FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene barela nafte stagniraju oko 103 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 25. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u srijedu su stagnirale oko 103 dolara za barel, jer zabrinutosti oko slabljenja potražnje eurozone i SAD-a za energentima zasjenjuju brige oko sigurnosti opskrbe s Bliskog istoka.

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je za 13 centi na 103,55 dolara, dok je na američkom tržištu bila u minusu 2 centa i iznosila 88,48 dolara.

Iz Europe i dalje pristižu loše vijesti. Poslovno povjerenje u Njemačkoj u srpnju je oslabilo treći mjesec zaredom, pokazalo je u srijedu ključno izvješće tamošnjeg istraživačkog instituta Ifo.

Ifo indeks poslovnog povjerenja u srpnju se spustio na 103,3 boda i sada je na najnižoj razini od ožujka 2010. godine. Pad toga indeksa treći mjesec zaredom ukazuje na pojačane brige među poslovnim čelnicima u vezi dužničke krize koja sve jače potresa eurozonu valute.

Nadalje, britanski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju 0,7 posto u odnosu na prva tri mjeseca ove godine, pokazali su službeni podaci objavljeni u srijedu. Analitičari su u prosjeku očekivali njegov pad za 0,2 posto. To je peti pad BDP-a u posljednjih sedam tromjesečja.

Dan ranije objavljeno je da je aktivnost privatnog sektora eurozone smanjena u srpnju i to šesti mjesec zaredom, povećavši strah od uranjanja eurozone ponovno u recesiju.

No, sudionici na tržištu nafte vjeruju da su takve negativne vijesti iz eurozone već uračunate u cijene nafte.

"Čini se kao da su sve loše vijesti već uračunate u cijene te da investitori smatraju da se stvari ne mogu puno pogoršati“, kaže Christopher Bellew, trgovac iz Jefferies Bache-a.

Međutim, ni zabrinutost oko opskrbe naftom s Bliskog istoka ne utječe znatnije na cijene. Sirija je u srijedu, naime, poslala tisuće vojnika prema Aleppou, pojačavajući intenzitet borbi u tome gradu s pobunjenicima.

Tu zabrinutost neutralizirala je vijest o neočekivanom porastu američkih zaliha sirove nafte, koje su u prošlom tjednu uvećane za 1,3 milijuna barela, nasuprot očekivanjima da će pasti za 700.000 barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 100,51 dolara što znači da je bila 44 centa viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙