FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 27. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatska vlada prihvatila je nacrt kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenika i dodatak tom kolektivnom ugovoru, što bi, nakon procedure i na sindikalnim tijelima, trebalo omogućiti da se novi kolektivni ugovor za državne službe potpiše idući tjedan. Vlada i sindikati državnih službi su u četiri kruga pregovora dogovorili tekst novog kolektivnog ugovora, koji bi vrijedio iduće četiri godine, i tekst dodatka kojim su regulirani izuzeci, odnosno praktična neprimjena u ovoj i idućoj godini nekih jednokratnih materijalnih prava, kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Ističe kako su zadržana sva postojeća prava, vezano za primjerice osnovicu, koeficijente, postotak dodatka na koeficijente ovisno o godinama staža. Izmjene su dogovorene u dijelu naknade za prijevoz kako bi se, kaže Mimica, osigurala ta naknada za one koji stvarno koriste javni prijevoz ili osobni automobil. Dodatkom novom kolektivnom ugovoru regulirana je neisplata nekih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini - regresa za 2013. godinu, božićnice u 2012. i 2013. godini, smanjenje dnevnice i osnovice za jubilarne nagrade u 2013. godini.

ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu jučerašnje sjednice dala suglasnost društvu Hrvatska elektroprivreda (HEP) za prolongate zaduženja u iznosu od 600 milijuna kuna, odnosno pojedinačno po 300 milijuna kuna kod Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke. Time se prolongiraju dospijeća kratkoročnih kunskih revolving kredita na godinu dana, što će HEP-u omogućiti održavanje likvidnosti i nesmetano obavljanje redovnih poslovnih aktivnosti u 2012. Radi se o redovitom produživanju jednogodišnjih revolving kunskih linija, priopćeno je iz Vlade. Također, HEP-u je dana suglasnost za sklapanje mandatnog pisma s financijskim institucijama za aranžiranje financiranja. Financijska sredstva koristila bi se za financiranje planiranih investicijskih projekata, refinanciranje postojećih kreditnih obveza te financiranje obrtnog kapitala. Tim financijskim aranžmanom HEP bi osigurao dugoročne izvore financiranja, osnažio svoju financijsku poziciju te poboljšao ročnu strukturu obveza, navodi se u priopćenju. Vlada je dala državno jamstvo Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za zajam Svjetske banke u iznosu od 50 milijuna eura za kreditni program HBOR-a za financiranje izvoza, a državno su jamstvo dobili i Uljanik plovidba za financiranje primopredaje tankera Istra te Uljanik Brodogradilište za zatvaranje rata i kamata za kredit koji je ranije dobio od Deutsche Bank.

ZAGREB - Vlada je jučer Nadzornom odboru Croatia osiguranja d.d. predložila razrješenje predsjednika Uprave Zdravka Zrinušića i članice Silvane Ivančić te za novog predsjednika Uprave predložila Krešimira Starčevića i za člana Ivana Fabijančića, priopćeno je iz Vlade nakon zatvorenog dijela sjednice. Taj je prijedlog Nadzornom odboru Croatia osiguranja upućen uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

ZAGREB - Graditeljstvo u Hrvatskoj posljednje četiri godine bilježi gubitak 30.000 radnih mjesta, samo ove godine izgubljeno je oko 5.000 radnih mjesta, a taj trend nije zaustavljen, pa više nego zabrinjavajuće stanje u graditeljstvu zahtijeva trenutne reakcije i akcije, ističu iz Sindikat graditeljstva Hrvatske pred današnju sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća čija će središnja točka dnevnog reda biti aktualno stanje u graditeljstvu. Iz tog sindikata upozoravaju kako se svaki dan povećava broj poslodavaca koji kolektivno otpuštaju radnike, ne isplaćuju radnicima plaću na vrijeme te koji su nelikvidni, insolventni, s računima u blokadi, a broj zahtjeva za pokretanje stečajeva je u porastu.

SPLIT - Optužno vijeće splitskog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv splitske novinarke Vesne Božanić Serdar (47) zbog ubojstva dečka Ante Čikeša u njezinom stanu na Firulama početkom ove godine, doznaje se na sudu. Novinarka je 13. siječnja navečer, nakon svađe, iz nepoznatih razloga nožem u prsište ubola deset godina mlađeg dečka koji je ubrzo podlegao ozljedama. Izmjereno joj je 2,35 promila alkohola u krvi. Zbog opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela odvjetništvo je zatražilo produljenje pritvora.

SPLIT - U splitskoj Galeriji umjetnina sinoć je otvorena izložba kipara Kažimira Hraste i Siniše Majkusa, u sklopu ciklusa "Jedan na jedan". Kustosica Iris Slade je na otvorenju napomenula da tijekom ciklusa "Jedan na jedan" u Galeriji umjetnina izlaže jedan domaći i jedan gostujući autor, kao što su na ovoj izložbi Splićanin Hraste i Riječanin Majkus. Dodala je kako dvojica autora imaju različite okupacije, ali im je zajedničko tretiranje prostora. Na izložbi je izloženo 18 radova Kažimira Hraste i 15 Siniše Majkusa, a posjetitelji će je moći razgledati sve do 25. kolovoza.

DUBROVNIK - Balet istaknutoga koreografa Edwarda Cluga "Božanstvena komedija", napravljen prema slavnom Danteovom djelu i u koprodukciji Bitef teatra i festivala Grad teatar iz Budve, izveden je sinoć na taraci tvrđave Revelin u sklopu 63. dubrovačkih ljetnih igara. Ovo gostovanje rezultat je suradnje festivala Grad teatar i Dubrovačkih ljetnih igara. Tako je prošlogodišnji premijerni naslov Dubrovačkih ljetnih igara predstava "Kate Kapuralica" gostovala 12. srpnja ove godine u Budvi.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙