FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: vmom
ZAGREB, 19. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Prijevare povezane s isplatama iz EU proračuna u 2011. godini smanjene su za 35 posto, pokazuje danas objavljeno godišnje izvješće Europske komisije pod nazivom "Zaštita financijskih interesa Europske unije". Prošle je godine bilo 41 posto manje slučajeva sumnji na prijevare u području kohezijske politike u odnosu na 2010., te 66 posto manje u području poljoprivrednih poticaja, izvijestila je Komisija. Osim strožih mjera i bolje kontrole, postoji i niz tehničkih objašnjenja za pad stope prijevara u 2011., kao što su zatvaranje programskog razdoblja u području kohezijske politike i stabilnije izvješćivanje u sklopu novog kontrolnog sustava za poljoprivredu, ističe se u izvješću. Ukupno je 295 milijuna eura, ili oko 0,2 posto proračuna europskih fondova bilo zahvaćeno prijevarama, i taj će iznos, u skladu s pravilima EU-a, morati biti vraćen u europski proračun. Smanjenje prijevara vezanih za proračun EU-a pokazuje da se naši napori u borbi protiv ovog problema počinju isplaćivati. No, borba nije gotova. Komisija će nastaviti voditi politiku nulte tolerancije prema prijevarama, kazao je Algirdas Šemeta, europski povjerenik za poreze, carine, reviziju i borbu protiv prijevara.

BRUXELLES - Europska komisija danas je službeno obustavila postupak pokrenut u siječnju ove godine protiv Mađarske zbog povrede EU propisa o neovisnosti središnje banke, priopćila je Komisija. Takva odluka donesena je nakon što je mađarski parlament 6. srpnja usvojio izmjene i dopune zakona o središnjoj banci u skladu s dogovorom premijera Viktora Orbana i predsjednika Europske komisije Jose Manuel Barrosa od 24. travnja, navodi se u priopćenju Komisije. Prema izmjenama i dopunama toga zakona, prijedlog o smjeni guvernera središnje banke ili članova monetarnog vijeća može se podastrti isključivo nakon pravomoćne odluke mađarskog ili europskog suda. Nadalje, monetarno vijeće nije dužno obavještavati vladu o dnevnom redu svojih zasjedanja, a na njima neće ni nazočiti predstavnik vlade. Međunarodni monetarni fond (MMF) započeo je u utorak službene razgovore s Mađarskom o financijskoj pomoći, nedugo nakon što su donesene izmjene i dopune zakona o središnjoj banci.

CHICAGO - Najgora suša u posljednjih pola stoljeća nastavit će se u središnjim žitnim dijelovima SAD-a još najmanje desetak dana s tek povremenom kišom uglavnom na istoku zemlje, priopćile su danas meteorološke službe. Iowa i Illinois, dva glavna proizvođača kukuruza i soje u SAD-u, i dalje su suočeni s teškom sušom i visokim temperaturama a cijene kukuruza i soje na tržištu dosegle se rekordne razine. Na čikaškoj burzi cijena kukuruza porasla je 50 posto u samo šest tjedana a cijena soje skočila je za 30 posto od lipnja. Više od polovice američkog središnjeg i zapadnog dijela isušeno je i dio usjeva je počeo propadati. Najgora suša u ovom dijelu SAD-a od 1956. godine širi se na sjever i zapad zemlje i po procjenama američkog ministarstva poljoprivrede tek će 31 posto kukuruza biti izvrsne kvalitete te 34 posto soje, a procjene kvalitete usjeva iz dana u dan se revidiraju i smanjuju.

NEW YORK - Američka investicijska banka Morgan Stanley danas je objavila da je u drugom tromjesečju ostvarila dobit od 564 milijuna dolara, unatoč značajnom padu prihoda, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovala s gubitkom od 558 milijuna dolara. I prvo ovogodišnje tromjesečje zaključila je s gubitkom. Najnoviji podaci uključuju 350 milijuna dolara dobitka ostvarenog temeljem promjena u kreditnim spreadovima te investicijske banke. Tromjesečno poslovanje završilo je u plusu unatoč padu prihoda na godišnjoj razini za 24 posto, na 6,95 milijardi dolara. Pad prihoda u toj banci uglavnom pripisuju slabijoj aktivnosti na području trgovanja i sklapanja poslova. Pritom su prihodi od savjetovanja kod spajanja kompanija smanjeni za 51 posto, na 263 milijuna dolara, dok su prihodi od poslova osiguranja pali 34 posto, na 621 milijun, a u istom postotku bili su manji i prihodi od trgovanja dionicama, u visini 1,22 milijarde dolara.

(Hina) xvmo YDS

An unhandled error has occurred. Reload 🗙