FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok tečaja eura prema dolaru potaknuo rast cijena nafte

Autor: mpuk
LONDON, 26. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na međunarodnim tržištima porasle su u četvrtak, nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) obećao da će učiniti sve što je potrebno kako bi se eurozona zaštitila od kolapsa, što je potaknulo jačanje tečaja eura prema dolaru.

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je za jedan dolar na 105,38 dolara, dok je na američkom tržištu bila u plusu 83 centi i iznosila 89,80 dolara.

Čelnik ECB-a Mario Draghi poručio je da će učiniti sve što je potrebno kako bi se eurozona zaštitila od kolapsa, što uključuje i mjere kojima bi se snizili nerazumno visoki troškovi zaduživanja država.

Nakon tog Draghijevog obećanja tečaj eura ojačao je prema dolaru 1 posto, što je potaknulo rast cijena imovine denominirane u dolarima, te posljedično potaknulo jačanje cijena nafte za više od 1 posto, a skočila je i cijena zlata na najvišu razinu u tri tjedna.

"Danas je ovo uglavnom posljedica slabljenja tečaja dolara", ističe Marc Ground, strateg za ulaganje u robe pri Standard Banku.

Širenje dužničke krize u eurozoni, zajedno s ostalim političkim i ekonomskim čimbenicima, u proteklome razdoblju izazvalo je volatilnost cijena energenata, jer su trgovaci bili fokusirani na pad potražnje.

Analitičari i dalje očekuju da će volatilnost cijena, jer tržištu podršku daju i očekivanja novog kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike. Nade u monetarne poticaje u SAD-u ojačale su nakon što su podaci za lipanj pokazali najveći pad prodaje obiteljskih kuća u godinu dana.

„Moramo imati na umu da će Fed slijedeće srijede održati sastanak, a to će kratkoročno izazvati stagnaciju cijena“, navodi u bilješci klijentima Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix.

Volatilnosti cijena na naftnim tržištima pridonose i napetosti na Bliskom istoku, posebice u Siriji, gdje postoji opasnost od širenja borbi protiv režima predsjednika Bashar al-Assada.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 100,21 dolara, što znači da je bila 30 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙