FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 19. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Moramo štititi potrošače, ali država mora ubirati najvišu moguću koncesiju, izjavio je danas premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade koja je izmijenila Uredbu o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja. Milanović je rekao kako je osnovni cilj Uredbe uvođenje reda u koncesije na pomorskom dobru i u obalnoj plovidbi, gdje se, istaknuo je, mora voditi računa o interesima potrošača te o regulaciji tržišta na kojemu su "glavni igrači" temeljito i obilato subvencionirani. Vlada je izmijenila i Uredbu o visini naknade za zaštitu voda, kojom je tu naknadu povećala s 0,9 na 1,35 kuna po prostornom metru, kao i Uredbu o visini naknade za korištenje voda kojom je ta naknada povećana s 0,8 na 1,35 kuna. Obje promjene na snagu stupaju 1. siječnja 2013. godine. Izmijenjene su i uredbe o klasifikaciji radnih mjesta te o plaćama policijskih službenika, a u tom smislu i Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi.

ZAGREB - Vlada je odlučila trogirsko brodogradilište prodati tvrtki Kermas energija poduzetnika Danka Končara, jer je njegovu ponudu ocijenila boljom od ponude tvrtke More Trogir. Na temelju prijedloga Vladine komisije, prihvaćena je Končarova ponuda za kupnju 1.177.014 dionica Brodotrogira, a prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić istaknuo je da su oba ponuditelja dala kvalitetna korporativna jamstva u iznosu od 70 i 75 milijuna kuna. More Trogir poduzetnika Slobodana Ljubičića nudio je izgradnju novog sadržaja i djelatnosti koje su najprimjerenije lokaciji trogirskog brodogradilišta, a nakon završetka projekta bilo bi novozaposleno najmanje tisuću ljudi. Ulaganja bi u prvih pet godina iznosila 260 milijuna eura, dok bi konačna ulaganja dosegnula 580 milijuna eura. Što se tiče Kermas energije, radi se o transformiranoj ponudi Končarovih Jadranskih ulaganja iz prethodnog pokušaja privatizacije koja se više orijentira na proces nove brodogradnje. Čačić je ocijenio kako je Ljubičićev projekt "više developerski", a Končarov "više industrijski". Osobno mi je bliži developerski projekt, kazao je, ali komisija je odlučila drugačije, jer Končarova ponuda značajnije predviđa zadržavanje brodograđevne djelatnosti. Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako je prijedlog komisije jedno, a politička odluka Vlade drugo. "Bez obzira na afinitete, odlučili smo se za prijedlog koji jamči zadržavanje industrijske proizvodnje, uglavnom proizvodnje brodova", rekao je.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici ukinula od 1. kolovoza isplatu dodatka na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima i nastavnicima u osnovnom i srednjem školstvu, uz isprike premijera Zorana Milanovića i ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića koji su ustvrdili da trenutno Vlada mora ići na takva rješenja. Vlada je takvu odluku, zbog koje će prosvjetarima plaće pasti između 120 i 600 kuna, donijela nakon što su četiri sindikata javnih službi odbila potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe. Vlada je htjela preko izmjena TKU-a uštedjeti dvije milijarde kuna na izdacima za javne i državne službenike kroz ukidanje ili smanjenje materijalnih prava, poput regresa, božićnice, jubilarne nagrade ili naknade za prijevoz, no čelnici sindikata osnovnih škola, srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja te medicinskih sestara to su odbili inzistirajući da im se ta sredstva moraju isplatiti retroaktivno, kada prođe kriza. Osim ukidanja tog dodatka, Vlada je imenovala potpredsjednika Vlade Nevena Mimicu i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića za svoje predstavnike u arbitražnom vijeću koje bi trebalo odlučiti mogu li se izmjene TKU-a ipak primijeniti na sve zaposlene u javnim službama, budući da su četiri sindikata javnih službi (dva zdravstva te po jedan kulture i socijalne skrbi) potpisala Vladin prijedlog.

ZAGREB - Vlada je usvojila prijedlog zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji kojim se i u Hrvatsku uvodi tzv. "registar pedofila". Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je na Vladinoj sjednici da se izmjenama zakona, koji će ići u dva saborska čitanja, uvodi registar počinitelja seksualnih kaznenih djela na štetu djece. Taj će registar biti tajan, a zakonom se regulira mogućnost davanja podataka iz njega. Sva ministarstva trebaju u svojem djelokrugu propisati poslove u kojima se dolazi u doticaj s djecom, te će se kod zapošljavanja na tim poslovima tražiti potvrda da ta osoba nije u registru. Na taj način ćemo odvratiti sve osobe koje znaju da su u registru od javljanja na te poslove i time ih eliminirati iz doticaja s djecom, rekao je Miljenić.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja kojim se želi na sustavan način regulirati postupanje s posmrtnim ostacima i grobljima žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Time se izražava opredjeljenje Hrvatske da vojne i civilne osobe koje su u to vrijeme izgubile život imaju pravo na dostojno vječno počivalište, rekao je ministar branitelja Fred Matić. Očuvanje spomena na njih ostvarit će se kroz dostojno obilježavanje mjesta stradanja, zbrinjavanje posmrtnih ostataka i skrb za njihova groblja, a financiranje održavanja groblja prenosi se na jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb. Matić je odbacio neke primjedbe koje su izazvale dosta bure u javnosti još tijekom pripreme zakona. Nije istina da se ovakvim prijedlogom zakona suspendira Rezolucije Vijeća Europe o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima, nego je ta rezolucija dodatno dopunjena, kaže Matić. Odbio je optužbu kako Vlada time namjerava zataškati komunističke zločine i spriječiti njihovo istraživanje. Ovaj zakon obuhvaća sve što je bilo u bivšem zakonu koji se odnosio na žrtve nakon 9. svibnja 1945. godine, ustvrdio je Matić dodavši kako će zbog vjerojatne politizacije cijele priče zakon ići u dva čitanja

ZAGREB - U Europskoj komisiji (EK) postoji spremnost da pomogne Hrvatskoj u rješavanju povezivanja hrvatskog, a time i europskog teritorija, izjavio je danas ministar mora, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić. Ministar je nakon sjednice Vlade novinare izvijestio kako prve zabilješke iz razgovora koje Vladin tim (ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, potpredsjednici Vlade Neven Mimica i Branko Grčić te on kao resorni ministar) vodi s povjerenicima EK ohrabruju Hrvatsku da s BiH pokuša bilateralno riješiti povezanost s hrvatskim jugom kroz neumski koridor, ali i da, ne dođe li do takvog sporazuma, počnu razgovori o izgradnji "novog, redefiniranog Pelješkog mosta". "Ako to nećemo uspjeti izdogovarati s BiH, onda ćemo pokušati razgovarati o izgradnji redefiniranog Pelješkog mosta. Duboko u to vjerujem, jer u svim razgovorima koje vodi ovaj tim s povjerenicima postoji spremnost EK da pomogne Hrvatskoj da riješi povezivanje hrvatskog, dakle i europskog teritorija", kazao je. Pojasnio je da, ako hrvatska Vlada i uz asistenciju EK ne uspije s BiH dogovoriti nesmetan prolaz kroz neumski koridor, postoji mogućnost da se kroz CEF (Connecting Europe Facility) ili europski Fond za regionalni razvoj (RDF) u idućem programskom razdoblju pronađe novac za sufinanciranje izgradnje Pelješkog mosta. Naglasio kako će se o tome više znati uskoro.

ZAGREB - Hrvatska vlada učinila je brojne propuste u vođenju pregovora sa sindikatima javnih službi, što je ozbiljno diskreditiralo aktualnu vlast i dovelo do ozračja u kojemu su se sindikati nepovratno podijelili a vlada izgubila vjerodostojnost, rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod vezano uz aktualna događanja u pregovorima između sindikata javnih službi i Vlade RH. "Učinjeno je toliko ozbiljnih pogrešaka i propusta i sve što se događa proizlazi iz njih. Danas znamo da smo od Dodatka I jednako daleko kao što smo to bili prije dva mjeseca. Postavlja se pitanje je li to moglo i moralo drugačije, i ima li odgovornih za to", kazao je predsjednik tog sindikata Željko Stipić. Sindikat smatra kako je u vođenju pregovora učinjeno pet ključnih pogrešaka koje su izravno odgovorne za sadašnju šah-mat poziciju, zbog čega bi se premijer Zoran Milanović trebao zapitati nije li možda problem u njegovim pregovaračima, dodao je. Odluka vlade da ukine uredbu 3, 5, 7 i 9 posto klasičan je primjer "gašenja vatre benzinom", kazao je Stipić, te pozvao ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da podnese ostavku.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je nakon izvanredne skupštine sjednice upitan o neuvrštavanju rasprave o rebalansu proračuna u dnevni red zasjedanja odgovorio je kako to treba pitati one koji su to učinili, no da funkcioniranje grada neće doći u pitanje. "Svoj sam prijedlog rebalansa poslao i očekujem da o njemu raspravljaju. Mogu ga prihvatiti ili ne prihvatiti, 'sjeći' amandmanima ili bilo što drugo. To je stvar Gradske skupštine i nemojte mene pitati zašto su oni to napravili", rekao je Bandić novinarima. Po njegovim riječima, problem je Skupštine što ima velik broj ljudi koji nisu kompetentni da razmotre predložene prijedloge, stave ih na dnevni red i o njima kvalitetno raspravljaju. Bandić je najavio kako će ponovno uputiti dopis na očitovanje Ministarstvu financija i zatražiti preciznije odgovor u vezi sa situacijom o rebalansa gradskog proračuna koji nije prihvaćen ni odbijen jer su u ministarstvu, kako je rekao, promašili temu. Na novinarski upit o isplati plaća zaposlenicima iz gradskog proračuna, Bandić je odgovorio da mogu mirno spavati i da će plaće dobiti na vrijeme.

ZAGREB - Gradski zastupnici HNS-a ustvrdili su danas da je zagrebačka Gradska skupština neuvrštavanjem u dnevni red točke o rebalansu proračuna napravila presedan i grubo povrijedila poslovnik. Gradski zastupnik HNS-a i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Dragan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare kako je točku o rebalansu proračuna trebalo staviti na dnevni red i na glasovanje. "Trebalo je glasovati za ili protiv, a ne raditi nasilje nad statutom", rekao je Kovačević. Smatra da je Gradska skupština "glavni kočničar i izvor problema u gradu" te da se u njoj vodi dvostruka igra u kojoj građani gube. Kovačević je ustvrdio da je HNS podigao "glas protiv odnosa gradonačelnika i nekih" u Gradskoj skupštini koji, kako je rekao, vode privatne ratove.

ZAGREB - Suđenje bivšem direktoru Nove TV Siniši Svilanu zbog primanja mita od Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV počet će 3. rujna, određeno je danas na pripremnom ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu na kojem je prihvaćeno 30-ak svjedoka tužiteljstva i obrane. Svilanov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković izjavio je novinarima da su uglavnom prihvaćeni svi svjedoci i dokazni prijedlozi USKOK-a i obrane, dodavši da će na klupe za svjedoke sjesti čitav niz zanimljivih imena. Nije želio otkriti o kojim je imenima riječ, no neslužbeno se doznaje da su među prihvaćenim svjedocima novinarka HTV-a Hloverka Novak Srzić, koja je svojevremeno radila i na Novoj TV, direktorica informativnog programa Nove TV Iva Gačić, te bivša novinarka HTV-a i bivša Šelebajova supruga Dijana Čuljak.

ZAGREB - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) rekao je danas na suđenju osječkome poduzetniku Dragi Tadiću da mu je stranački kolega Ivan Drmić 24. srpnja 2010. telefonskom javio da ga netko "reketari" za presudu Branimiru Glavašu i da taj slučaj ide prijaviti na policiju, a on je zbog toga bio ljut jer nije znao što se događa njegovim najbližim prijateljima koji su bili uznemireni i napeti. "Neki kreten reketari, pokušava reketariti za presudu Branimiru Glavašu", prepričao je Drmićeve riječi USKOK-ov svjedok Šišljagić na zagrebačkom Županijskom sudu. Posvjedočio je da mu je pred osječkom policijom Drmić potom rekao da on i Sanja Marketić, koja je na povratku s mora, idu prijaviti reket. Marketić mu je po dolasku u Osijek također rekla da je najavila dolazak na policiju, gdje ide prijaviti reket. Šišljagić tvrdi da u tom trenutku nije mogao znati što to znači ali je pretpostavljao da je nešto ozbiljno kad Drmić odlazi prijaviti slučaj. Svjedok je ustvrdio da ništa ne zna o eventualnom angažmanu njemu poznatih ljudi u postupku žalbe na nepravomoćnu presudu Branimiru Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991., zbog čega se sudi Tadiću. Suđenje se nastavlja nakon ljetne stanke 3. rujna.

ZAGREB - Izložba fotografske ostavštine Viktora Kovačića, koja prvi put tog proslavljenog hrvatskog arhitekta predstavlja kao talentiranog umjetničkog fotografa, postavljena je danas u predvorju Muzeja grada Zagreba, gdje će se moći pogledati do 2. rujna. Izložba donosi četrdesetak fotografija od kojih je dio presnimljen s negativa, a izloženo je i petnaestak manjih originala, rekla je autorica koncepcije izložbe Vesna Vrabec. Po njezinim riječima, Kovačić je mnogima još uvijek čovjek s mnogo neotkrivenih talenata među kojima je i fotografija. Budući da je bio majstor u stvaranju prizora i ugođaja u svojim arhitektonskim nacrtima, te je kao takav prostor i volumen doživljavao kao slikar ili scenograf, i fotografiju je pomno promišljao dajući joj umjetnički naboj, ocijenila je. Izložene fotografije obuhvaćaju nekoliko tematskih cjelina - arhitekturu s putovanja po Italiji i Bosni te šetnji Zagrebom, ljude u prirodi i na ulici te portrete prijatelja i obitelji.

ZAGREB - Muftija dr. Aziz ef. Hasanović uputio je danas islamskim vjernicima ramazansku poruku i čestitku, poželjevši da im ramazan donese radost u duše, veselje i osmijeh na lica, harmoniju i ljubav u obitelji, slogu i zajedništvo u zajednici te vjerničku snagu kako bi "ustrajavali na činjenju dobra, ljubavi radi Boga". Mjesec ramazan je mjesec početka objave Kurana i mjesec posta. Čestitke islamskim vjernicima uputili su premijer Zoran Milanović, potpredsjednik Sabora Josip Leko i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙