FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

Autor: dlug
ZAGREB, 12. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

NORFOLK - Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney objavio je u subotu da je za potpredsjedničkog kandidata odabrao kongresnika iz Wisconsina Paula Ryana, što je potez koji može donijeti dramatičan zaokret u utrci za Bijelu kuću i pretvoriti je u raspravu o smanjenju vladine potrošnje i javnog duga. Romney, čijoj kampanji treba energije nakon zaostajanja za demokratskim predsjednikom Barackom Obamom u posljednjim anketama, povukao je hrabar ali potencijalno riskantan potez dajući prednost fiskalnom jastrebu Ryanu isped umjerenijih kandidata - kao što su senator iz Ohia Rob Portman i bivši guverner Minnesote Tim Pawlenty - čiji bi utjecaj na utrku vjerojatno bio puno benigniji. Romneyev izbor utjecajnog predsjednika Odbora za proračuna Predstavničkog doma Kongresa vjerojatno će kampanji, koja je uglavnom usmjerena na gospodarstvo uz niz gadnih napada s obje strane, nametnuti raspravu o državnoj potrošnji, posebice o Ryanovu kontroverznom prijedlogu proračuna koji uključuje smanjenje sredstava za zdravstvene programe Medicare i Medicaid, namijenjene starijim i siromašnim građanima. Ryan je na svom predstavljanju na bojnom brodu - muzeju USS Wisconsin u luci Norfolk, rekao da su Sjedinjene Države u "opasnom" trenutku, s tisuću milijardi dolara proračunskog deficita i rastom državnog duga. "Nama ponestaje vremena i ne možemo si priuštiti još četiri godine", rekao je Ryan (42), koji je u Kongresu već 13 godina. Ryan, koji je katolik, strastveni ljubitelj fitnessa i lovac, favorit je ultrakonzervativnog pokreta Tea Party koji se protivi porezima i zalaže za ograničenu vladu. Najveće je odobravanje na subotnjem skupu u Norfolku dobio kada je rekao da "naša prava dolaze od prirode i Boga, a ne od vlade". Skupina "Tea Party Patriots" u priopćenju je pozdravila izbor Ryan kao kandidata za potpredsjednika, ističući kako su time Mitt Romney i Republikanska stranka jasno prihvatili vrijednosti pokreta Tea Party glede fiskalne odgovornosti, ograničene vlade i slobodnog tržišta kao najboljeg pravca djelovanja za gospodarski oporavak i vraćanje osobne slobode i pojedinačne odgovornosti među američke vrijednosti". Njegov je izbor odmah izazvao reakcije demokrata, koji su rekli kako uživaju u prilici da razotkriju Ryanova predložena smanjenja za Medicare i druge socijalne programe u svojoj kampanji.

BEOGRAD - Srbijansko pravosuđe priopćilo je u subotu da je izdalo nalog za jednomjesečni pritvor za osam osoba, među kojima je pet bivših čelnika Agrobanke u stečaju, pod sumnjom da su odobrili zajmove ukupne vrijednosti 300 milijuna eura koji nikada nisu vraćeni. Osam osumnjičenika tereti se za "zlouporabu ovlasti i odobravanje kredita između 2008. i 2011. u vrijednosti oko 300 milijuna eura tvrtkama koje ih nikada nisu vratile", rekao je Miljko Radosavljević, srbijanski državni tužitelj zadužen za organizirani kriminal, prenosi agencija Beta. Bivši direktor Agrobanke i još četiri bivša čelnika te tri poduzetnika, korisnika tih kredita, uhićeni su u srijedu i tužiteljstvo ih ispituje. Dvojica osumnjičenika su u bijegu. Srbijanska središnja banka u svibnju je oduzela licencu Agrobanci, pošto je provjerom njezina poslovanja utvrdila gubitke veće od 300 milijuna eura koji su uglavnom bili posljedica odobravanja jeftinih zajmova tvrtkama koje nisu mogle dati odgovarajuća jamstva za njihovo vraćanje. Trgovački sud pokrenuo je stečajni postupak u Agrobanci u kojoj je srbijanska vlada imala 20 posto udjela u vlasništvu prije gubitka licence. Skupina inozemnih dioničara koji kontroliraju 30 posto udjela banke, za stečaj su optužili vladu koja je bila najveći pojedinačni dioničar i rekli da su kriteriji za davanje kredita bili "politički" a ne gospodarski.

TEHERAN - U dvama potresima snage 6,2 i 6 stupnjeva što su u subotu pogodili sjeverozapad Irana, izazivajući paniku stanovnika u desetak razorenih sela, poginulo je 180 osoba a 1.300 je ozlijeđeno, po novim, nepotpunim podacima vlasti. "Nažalost, broj žrtava raste i sada imamo 180 poginulih i oko 1.300 ozlijeđenih", rekao je za državnu televiziju Halil Saie, ravnatelj centra za prirodne katastrofe u pokrajini Istočni Azerbajdžan. "Zasad nitko nije poginuo u gradovima i sve žrtve dolaze s ruralnih područja", dodao je, rekavši da je "šezdeset sela uništeno 60 do 80 posto, a četiri su sravnjena sa zemljom". Broj žrtava vjerojatno će rasti, a neki čelnici i mrežne stranice navode i veći broj mrtvih, napose u Aharu i Varzeganu. "Poslali smo 66 spasilačkih ekipa, 185 vozila hitne pomoći, 40 uređaja za pronalaženje preživjelih pod ruševinama i sedam ekipa sa psima", rekao je čelnik spasilačkih operacija a prenijela je službena agencija Irna. Direktor Crvenog polumjeseca u toj pokrajini rekao je da je "210 ozlijeđenih izvučeno iz ruševina i prevezeno u bolnice", navodi Irna. U Tabrizu, gradu 1,5 milijuna stanovnika, šteta je samo materijalna, rekao je Saie, koji tvrdi da u tom gradu nitko nije smrtno stradao. Glasnogovornik vatrogasne službe u Tabrizu rekao je agenciji Isni da je "većina četvrti ostala bez električne energije (...) i da je u gradu nastao prometni kaos". Iran je smješten na nekoliko velikih tektonskih pukotina, zbog čega su razorni potresi ondje česta pojava. Najstrašniji je bio onaj koji je u prosincu 2003. pogodio grad Bam, u kojemu je život izgubila 31.000 ljudi.

WASHINGTON - Paul Ryan, kojega je republikanski kandidat za Bijelu kuću Mitt Romney u subotu izabrao za svog kandidata za potpredsjednika, ima "radikalnu" i "lošu" gospodarsku viziju koja će omogućiti ponavljanje "katastrofalnih" grešaka, ocijenio je izborni stožer američkog predsjednika Baracka Obame. "Kao član Kongresa, Ryan je odobravao nepromišljene gospodarske politike (Georgea W.) Busha koje su uzrokovale eksploziju našeg deficita i uništile naše gospodarstvo", rekao je u priopćenju Jim Messina, glavni menađer predizborne kampanje demokratskog predsjednika kojemu istječe prvi mandat. "Imenovanjem Paula Ryana (za kandidata za republikanskog potpredsjednika), Mitt Romney je izabrao utjecajnog člana Predstavničkog doma Kongresa koji dijeli njegovu predanost lošoj gospodarskoj teoriji koja se sastoji u vjerovanju da će nova porezna rasterećenja bogatih, koja će opteretiti proračun, udružena s većim oporezovanjem srednje klase i starijih, na ovaj ili onaj način omogućiti da imamo snažnije gospodarstvo", istaknuo je Messina. Predstavljajući Ryana kao "tvorca radikalnog proračuna koji su republikanci predložili u Predstavničkom domu", Messina ističe i njegovu potporu Romneyjevu planu koji predviđa smanjenje poreza za najbogatije i rezanje saveznog proračuna za školstvo. Nacrt proračuna za koji se zauzima Ryan uništit će i sustav zdravstvene zaštite starijih osoba - Medicare, upozorava Messina. Kritike Obamina stožera nisu spriječile potpredsjednika Joea Bidena da telefonski čestita Paulu Ryanu "zaželjevši mu dobrodošlicu u utrku", dodao je poslije izborni stožer demokrata.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon želi da svjetska organizacija ostane prisutna u Siriji i nakon isteka mandata njenih promatrača, napose kako bi poduprla rad nasljednika Kofija Annana, rekli su u subotu diplomati. U pismu koje je uputio članicama Vijeća sigurnosti s obzirom da 19. kolovoza istječe mandat UN-ovim snagama za nadzor u Siriji (UNSMIS), Ban navodi nekoliko mogućnosti za ostanak snaga, rekao je diplomat, navodeći dijelove pisma. Ban u pismu konstatira da se uvjeti ostanka UNSMIS-a u njegovu sadašnjem obliku, kako ih je utvrdilo Vijeće, napose prekid sukoba, "nisu ostvarili". No službeno ne preporučuje povlačenje promatrača 19. kolovoza. Ban, kako navode diplomati, ocjenjuje da u svakom slučaju treba održati "nazočnost UN-a koja bi premašivala humanitarno djelovanje". Ta bi "nazočnost" omogućila UN-u da i ubuduće bude obaviješten o stanju na terenu i pomogla bi posebnom izaslaniku UN-a i Arapske lige u "obavljanju posredničke zadaće".

ISTANBUL - Američka državna tajnica Hillary Clinton i njezin turski kolega Ahmet Davutoglu izrazili su u subotu zabrinutost da bi Sirija mogla postati utočište za "kurdske teroriste i Al Kaidu". Nakon razgovora s turskim kolegom, Clinton je također ocijenila da "veze između Hezbollaha, Irana i Sirije produljuju život režimu u Damasku". "Sirija ne smije postati utočište za teroriste Kurdistanske radničke stranke (PKK) (...), bilo sada ili poslije odlaska sirijskog režima", kazala je Clinton, dodajući da "dijeli zabrinutost" Turske u tom pogledu. Clinton je kazala da je s turskom stranom razgovarala i o operativnim planovima kako bi se "ubrzao završetak prolijevanja krvi i Asadova režima" koji uključuju uspostavu zona zabrane letenja i druge mjere.

(Hina) xdl ydl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙