FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte skočile prema 99 dolara u očekivanju novih poticajnih mjera

Autor: gple
LONDON, 3. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte poskočile su u utorak prema 99 dolara za barel na tržištu u Londonu slijedom očekivanja ulagača da će središnje banke iznova posegnuti za mjerama potpore posustalom gospodarskom rastu a potporu naftnim tržištima pružaju i napetost oko Irana i štrajk u Norveškoj.

Cijena barela sirove nafte porasla je tako na londonskom tržištu 1,70 dolara na 99,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,16 dolara višoj cijeni od 84,91 dolar.

Dužnička kriza u eurozoni i slabi gospodarski pokazatelji iz SAD-a i Kine potpirili su očekivanja novih mjera ublažavanja monetarne politike radi poticanja gospodarskog rasta.

Europska središnja banka sastaje se u četvrtak na redovnom sastanku i većina analitičara očekuje da će sniziti ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 0,75 posto.

"Trgovci također očekuju kineske poticajne mjere a i američka središnja banka Fed mogla bi posegnuti za dodatnim mjerama potpore gospodarstvu", objašnjava Ben Le Brun iz OptionsXpressa.

U nedjelju je na snagu stupio embargo Europske unije na iransku naftu a u toku je i štrajk norveških naftnih radnika, koji počinje nagrizati izvoz nafte i podupire cijene nafte na londonskom tržištu.

"Iran je uvijek važan faktor i ima potencijala da dramatično utječe na cijene nafte", dodaje Le Brun.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte izvijestila na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 94,17 dolara, što znači da je bila 1,18 dolara viša nego prethodnog radnog dana.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙