FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najnoviji podaci iz kineskog gospodarstva blago poduprli cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 1. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su porasle u srijedu na međunarodnim tržištima nakon objave novih podataka iz kineskog gospodarstva, no ulagači su na oprezu pred odluke američkog FED-a i Europske središnje banke (ECB) o mogućim novim mjerama jačanja gospodarskog rasta.

Cijena barela sirove nafte na tržištu u Londonu porasla je za 38 centi na 105,3 dolara, oporavljajući se od pada na najnižu razinu u zadnjih tjedan dana od 104,06 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu 11 centi na 88,17 dolara, nakon što je dotaknula i 87,51 dolara.

Cijene nafte blago su ojačale objave indeksa menadžera nabave (PMI) kineskog gospodarstva HSBC banke, koji je dosegnuo najvišu razinu od veljače, ublažavajući zabrinutost koju su stvorili ranije objavljeni službeni podaci o usporavanju industrijskih aktivnosti u Kini na najnižu razinu u posljednih osam mjeseci.

"Tržište se priprema za priopćenja Feda i ECB-a. Očekuje se razočaranje, jer Fed vjerojatno neće predstaviti treći krug monetarnog ublažavanja ... A sve ono što će ECB objaviti neće biti dovoljno kako bi se okončala dužnička kriza eurozone. S druge strane, kineski PMI i nije tako slab kako se očekivalo a i kineski predsjednik najavio je potporu rastu kineskog gospodarstva", kazao je Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka.

S oba podatka o kineskom PMI-ju na razini od oko 50 bodova, granici koja dijeli ekspanziju od kontrakcije, istraživanja ukazuju na stabilizaciju privatnih i državnih tvrtki u kineskom industrijskom sektoru, ali s relativno niskom razinom rasta.

Kineski predsjednik Hu Jintao i premijer Wen Jiabao obećali su jačanje politike "finog usklađivanja" u drugoj polovini godine kako bi poduprli rast gospodarstva, objavila je u utorak državna agencija Xinhua.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u utorak na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 102,22 dolara, što znači da je bila 74 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙