FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,00 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 20. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,00 sat:

ZAGREB - Prihodi i rashodi državnog proračuna u prvih šest mjeseci se ostvaruju dobro, i prihodi i rashodi u tom su razdoblju ostvareni s nešto manje od polovice godišnjeg plana, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić na konferenciji za novinare na kojoj je pohvalio sindikate, a oštro se osvrnuo na prigovore poslodavaca o antipoduzetničkoj klimi. Linić je također najavio kako bi Vlada početkom idućeg tjedana ponovno mogla odgoditi povećanje trošarina na nafte derivate za 15 lipa po litri, kao i da se te veće trošarine ne bi primjenjivale dok cijena najprodavanijeg benzina ne padne ispod 10 kuna. Na upite hoće li Hrvatskoj ipak trebati nekakav aranžman s MMF-om, kazao je kako MMF uvijek ostaje kao mogućnost ako dođe do pada kreditnog rejtinga.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) izrazila je poprilično čuđenje stajalištima ministra financija Slavka Linića i njegovom izjavom o šokiranosti reakcijama poslodavaca zbog navodnog protivljenja promjenama koje ministar zagovara te poručila kako poslodavci nisu u šoku već pokušavaju spasiti što se da spasiti. "Ne ulazeći u način komunikacije koja je osobna stvar svakog pojedinca i ulazi u sferu njegovog osobnog stila, pa tako i ministra, svoje neslaganje HUP usmjerava na dva bitna područja - sadržaj promjena i brzina i smjer promjena", navodi se u priopćenju HUP-a. Poslodavci pritom ističu kako su promjene koje provodi ministar Linić u jednom dijelu sasvim suprotne ekonomskoj logici i poslovanju u kriznim uvjetima, vrlo često u neskladu s Ustavom RH.

ZAGREB - Četiri sindikata javnih službi učlanjena u Maticu hrvatskih sindikata neće pristupiti rješavanju spora putem arbitraže dok se njihovo članstvo ne očituje na referendumu o dostavljenom prijedlogu izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama. Navodi se to između ostalog u odgovoru koji su ti sindikati danas uputili Vladi vezano uz prijedlog za arbitražno rješavanje spora nastalog povodom prijedloga izmjena i dopuna TKU za službenike i namještenike u javnim službama.

SPLIT - Splitski HDZ u današnjem priopćenju ističe kako je uvijek bio uz Hajduk i za njegovu dobrobit, što je potvrdio prekjučer glasujući za odluku o zajmu tom klubu, te optužuje SDP i HNS da su inscenirali odlazak sa sjednice Gradskog vijeća kako ne bi o tome glasovali, a od gradonačelnika Keruma i Nadzornog odbora Hajduka pak traže da smire nastale tenzije. Kako se navodi u priopćenju, da je splitski HDZ za Hajduk, potvrdili su mnogo puta dosad, pa i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, kada je zahvaljujući vijećnicima HDZ-a donesena odluka o financiranju Hajduka, to jest o zajmu od 7,2 milijuna kuna iz gradskog proračuna koji će tom klubu omogućiti 'skidanje' suspenzije i početak natjecanja u novoj sezoni Prve hrvatske nogometne lige.

ZAGREB - Na danas održanu sastanku predstavnika Udruge hrvatskih branitelja 1990-1996 (UHB RH) i Akcije za bolju Hrvatsku (ABH) sa zamjenicom glavnoga državnog odvejtnika Jasminom Dolmagić razgovaralo se o slučaju hrvatskoga branitelja Veljka Marića, a kako se navodi u priopćenju UHB-a i ABH-a, udruge su upućene u pravnu proceduru i do sad poduzete korake, kako i one koje DORH kao državna institucija ima ovlasti poduzeti. Udruge navode kako je postignut dogovor o sastanku predstavnika DORH-a s odvjetnikom Veljka Marića, Đorđem Dozetom te razmjeni informacija koje bi pomogle u rješavanju problema. Dozet je, kako se ističe, do sada nekoliko puta zatražio sastanak s nadležnim hrvatskim institucijama, ali nažalost, kako udruge navode, njegovu zahtjevu nije udovoljeno.

ZAGREB - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) zaprimilo je danas u 18,25 sati zahtjev za pomoć pri gašenju požara otvorenog prostora na otoku Viru, gdje u blizini kuća gori borova šuma, trava i nisko raslinje. U gašenju požara sudjeluju lokalne vatrogasne snage, a upućena je i pomoć iz zraka, 1 canadair te 3 zračna traktira. I dalje je u tijeku gašenje požara otvorenog prostora na području Žitnića-Unešić, kod Drniša. U gašenju sudjeluju lokalne vatrogasne snage, a tijekom dana gasila su 2 canadaira i 1 zračni traktor. Gašenje požara otvorenog prostora je u tijeku i na području Kamešnice, kod Roguljića, čija je dodjava zaprimljena u 18,15 sati. U gašenju šume, trave i niskog raslinja sudjeluju lokalne vatrogasne snage. U Istarskoj županiji požar otvorenog prostora na području Martinčići-Marušići-Grožnjan lokaliziran je u 18,30 sati. Opožareno je oko 20-25 ha bjelogorične šume, trave i niskog raslinja. U gašenju su sudjelovale lokalne vatrogasne snage i 2 canadaira, a sad je u tijeku sanacija.

ZADAR - Glavni vatrogasni zapovjednik RH, Slavko Tucaković i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić te zapovjednik Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga Republike Hrvatske (PP NOS OS RH) general bojnik Mate Obradović danas su posjetili vatrogasce smještene na dislokaciji na Božavi na Dugom otoku i u Kukjlici na Ugljanu, priopćili su zadarski vatrogasci.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je danas da je glasnogovornici splitsko-dalmatinske Policijske uprave Marini Kraljević-Gudelj prestala služba po sili zakona, a rješenje je donio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pošto su dobili službeni dopis obrazovne institucije da ona nije u evidencijama diplomanata. Novinare je o izvanrednom otkazu zbog sumnje da je krivotvorila diplomu danas izvijestila sama Marina Kraljević-Gudelj.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor (HHO) izvijestio je danas da su njegovi promatrači na jučerašnjoj nogometnoj utakmici u Splitu između Hajduka i latvijskoga kluba Skonta primijetili govor mržnje koji se očitovao u uvredljivom skandiranju Torcide sa sjeverne tribine upućenom splitskome gradonačelniku Željku Kerumu i građanima Zagrebu. HHO-ovi promatrači na utakmici su uočili natpise Hajdukovih navijača na engleskom jeziku "rođeni smo da dižemo frku, znamo kako to raditi, i to ćemo raditi i dalje" i "protiv modernog nogometa", tijekom utakmice Torcida je na sjevernoj tribini u četiri puta zapalila više od 20 baklji i jedan stolac, a tri puta aktivirani su tzv. topovski udari. Baklje navijači nisu bacali na atletsku stazu, nego su ih sami ugasili, no jedina je zapaljena baklja na istočnoj tribini ipak završila na atletskoj stazi, nakon čega je nastalo komešanje medu navijačima, a u HHO-u pretpostavljaju da je mirnija struja navijača spriječila izgrednika.

ZAGREB - U Velikoj Gorici dvojica razbojnika danas popodne opljačkala su zlatarnicu u Zagrebačkoj ulici, no policija ih je potom uhitila, doznaje se iz zagrebačke policije. Iz policije navode da se razbojstvo dogodilo oko 16 sati.

MAKARSKA - Općinsko državno odvjetništvo u Makarskoj podignulo je optužnicu protiv Ivana Antičića i njegova brata, koji u Igranama protupravno grade peterokatnicu na mjestu gdje je koncem 2004. srušena također nezakonito izgrađena šesterokatnica. Kako je danas, ne navodeći identitet okrivljenika, priopćeno na interentskoj stranici DORH-a, nakon provedenoga inspekcijskog nadzora i dokaznih radnji - ispitivanja osumnjičenih i svjedoka, Općinsko državno odvjetništvo na Općinskome sudu u Makarskoj podignulo je optužnicu protiv hrvatskih državljana (1938. i 1942.) zbog kaznenog djela počinjenog protiv okoliša protupravnom gradnjom.

DUBROVNIK - Britanski list s najvećom nakladom "The Sun" snimao je u Dubrovniku početkom srpnja modni editorijal, a snimke nastale na gradskim povijesnim lokacijama taj je list u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha počeo objavljivati prošlog tjedna i objavljivat će ih još nekoliko tjedana petkom, izvijestili su danas iz Turističke zajednice Dubrovnika. Ekipa modne redakcije toga lista snimala je seriju modnih priloga na Poljani Ruđera Boškovića, Lovrijencu, Srđu i u Sv. Jakovu, uz potporu Jadranske produkcije i Turističke zajednice grada Dubrovnika.

DUBROVNIK - Suradnja na projektima koji se realiziraju na dubrovačkom području bila je tema današnjeg sastanka dubrovačkoga gradonačelnika Andre Vlahušića i predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede Zlatka Koračevića. Kako je istaknuto, trenutno se na dubrovačkome području grade trafostanice Plat i Srđ u sklopu nacionalnog programa ulaganja u energetiku, a pripremaju se projekti HE Ombla i HE Dubrovnik II. Predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede Zlatko Koračević kazao je kako će se ova velika ulaganja realizirati tek nakon što se dobiju potvrde ekološke prihvatljivosti.

VINKOVCI - Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, na kojoj je zaslužnim pojedincima, ustanovama i udrugama dodijeljena zlatna plaketa s grbom grada, Vinkovci su proslavili Dan grada i blagdan svojeg zaštitnika Sv. Ilije. Čestitajući sugrađanima Dan grada, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić podsjetio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća da se Vinkovci s 8000 godina kontinuirane naseljenosti ubrajaju među najstarija naselja u Europi.

RIJEKA - Projekt označavanja kulturno-povijesnih spomenika Rijeke informativnim pločama s QR (quick response) kodovima, koji su financirali riječka Gradska uprava i Turistička zajednica, predstavljen je danas na konferenciji za novinare. Dosad je postavljeno 15 takvih ploča, a namjerava ih se postaviti 52. Podatci o spomenicima i znamenitostima bit će dostupni na engleskome, talijanskome, njemačkome i hrvatskom jeziku, a do njih se može doći aktivacijom koda na ploči pomoću smart mobilnog telefona ili prijenosnog računala.

ZAGREB - Objavljen je "Zbornik Zagrebačke slavističke škole - Povijest hrvatskoga jezika / Književnost i kultura devedesetih", kojeg je uredio Krešimir Mićanović, priopćeno je večeras iz Zagrebačke slavističke škole (ZSŠ). Zbornik sadrži pisane inačice predavanja održanih na 40. seminaru Zagrebačke slavističke škole, a kako se navodi, u prvom dijelu su jezikoslovni tekstovi posvećeni povijesti hrvatskoga jezika.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙