FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon četiri dana uzleta cijene nafte oslabile

Autor: mkuz
LONDON, 30. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oslabile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer slabe nade investitora da bi američka i europska središnja banka u kratkome roku mogle najaviti stimulativne monetarne mjere za jačanje krhkih gospodarstava.

Cijena barela sirove nafte na tržištu u Londonu pala je za 60 centi na 105,87 dolara, dok je na američkom tržištu bila u minusu 20 centi i iznosila 89,93 dolara.

Prošloga je tjedna predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi obećao da će učiniti sve kako bi zaštitio euro, čime je povećao očekivanja da će doći do novih stimulativnih mjera za rješavanje dužničke krize na sastanku Europske središnje banke u četvrtak.

Usporavanje rasta u drugom tromjesečju SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, pokrenuo je i očekivanja da bi američka središnja banka na zasjedanju u utorak i srijedu mogla objaviti poticajne mjere.

Očekivalo se da će poticajne gospodarske mjere i jaka intervecija središnje banke smiriti tržišta i potaknuti potražnju za imovinom koja se smatra rizičnom, poput nafte i roba. Međutim, analitičari upozoravaju da tržišta previše očekuju.

"Čini se da su špekulacije o akciji središnjih banaka otišle predaleko", kazao je Carsten Fritsch, analitičar frankfurtskog Commerzbanka. "Tečaj eura oslabio je, a pada i cijena nafte. Prošlotjedni uzlet cijena sada se čini pretjeranim", dodao je.

Spuštanje cijena nafte uslijedilo je nakon četiri uzastopna dana rasta. Od početka srpnja cijena nafte na londonskom tržištu porasla je 8,5 posto, a na američkom 6 posto, poduprta uvelike očekivanjima da će biti donesene stimulativne gospodarske mjere.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 102,92, što znači da je bila 1,45 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙