FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 8. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ŽUPANJA - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izrazio je jučer u Županji zadovoljstvo rezultatima žetve pšenice, koja je pri završetku u Slavoniji i Baranji, rekavši kako se očekuje da će pšenice biti dovoljno za domaće potrebe, a procjenjuje se kako će između 150.000 i 175.00 tona pšenice biti tržni višak. Po njegovim riječima, prosječni prinos u žetvi iznositi će oko 4,5 tone po hektaru, čime su u ministarstvu, kako je kazao, uvjetno zadovoljni s obzirom na vremenske prilike i slabija ulaganja u tehnološki proces. Također je ukazao na potrebu tiješnje suradnje instituta s proizvođačima kako bi se u potpunosti otklonila mogućnost sjetve nekvalitetnih sorti pšenice. "Mislim da proizvođači i otkupljivači mogu biti zadovoljni jer je pšenica visoke kvalitete, i cijena je zadovoljavajuća, a sama žetva prolazi bez elementarnih nepogoda" poručio je dodajući kako "institut skladišnice koji će ove godine dobro funkcionirati, daje mogućnost proizvođačima da odluče hoće li pšenicu tržiti sada ili kasnije". Tihomir Jakovina u Županji je bio nazočan tradicijskoj manifestaciji "Kruh naš svagdašnji-žetva i vršidba u prošlosti", u sklopu koje je upriličen prikaz žetve i žetvenih običaja u Slavoniji s početka 20. stoljeća kada se žito kosilo ručno.

RIJEKA - U povodu obilježavanja 17 godina od genocida u Srebrenici, središtem Rijeke jučer je u mimohodu prošlo stotinjak sudionika akcije "Srebrenica Rijekom hodi", koju je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke. Povorka je krenula s Mosta hrvatskih branitelja, preko Korza, do Jadranskog trga i natrag, a na povratku su u Rječinu položili 17 ruža. Sudionici su nosili majice s natpisom "Srebrenica – da se nikad ne zaboravi", koje su bijelom bojom simbolizirale bijele nadgrobne spomenike u Potočarima gdje su sahranjene pronađene žrtve, a na njima su bile izvezene bijele ruže, koje su izradile majke i žene Srebrenice. Akcijom i mimohodom sudionici su iskazali potporu Maršu mira, koji se u BiH tradicionalno održava od 8. do 10. srpnja i odali počast svim stradalim Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolici. U mimohodu je sudjelovao saborski zastupnik bošnjačke, albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Nedžad Hodžić, koji je rekao da će se 11. srpnja, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, obilježiti diljem Hrvatske. Genocid u Srebrenici nije tragedija nije samo bošnjačkog naroda kao žrtve, to je tragedija i onog naroda kome su pripadali počinitelji, to je tragedija svih naroda Europe, jer je Srebrenica u to vrijeme bila zaštićena zona, rekao je Hodžić.

LIŽNJAN - Požar nošen vjetrom koji je jučer popodne vuknuo na području Marlere u Ližnjanu, na potezu između starog kamenoloma i morske obale, zahvatio je oko osam hektara trave i niskog raslinja. Požar je stavljen pod nadzor oko 18 sati.

ZAGREB - Dokumentarni film "Posljednja ambulantna kola Sofije" osvojio je Grand Prix za najbolji dokumentarni film trajanja iznad 30 minuta na 47. Međunarodnome filmskom festivalu u Karlovym Varyma, a producent Siniša Juričić (Nukleus film) i redatelj Ilian Metev su nagradu i primili na sinoćnjoj svečanosti zatvaranja toga festivala. Kako se ističe u priopćenju Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC), nova je to nagrada tome dokumentarcu koji je već nagrađen na Tjednu kritike u Cannesu. Film je nastao u koprodukciji triju zemalja: Bugarske, Hrvatske i Njemačke, a međunarodnu premijeru doživio je u sklopu Tjedna kritike 65. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu gdje je osvojio France 4 Visionary Award.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙