FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 15. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi pokušat će sutra još jednom postići dogovor o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, prije nego što se pristupi arbitraži, potvrđeno je danas iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Predstavnici Vlade i osam sindikata javnih službi sastat će se u 13 sati u Banskim dvorima kako bi se eventualno ipak dogovorili o Dodatku TKU, nakon što su u petak četiri sindikata, okupljena u Matici hrvatskih sindikata, odbila potpisati taj dokument, a Vlada najavila postupak arbitraže. Prihvaćanjem Dodatka TKU, sindikati bi pristali na smanjenje materijalnih prava, ali bi sačuvali plaće i svoj kolektivni ugovor, dok će u protivnom Vlada, kako je najavila, otkazati Temeljni kolektivni ugovor i svima u javnim službama smanjiti plaće za 10 posto.

UMAG

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović večeras je u Umagu prije početka finalnog meča ovogodišnjeg 23. ATP Vegeta Croatia opena novinarima kazao kako je to veliki i iznimno važan sportski ali i društveni događaj. "Ovdje smo imali prilike vidjeti kako dobro funkcionira veza između turizma, sporta i kulture te dobrotvornih djelatnosti i svega onog lijepoga što Hrvatska može ponuditi", rekao je Josipović dodavši kako mu je izuzetno drago što se i ovom prilikom iskoristila mogućnost za donaciju za razminiravanje Like. Izrazio je zadovoljstvo što u finalu ovogodišnjeg turnira nastupa hrvatski tenisač, Marin Čilić. "Ovo je odlično razdoblje za različite poslove i službene susrete. Projekata ima na vidiku upravo zahvaljujući povezivanju sporta i turizma," kazao je i dodao kako se u Istri ozbiljno razmišlja o razvoju te o investicijama i vezama s Italijom i Slovenijom. Zamoljen da ocijeni dosadašnji tijek turističke sezone, predsjednik je kazao kako su ocjene turističkih stručnjaka do sada iznimno dobre te kako svi govore o porastu između 5 i 15 posto, ovisno o kojem se kraju govori. Predsjednik je večeras u Stella Marisu nazočio proglašenju najbolje ATP vina. Nagradu je dobio vinar Moreno Coronica iz Koroniki kraj Umaga za njegov Gran Teran iz 2008. godine.

ZAGREB

Dva transportna helikoptera Mi-8 MTV1 s ukupno osam pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućena su danas u Crnu Goru sa zadaćom ispomoći u gašenju velikog šumskog požara koji je zahvatio područje kanjona rijeke Tare, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH. Helikopteri su s helidroma u Divuljama pored Trogira poletjeli prema Crnoj Gori u 14,13 sati. Posade helikoptera čine piloti Zoran Maranović, Nikola Gažo, Filip Petrinjak i Goran Petrović, te tehničari Dalibor Filipović, Domagoj Čulin, Mladen Delić i Boris Melvan, navodi se u priopćenju Samostalna služba za odnose s javnošću MORH-a. Helikopteri su upućeni u Crnu Goru na tri dana radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara temeljem današnje odluke hrvatske Vlade uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH.

ZAGREB

Ekipa mladih hrvatskih matematičara ostvarila je izvanredan uspjeh na 53. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se od 4. do 16. srpnja održava u Mar del Plati u Argentini, a po prvi puta od kad Hrvatska sudjeluje u tom prestižnom natjecanju jedan je naš predstavnik, gimnazijalac Domagoj Ćevid, osvojio i zlatnu medalju. Kako se navodi u priopćenju voditelja hrvatske delegacije na olimpijadi, hrvatska je ekipa osvojila 25. mjesto među 100 zemalja koje su sudjelovale u ovogodišnjem najprestižnijem matematičkom natjecanju u svijetu, što je jedan od najboljih rezultata Hrvatske u 20 godina natjecanja. Zlatnu je medalju osvojio mladi hrvatski matematičar, 17-godišnji učenik 3. razreda zagrebačke V. gimnazije Domagoj Ćevid. Ostali članovi ekipe također su postigli zavidan uspjeh, osvojivši jednu srebrnu i tri brončane medalje, te jednu pohvalu. Srebrnu je medalju osvojio Matija Bucić, učenik XV. zagrebačke gimnazije. Njegovi kolege Matija Milišić, Vlatka Vazdar i Borna Vukorepa osvojili su brončane medalje, dok je Verner Vlačić iz Prve sušačke gimnazije u Rijeci osvojio pohvalu. Riječ je o "povijesnom uspjehu", a hrvatska delegacija zahvalna je mentorima i školama učenika, Ministarstvu obrazovanja i sporta, Hrvatskom matematičkom društvu, tvrtki Nanobit d.o.o. te svima koji su sudjelovali u pripremama ekipe, ističe se u priopćenju.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙