FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na najnižoj razini prema dolaru u dvije godine

Autor: gple
LONDON, 12. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak kliznuo na najnižu razinu prema dolaru u dvije godine na međunarodnim tržištima deviza nakon što je zapisnik s prošlog sastanka američke središnje banke prigušio izglede za novi monetarni poticaj najvećem svjetskom gospodarstvu.

Euro je kliznuo na 1,21725 dolara, najnižu razinu od sredine 2010. Oslabio je i prema jenu, i to jedan posto, te se njime trgovalo po 96,560 jena, što je njegov najniži tečaj prema japanskoj valuti u pet tjedana.

Dolar je također izgubio na vrijednosti prema jenu, oslabivši 0,6 posto na 79,24 jena.

Zapisnik s lipanjskog sastanka američke središnje banke Fed pokazao je da bi se stanje u američkom gospodarstvu moralo dodatno pogoršati da bi banka dodatno ublažila monetarnu politiku.

"Svaka središnja banka u svijetu osim Feda ublažava monetarnu politiku. Dok u Fedu ne promijene stajalište, dolar će i dalje jačati", konstatirao je George Saravelos iz Deutsche Banka.

"Euro će pak vjerojatno nastaviti slabiti jer će ga pritiskati odluka Europske središnje banke (ECB) o sniženju kamate na depozite. Promijenit će se i trend u financiranju kupnje imovine", dodaje.

Prošlog je tjedna ECB snizio kamate na depozite na nula posto. To znači da banke ne zarađuju ništa na parkiranju viška novca kod središnje banke eurozone. Osim toga, nulta stopa potiče ulagače da prodaju eure zbog niskog prinosa i kupuju rizičnije valute s višim prinosima.

Otkad je ECB snizio kamate na depozite na nulu, euro je postao "preferirana valuta za financiranje" kupovine imovine s višim prinosima, tvrdi Lee Hardman iz Bank of Tokyo Mitsubishi.

Trgovci očekuju da će se 800 milijardi eura koliko su komercijalne banke običavale parkirati kod ECB-a početi odlijevati iz eurozone u potrazi za višim prinosima. ECB-ovi podaci uistinu su pokazali da su banke kod ECB-a parkirale ukupno 325 milijardi eura prekonoćnih depozita, u odnosu na 800 milijardi parkiranih dan ranije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙