FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte oslabile zbog neizvjesnosti u pogledu zdravlja globalnog gospodarstva

Autor: mkuz
LONDON, 31. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima zbog sve slabijih nada ulagača da bi nove poticajne mjere američke i europske središnje banke mogle biti dostatne za oživljavanje krhkih gospodarstava i povećanje naftne potražnje.

Cijena barela sirove nafte na tržištu u Londonu pala je za 77 centi na 105,43 dolara, nakon što je tijekom jutra potonula i do 105,27 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u minusu 27 centi na 89,51 dolara, a tijekom dotaknula je i 89,34 dolara.

Neizvjesnost u vezi zdravlje globalnog gospodarstva zasjenila je vijesti o nižoj razini proizvodnji 12-članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i očekivanom padu američkih zaliha sirove nafte.

"Za sada, gospodarstvo i dalje predstavlja glavni fokus za većinu ulagača, što ne znači da stanje u Iranu i na Bliskom istoku nije od važnosti", rekao je Ric Spooner iz CMC Markets. "No tržište je za sada dobro opskrbljeno i može se nositi sa svakim trenutnim prekidom opskrbe", dodao je.

Cijena barela na londonskom tržištu u srpnju je porasla za 8 posto, što je njezin najveći mjesečni rast još od veljače. Na američkom je tržištu barel poskupio više od 5 posto, nakon dva mjeseca pada.

Proizvodnja OPEC-ovih članica smanjena je u srpnju za 450.000 barela dnevno (BPD) na ukupno 31,18 milijuna barela dnevno, pokazuje Reutersovo istraživanje.

Ulagači će pomno pratiti podatke o zalihama nafte u najvećem svjetskom potrošaču. Procjenjuje se da su američke zalihe sirove nafte pale za 1,6 milijuna barela u prošlome tjednu, zbog nižeg uvoza, pokazala je Reutersovo istraživanje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u utorak na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 102,94 dolara i ostala skoro nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmkuz ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙