je prethodno snizila prognoze inflacije i rasta u najnovijem tromjesečnom izvješću o inflaciji, ukazujući na nastavljeni negativan utjecaj krize u eurozoni.

Očekivalo se da će BoE najaviti i nastavak poticajnih mjera monetarne politike za gospodarski rast ali izvješće je pokazalo da se banci ne žuri s novim mjerama, pa su ulagači počeli kupovati funte.

Analitičari ipak procjenjuju da će euro u narednim tjednima nastaviti rasti zahvaljujući pojačanom apetitu za rizikom, koji je potpirio predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi prošlotjednom izjavom da je spreman spašavati eurozonu od raspada, upozorivši tržišne aktere da ne spekuliraju s padom eura.

Ulagači zasad ničim ne odaju da namjeravaju testirati iskazanu spremnost ESB-a da brani euro.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙