FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blago oslabile nakon Bernankeova govora

Autor: mpuk
LONDON, 18. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u srijedu su blago pale nakon što je čelnik američkog Feda Ben Bernanke iznio sumorne prognoze za američko gospodarstvo, ali i ostavio otvorenom mogućnost dodatnih monetarnih poticaja.

Cijena barela sirove nafte u Londonu spustila se 38 centi na 103,62 dolara, dok je na američkom tržištu bila u minusu 44 centi te je iznosila 88,77 dolara.

Bernanke je u svom jučerašnjem govoru pred Kongresom rekao da je Fed spreman ponuditi dodatne monetarne poticaje gospodarstvu ukoliko bude potrebno, ali ne u kratkom roku. Također je kazao da gospodarski oporavak koči europska dužnička kriza te izrazio nelagodu zbog stagnacije na tržištu rada.

"Cijena nafte pala je prilično brzo nakon što su trgovci i investitori čuli govor Bernankea, što znači da tržište reagira na to hoće li biti kvantitativnog monetarnog popuštanja ili neće", rekao je David Morrison, analitičar iz tvrtke GFT Global.

Ipak, cijene nafte i nadalje su nadomak najviše razine od kraja svibnja, zbog geopolitičkih rizika. Iran je objavio da će osiguravati sve inozemne brodove koji ulaze u njegove vode i prevoze iransku naftu. Time želi zaobići odluku Europske unije o zabrani europskim osiguravateljima i reosiguravateljima da od 1. srpnja osiguravaju tankere koji diljem svijeta prevoze iransku naftu.

Rizik od eskalacije nasilja u regiji, koja bi mogla ugroziti izvoz nafte, povećava i sve žešća je pobuna protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Nove smjernice ulagači čekaju od današnje objave službenih američkih podataka o zalihama sirove nafte.

Američki naftni institut objavio je u utorak da su zalihe sirove nafte pale u tjednu do 13. srpnja više nego se očekivalo, za 2 milijuna barela, zalihe benzina za 116.000 barela, dok su zalihe destilata porasle za 3,4 milijuna barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice nafte u utorak iznosila 101,29 dolara, što je 1,36 dolara više nego dan ranije.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙