FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: dber
ZAGREB, 19. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić poručio je danas kako će predsjednici dviju stranaka koalicije, SDP-a i HNS-a, odnosno Zoran Milanović i on sasvim sigurno biti u Vladi. "Toliko je zlonamjernih stvari bilo u posljednje vrijeme, ali moram vas razočarati. Što god se desi ova Vlada će se sastojati od SDP-a i HNS-a, kao strateških partnera", kazao je Čačić na konferenciji za novinare u Ministarstvu gospodarstva čija je tema bila brodogradnja. Predsjednik Vlade Zoran Milanović je i predsjednik SDP-a, a predsjednik HNS-a je Radimir Čačić koji će to sasvim sigurno ostati, rekao je Čačić. "Jedini za koje sam sasvim siguran da će u toj Vladi biti su predsjednici te dvije stranke", kazao je Čačić na kraju konferencije za novinare.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici zabranila angažiranje PR agencija i stručnjaka tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač Republika Hrvatska, te poduzećima u kojima je država većinski vlasnik ili imatelj poslovnih udjela. Izuzetno se PR-ovci mogu angažirati samo na nekim većim projektima, ali uz prethodnu suglasnost i posebnu odluku Vlade, objavio je premijer Zoran Milanović. Smatra da nije u redu da porezni obveznici plaćaju stručnjake i agencije koji bi voljeli raditi za krizno komuniciranje kad država, ministarstva ili premijer imaju urede za odnose s javnošću. Dodao je da iznimka od toga pravila mogu biti samo veliki projekti jer tako rade sve Vlade u svijetu, ali se o tome donosi posebna odluka temeljem javnog natječaja. Poručio je i da oni koji žele raditi te poslove uz naplatu neka idu u privatni sektor, gdje ima puno uspješnih tvrtki od kojih mogu dobiti posao, samo moraju biti najbolji i najjeftiniji.

ZAGREB - Hrvatska udruga komunikacijskih agencija (HUKA) danas je ocijenila skandaloznom, nezakonitom i neodrživom odluku Vlade o zabrani rada državnih institucija i tvrtki s agencijama za odnose s javnošću. "Odluka Vlade RH kojom se tijelima državne uprave i tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu zabranjuje angažman profesionalnih agencija i pojedinaca za odnose s javnošću je nezakonita i neodrživa te kao predstavnici komunikacijskih agencija tražimo njeno ukidanje", navode u priopćenju iz HUKA-e. Smatraju da takva odluka diskriminira jednu cijelu profesiju, potiče sivo tržište i otežava cjelokupnu komunikaciju Vlade, ministarstava i ostalih tijela državne uprave te tvrtki u državnom vlasništvu. Zabrinjavajućim ocjenjuju i što se ta odluka može klasificirati i kao pokušaj ugrožavanja slobode tržišnog natjecanja, a suprotna je, tvrde, i članku 49. Ustava RH kojim je određeno da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustrojstva RH te se ista mogu ograničiti samo zakonom u iznimnim uvjetima.

VUKOVAR - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas kako nema puno pohvalnih riječi za šest mjeseci Vlade Zorana Milanovića, ocjenivši kako vladajuća koalicija vlast obnaša na "iritirajući način", pokazujući u nastupima isključivo "imperativni ton". "Taj imeprativni ton Vlada ima i prema sindikatima s kojima smo se trebali i mi sastati ali smo ga odgodili, jer nismo željeli da se stekne dojam da namjerno želimo pokvariti posao Vladi oko pregovora s sindikatima", kazao je Karamarko uoči radnog sastanka s članovima Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, odgovarajući na novinarski upit kako ocjenjuje rad Vlade. Prema njegovoj ocjeni, "Kukuriku koalicija" do sada nije ispunila niti jedno od svojih obećanja, pa niti "tsunami investicija", koji su, kako je kazao, gromoglasno najavili.

ZAGREB - Problemi u gospodarskom sektoru i novi Vladini potezi bile su neke od tema današnjeg sastanka čelnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), na kojem je zaključeno da će se dati podrška razvoju poduzetničkog duha u Hrvatskoj. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko upoznao je čelnike HUP-a o potezima i programu novog vodstva HDZ-a, a naglasak je stavljen na to da probleme u realnom gospodarskom sektoru treba depolitizirati i da će HDZ biti spreman na konsenzus u dobrim gospodarskim projektima, objavljeno je na internetskim stranicama HDZ-a. V.d. predsjednik HUP-a Ivan Miloloža složio se s potrebom konsenzusa oko ključnih pitanja te se, kao i većina, složio da se konačno treba definirati u kojem smjeru ide hrvatsko gospodarstvo te u koje grane gospodarstva treba ulagati i što poticati.

ZAGREB - Općinski građanski sud u Zagrebu u cijelosti je danas odbio tužbu kojom je umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs u ime 66. pukovnije - Zadruge za izgradnju prometnica tužio državu zbog duga za obavljene radove tijekom izgradnje ceste na Žnjanu 1998. uoči dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku. Sud je tužitelju naložio da nadoknadi tuženiku troškove parničnog postupka od 1,2 milijuna kuna. Na Općinskome građanskom sudu vođen je postupak na temelju tužbe tužitelja 66. pukovnije - Zadruge za izgradnju prometnica, zastupane po Ljubi Ćesiću, protiv Republike Hrvatske radi isplate 34,2 milijuna kuna vezano uz izvedene radove na uređenju kompleksa Žnjana u Splitu koje je naručio Državni odbor za doček pape Ivana Pavla II., objavio je DORH. Sud je prihvatio navode iz odgovora na tužbu i podnesaka Županijskoga državnog odvjetništva u Zagrebu da nema nikakvog dokaza o obveznoj pravnoj osnovi između parničnih stranaka glede radova za koje tužitelj tvrdi da su izvedeni po njegovu predniku. Danas je donio nepravomoćnu presudu kojom je tužbeni zahtjev u cijelosti odbijen, a tužitelju je naložio da nadoknadi tuženiku troškove parničnog postupka. Sud je nepravomoćnim odlukama tužitelju dosad naložio nadoknaditi sudske troškove u iznosu od 1,8 milijuna kuna.

VARAŽDIN - Pošto je Skupština trgovačkog društva Varaždin Airporta smijenila direktora te tvrtke Marija Bucinu, zbog čega je privremeno zatvorena varaždinska zračna luka, priopćenjem se oglasio i Bucina, koji navodi da je gradske čelnike upozoravao da će njegov opoziv "dovesti u pitanje funkcioniranje aerodroma". Bucina kaže da ga je u ponedjeljak komunalni pročelnik Vlado Vlašić pozvao u Gradsku vijećnicu gdje mu je, kako tvrdi, bez najave uručena odluka o opozivu na dužnost člana uprave Varaždin Airporta, koja stupa na snagu odmah. "Unatoč mojim upozorenjima de će se takvim postupkom dovesti u pitanje normalan rad i funkcioniranje Aerodroma 'Varaždin', gradonačelnik Goran Habuš je rekao da nema više vremena za čekanje i da je on tako odlučio", ističe Bucina. On i još nekoliko osoba nakon toga dali su ostavke na odgovorne dužnosti, navodi Bucina i dodaje da je on još zaposlenik Aerodroma 'Varaždin' te da obavlja poslove prema ugovoru o radu.

ZAGREB - Ekspedicija Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i Hrvatskoga planinarskog saveza (HPS) jučer je trojicu poginulih alpinista, nestalih u ledenom odronu na gruzijskoj planini Ušbi 1974. godine, uspjela spustiti do sela Mestija u njezinu podnožju, gdje su pokopani, a s velikom vjerojatnošću pretpostavljaju da je pronađen nestali hrvatski alpinist Viktor Tabaković, priopćio je danas HGSS. Na temelju sačuvanih djelova tijela, opreme i značke HGSS-a, članovi ekspedicije s velikom vjerojatnošću pretpostavljaju da je pronađen nestali hrvatski alpinist Viktor Tabaković budući da još nije stigla potvrda DNK analize. Identitet druge dvojice alpinista također nije bilo moguće utvrditi na mjestu na kojem su pronađeni, a rezultati DNK analize pokazat će je li pronađen i drugi davno nestali hrvatski alpinist i gorski spasilac Nenad Čulić. U opsežnoj akciji pronađena su tri poginula alpinista te mnoštvo alpinističke i druge opreme, dijelovi satova i fotoaparata ili fotoaparati, oprema za bivak, šator i pribor, a poginuli alpinisti i dijelovi opreme preneseni su vrlo pažljivo i po svim pravilima struke, stoji u priopćenju.

PULA - Izletnički katamaran "Millenium diamond" koji je pulsko brodogradilište Tehnomont izgradilo za londonsku kompaniju "City Cruises", danas je ukrcan na veliki brod kojim će biti otpremljen u London. Premda je pulsko brodogradilište Tehnomont još prije dva tjedna završilo gradnju i opremanje katamarana, tek je danas otpremljen zbog kašnjenja transportnoga broda, specijaliziranoga za prijevoz takvog tereta, doznaje se u brodogradilištu. Katamaran će, kako je i predviđeno u London stići do 25. ili 26. ovog mjeseca uoči početka Olimpijskih igara. "Millenium diamond" dugačak je 37 metara, širok 17,5 i može prevoziti 600 putnika. Pokreću ga dva motora od po 500 konjskih snaga te može razviti krstareću brzinu od 12 čvorova. Budući da su u Puli obavljene sve pokusne plovidbe i operacije, u matičnoj luci na Temzi očekuje ga krštenje i početak izletničkih plovidbi.

VARAŽDIN - Vatrogasac u dobi od 49 godina lakše je ozlijeđen u požaru koji je jutros buknuo u skladištu jedne varaždinske tvrtke, a kako je javila varaždinska policija, požar je ugašen u 12,30 sati. Vatrogascu je pomoć pružena u varaždinskoj bolnici, nakon čega je pušten kući. Neslužbeno se doznaje da mu je jedna greda s krovišta pala mu na glavu, a zahvaljujući kacigi samo je lakše ozlijeđen. Požar je oko osam sati buknuo u skladištu u krugu tvrtke "Vitos" u Zagrebačkoj ulici, kamo su stigli pripadnici varaždinske Javne vatrogasne postrojbe te djelatnici Elektre, Termoplina i ostalih službi.

ZAGREB - U Šibensko-kninskoj županiji danas su buknula dva požara, jedan na području Žitnića i Unešića, u blizini Drniša, gdje gori trava i nisko rastlinje, a gase ga lokalne vatrogasne snage, Državna intervencijska postrojba iz Šibenika i tri kanadera, te na području Žaborića, koji također gase lokalne vatrogasne snage i dva zračna traktora, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Po informacijama s terena, vatra se približava kućama. Dio ceste od Žitnića do Unešića zatvoren je za promet, a zatvorena je i željeznička pruga. Na tom su području isključeni svi dalekovodi. U blizini Barbarige u Istarskoj županiji danas je buknuo požar, a gori trava i nisko raslinje. U gašenju sudjeluju lokalne vatrogasne snage, a onamo su poslana i dva kanadera.

DRNIŠ/ŽITNIĆ - Veliki požar koji je danas nešto poslije 13 sati izbio na području Žitnića nedaleko Drniša, poslije 16 sati pod kontrolom je gasitelja, a još gori na jednom uskom djelu miniranog područja prema Unešiću. Po riječima Ive Bilića, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Drniš, vatra se potpomognuta vjetrom brzo proširila prema zaseocima Grujići i Alduci (na području Žitnća) te približila cestovnom pravcu Žitnić – Unešić zbog čega je ta dionica bila zatvorena za promet. Zbog velikog intenziteta požara koji se približio kućama, te zaprijetio željezničkoj postaji u Žitniću, u pomoć su pristigli i kanaderi. Vatru su gasili vatrogasci iz JVP Drniš, DIP Šibenik, DVD Drniš, Ružić i Oklaj, a u jednom su ga trenutku gasila četiri kanadera i dva air traktora. Na terenu je i dalje trideset vatrogasaca i 17 vozila koji će nadzirati požarište kako se vatra ne bi opet razbuktala.

DUBROVNIK - Dvije osobe su poginule, a jedna ozlijeđena u sudaru osobnog vozila i motocikla koji se oko 18,20 sati dogodio u mjestu Duboka kod Kleka. Promet na cesti D8 zatvoren je za sav promet, a očevid je u tijeku, izvijestila je dubrovačko-neretvanska policija.

DONJI MIHOLJAC - U prometnoj nesreći koja se dogodila danas u Donjem Miholjcu poginula je 77-godišnja biciklistica iz toga grada, izvijestila je osječko-baranjska Policijska uprava. Ženu je udario kombi kojim je upravljao vozač iz Đakova (58). Biciklistica je od ozljeda umrla u osječkoj bolnici. Lakše ozljede zadobio je i 54-godišnji vozač mopeda iz Donjeg Miholjca, koji je želio izbjeći sudar, te je pao s mopeda na kolnik.

(Hina) xbdj yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙