FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jenja apetit za rizikom na europskim tržištima

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 7. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi blago su porasli u utorak u nervoznoj trgovini budući da je apetit za rizikom koji je potpirila najava Europske središnje banke o poticajnim mjerama počeo slabiti te je među ulagačima ponovo prevladao oprez.

Indeks Londonske burze Ftse ostao je oko podneva nepromijenjen i iznosio je 5.808 bodova dok je frankfurtski DAX ojačao 0,6 posto, na 6.956 bodova. Pariški CAC bio je u plusu 0,7 posto i iznosio je 3.427 bodova.

Predsjednik Europske središnje banke (ESB) Mario Draghi ohrabrio je tržišta prošlotjednom porukom da će učiniti "štogod je potrebno" kako bi spasio euro. Najavljene su kupovine obveznica kako bi se snizili talijanski i španjolski troškovi zaduživanja.

U takvom su okruženju španjolski i talijanski burzovni indeksi poskočili gotovo jedan posto, ali je u međuvremenu apetit za rizikom počeo kopniti i na njegovo je mjesto stupio oprez.

"Problem je u tome što su tržišta proteklih nekoliko dana snažno rasla a da bi se taj trend nastavio, trebaju nam nove dobre vijesti", tumači Nicola Marinelli iz Glendevon King Asset Managementa.

Među dobitnicima se u utorak izdvajao finski proizvođač mobitela Nokia, čija je dionica poskupjela 5,7 posto temeljem spekulacija da bi početkom rujna mogao predstaviti javnosti novi model 'pametnog' telefona kako bi pretekao Apple i njegovo lansiranje nove verzije iPhonea.

Najveći lanac hotela u svijetu Intercontinental dobio je pak na vrijednosti 4,8 posto nakon što je obećao da će ulagačima isplatiti milijardu dolara.

Banke su bile uteg za burzovne indekse budući da je britanska banka Standard Chartered izgubila gotovo četvrtinu svoje vrijednosti slijedom bojazni ulagača da je njezin ugled nepovratno narušen upozorenjem američkih regulatora da će joj oduzeti dozvolu za poslovanje zbog financijskih transakcija s Iranom.

Tržišna vrijednost Standard Chartereda smanjila se tijekom dva dana ukupno 29 posto, odnosno za oko 10,5 milijardi funti.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,9 posto, na 8.803 boda.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙