FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 13. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Saborski zastupnici u raspravili su izmjene i dopune Zakona o sportu i Zakona o sportskoj inspekciji. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je da se donošenjem zakona želi preventivno djelovati kako bi u sportu bilo što manje nečasnih radnji kojih inače ima previše. Ante Kulušić (Klub HDZ-a) najavio je da neće poduprijeti zakonski prijedlog ističući kako ima samo jednu isključivu svrhu, kako jednu osobu isključiti iz hrvatskog sporta i u funkciji je obračuna s jednim klubom, pri čemu ih nije imenovao. Zamjerio je što je iz zakona, bez obrazloženja, izbačen dio koji se odnosi na naknade vrhunskim sportašima, kao i donošenje po hitnom postupku, jer drži da je trebalo do jeseni izraditi kvalitetniji zakonski prijedlog. Zastupnici Hrvatskog sabora raspravili su i Godišnji financijski izvještaj Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR-a) za 2011., u kojem stoji da su ostvareni ukupnih prihodi u iznosu od 953,8 milijuna kuna, ukupni rashodi u iznosu od 805,7 milijuna kuna te pozitivni financijski rezultat u iznosu od 148,1 milijuna kuna.

ZAGREB - Predstavnici Sindikata i poslodavaca na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) izrazili su nezadovoljstvo stanjem socijalnog dijaloga u zemlji, a posebno im nije pravo što na sjednicu nije došao premijer Zoran Milanović. Milanović nije došao na GSV iako smo ga zvali, nismo dobili od njega nikakav odgovor, niti od premijera uopće dobivamo povratnu komunikaciju na naše dopise i prijedloge, ukratko je sažeo nezadovoljstvo Sindikata i poslodavaca predsjednik GSV-a Krešimir Sever nakon sjednice. Vladini socijalni partneri prijedloge zakona dobivaju kasno, dio zakona prolazi u Sabor mimo GSV-a, a neki predstavnici Vlade nisu bili ni na jednoj sjednici GSV-a, nabrojao je Sever.

ZAGREB - Vlada i sindikati državnih službi počeli su pregovore o novom kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike, budući da sadašnji KU istječe 31. srpnja. Vlada će predstavnicima sindikata idućih dana dostaviti svoj prijedlog novog kolektivnog ugovora, a idući sastanak zakazan je za srijedu, 18. srpnja. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je da okvir za pregovore sa sindikatima državnih službi ostaje isti kao i za sindikate javnih službi, a to je 21,6 milijardi kuna koliko je u državnom proračunu ove godine predviđeno za 240 tisuća državnih i javnih službenika.

ZAGREB - Vlada je na sjednici predložila izmjene Zakona o trgovačkim društvima kojima će se omogućiti osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, odnosno tzv. "tvrtke za 10 kuna". Izmjenama se maksimalno pojednostavljuje procedura za osnivanje d.o.o.-a. za koji je dosad trošak osnivanja prosječno iznosio više od 3000 kuna.

ĐAKOVO - Novoimenovani apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico u Đakovu je istaknuo kako mu je pomalo žao što je ovdje u "jednom pomalo delikatnom trenutku u odnosima između crkvene hijerarhije i nositelja političke vlasti". Odgovarajući na upit novinara (o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji) rekao je kako se nada da ne dolazi previše kasno, jer ako se zaključi stvar problem će postati još veći i još delikatniji. Volio bih se nadati da postoji mogućnost da se još uzme malo vremena i pričeka s donošenjem odluka, barem koji dan, barem dok sljedeći tjedan ne susretnem najviše predstavnike političkih vlasti u Hrvatskoj.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko sa suradnicima održao je u središnjici stranke sastanak s čelnicima Stranke umirovljenika i BUZ-a (Blok umirovljenici zajedno) Lazarom Grujićem i Milivojem Špikom, na kojem je dogovoren početak procesa suradnje. Kako se ističe u priopćenju HDZ-a, stranački su čelnici na sastanku izrazili veliku zabrinutost zbog aktualnih poteza Kukuriku Vlade, a posebno je akceptirana problematika vezana uz umirovljeničku populaciju.

DUBROVNIK - Čelnici dubrovačkoga HDZ-a na konferenciji za novinare govorili su o stanju u Dubrovniku i Hrvatskoj te su ocijenili kako se u Dubrovniku radi bez vizije i rješenja. Predsjednica Gradskog odbora i potpredsjednica HDZ-a Dubravka Šuica istaknula je kako vladajuća koalicija u Dubrovniku nije shvatila što znači voditi grad i kakvu su zadaću prije tri godine dobili jer se - kad se pogleda unatrag - sve što se događa radi bez vizije i rješenja uz mnoga obećanja koja se ne ostvaruju. "Sve što se događa vratilo se unazad, projekti nisu započeti, a otvorene su brojne afere kao što su slučaj Društva prijatelja dubrovačke starine, Turističke zajednice grada Dubrovnika, dubrovačkih taksista, prometnog poduzeća 'Libertas' te drugi", ustvrdila je Dubravka Šuica te dodala kako, nažalost, "nije ništa bolja situacija ni na državnoj razini".

ZAGREB - Delegacija Europske unije u Hrvatskoj i Vladin Ured za zakonodavstvo obilježili su završetak projekta "Razvoj sustava procjene učinaka propisa u Republici Hrvatskoj" unutar kojeg je Ured za zakonodavstvo razvio i uspostavio zakonodavni okvir i ojačao kapacitete za procjenu učinaka propisa. Twinning projekt započet je 2007. godine u suradnji s britanskim i estonskim uredima za procjenu učinaka propisa. Njegova vrijednost je 1,1 milijun eura, a financiran je iz predpristupnog fonda EU-a IPA.

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština usvojila je prijedlog za imenovanje Ive Čovića predsjednikom Uprave Zagrebačkog Holdinga. Gradska skupština je danas na raspravi usvojila ovaj zaključak većinom glasova, a protiv su bili Klubovi HDZ-a i HSS-a.

ZAGREB - Glasnogovornica policije Jelena Bikić izjavila je da puštanje iz pritvora Tomislava Turibaka ne znači da je odbačena policijska kaznena prijava protiv njega te da on i dalje nije osumnjičen za ubojstvo brata u zagrebačkom naselju Špansko. Iz policije pojašnjavaju da su kaznenu prijavu protiv 22-godišnjeg Tomislava podnijeli nakon provedenih izvida i kriminalističkog istraživanja te da se istraga nastavlja.

ZADAR - U Biogradu je predstavljen projekt "Gnalić – Ogledalo renesansne Europe" kojim je nastavljeno podmorsko istraživanje lokaliteta davno potonula broda kod otočića Gnalića nedaleko Biograda na Moru. Nakon gotovo četiri desetljeća stanke Ministarstvo kulture RH podržalo je inicijativu za nastavak podmorskog istraživanja i sveobuhvatne prezentacije brodoloma trgovačkog broda kod otočića Gnalića. Riječ je o za sada jedinstvenom nalazištu u Mediteranu koje bi moglo dovesti do mnogih novih spoznaja o europskoj i mediteranskoj pomorskoj trgovini te o brodogradnji i plovidbi u vrijeme kasne renesanse. Projektom "Gnalić – Ogledalo renesansne Europe" planira se izgradnja novog modernog muzeja kojem bi glavna sadržajna i edukativna komponenta bila tema ovog potonulog broda.

KARLOVAC - Veliki požar buknuo je u četvrtak navečer oko 23 sata na jednom gospodarskom objektu na Vatrogasnoj cesti u Karlovcu, između zgrade Javne vatrogasne postrojbe i Šumarske škole, izvijestila je policija, dodajući da je gašenje u tijeku.

SINJ - Završne pripreme alkara za natjecanje na 297. Sinjskoj alci počele su na Alkarskom trkalištu u Sinju. Prije odlaska na trkalište vojvoda Ante Vučić pročitao je ispred štale alkarske ergele imena 27 od 29 kandidata, koji su se za natjecanja od početka svibnja pripremali u Sinjskom polju. Naglasio je kako želi da svi alkari preko cijele godine budu dosljedni, da intezivno budu uz konje, te se posvete alkarskom životu.

SPLIT - Splitska dogradonačelnica Anđelkla Visković u Vili Dalmacija primila je predsjednicu Glavne skupštine UNESCO-a Katalin Bogyay te su razgovarale o održivom razvoju kulturne baštine i kandidaturi Splita za Europsku prijestolnicu kulture 2020., priopćio je Ured splitskog gradonačelnika. "Gradu Splitu nije cilj samo restauracija i konzervacija baštine, nego i očuvanje života te poboljšanje uvjeta življenja u Dioklecijanovoj palači i staroj gradskoj jezgri", rekla je dogradonačelnica Visković . Katalin Bogyay je pozdravila zamisao da život "pulsira starom gradskom jezgrom", Splita jer je za UNESCO, kako je naglasila, kultura nešto poput rijeke - stalno je u pokretu, a ne nešto statično.

DUBROVNIK - Drugog dana programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara na taraci tvrđave Revelin nastupio je folklorni ansambl Linđo. Linđo djeluje skoro 50 godina, a okuplja oko 300 djevojaka i mladića koji plešu u izvornim kostimima velike vrijednosti, koji svjedoče o bogatstvu kulture i folklora naše domovine. Njegove folklorne priredbe sastavni su program Dubrovačkih ljetnih igara već desetljećima.

SISAK - Pod nostalgičnim dojmom i utjecajem Fellinijeva filma Amarcord, mlada zagrebačka akademska slikarica Dora Katanić stvorila je novi likovni opus, kojeg je predstavila u sisačkoj Gradskoj galeriji Striegl. Izložila je deset ulja na platnu velikih formata, kojima su predložak bili izabrani "zamrznuti" kadrovi iz filma

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙