FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 17. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je danas da je vraćanje ugleda prosvjetarima jedan od prioriteta njegova ministarstva i izrazio nadu da će Vlada i sindikati pronaći rješenje koje neće dovesti do daljnjeg srozavanja uloge i mjesta prosvjete. "Pregovori sa sindikatima još uvijek traju, oni nisu gotovi i ja se još uvijek nadam da ćemo naći rješenje koje neće dovesti do daljnjeg srozavanja uloge i mjesta prosvjete u našem životu", kazao je Jovanović odgovarajući na pitanja novinara nakon predavanja o ulozi hrvatskih znanstvenika u otkriću Higgsova bozona u Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi. No, napomenuo je kako zasad nije najavljeno smanjivanje plaća u visokom obrazovanju, te su trenutno jedino ugroženi učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama. "S njima sve počinje i mi u ovom ministarstvu stalno ponavljamo da je vraćanje ugleda prosvjetarima, pri čemu je materijalni status vrlo bitan, jedan od naših prioriteta", kazao je ministar, poručivši da će to ministarstvo sa svoje strane dati sve od sebe. Čelnici četiriju sindikata (osnovne škole, srednje škole, znanost i visoko obrazovanje te medicinske sestre) jučer su odbili potpisati Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) ako im Vlada ne zajamči retroaktivnu isplatu materijalnih prava kojih bi se sada trebali odreći te su time propali pregovori Vlade i sindikata javnih službi o izmjenama TKU-a. O tom će se dokumentu sada odlučivati arbitražom.

ZAGREB

S obzirom na naslijeđe iz zadnjih osam godina vlasti HDZ-a te poteškoće uzrokovane gospodarskom krizom, u HNS-u su, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, zadovoljni radom Vlade i Hrvatskog sabora te svoga Kluba zastupnika u prvih pola godine mandata. Predsjednik HNS-ova Kluba Jozo Radoš kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da su radom Sabora i Vlade stvorene zakonske pretpostavke za ostvarenje programa i politika vladajuće Kukuriku koalicije. S obzirom na okolnosti, logičnim je ocijenio potrebu da se taj zakonodavni okvir u najvećem dijelu donosio po hitnoj parlamentarnoj proceduri, ali i očekuje da će se ta praksa od jeseni promijeniti te da će zakoni uglavnom prolaziti redovitu proceduru, odnosno donositi se nakon dva saborska čitanja. Tom podizanju kvalitete rasprava i opće razine parlamentarizma te općega političkog života velik će doprinos, istaknuo je Radoš, dati i Klub HNS-a koji je sa svojih 300 istupa u Saboru te njihovom kvalitetom, ocijenio je, prednjačio u Saboru. Za jesen je najavio donošenje zakona o odnosima Sabora i Vlade za kojega očekuje da će, uz pitanja vezana za suradnju oko europskih poslova, regulirati i opće odnose zakonodavne i izvršne vlasti.

VUKOVAR

Petero vukovarskih SDP-ovaca, među kojima troje članova vukovarskoga Gradskog vijeća, isključeno je iz stranke zbog neposluha, narušavanja ugleda i aktivnosti koje su suprotne interesima SDP-a, rečeno je u Vukovaru na konferenciji za novinare predsjednika vukovarsko-srijemskoga SDP-a i gradonačelnika Željka Sabe i predsjednika vukovarskoga SDP-a i zamjenika gradonačelnika Željka Pinjuha. Osim odluke o isključenju iz stranke vijećnika Elvire Dejak, Zdravka Dedića i Vinka Eraka te Saše Egića i Dražena Nikolića, na sinoć održanoj sjednici vukovarskoga Gradskog odbora SDP-a opomenu zbog istupa suprotnih interesima stranke dobile su Sofija Despotović i Jasmina Komlenić. Protiv županijskog vijećnika Martina Nikolića pokrenut je stranački postupak kojim će se utvrditi njegova odgovornost. Željko Pinjuh rekao je kako se na sjednici odbora raspravljalo i o medijskim napisima u vezi s podnošenjem kaznene prijave USKOK-u osmero članova vukovarskoga SDP-a, među kojima je petero sinoć isključenih članova, protiv njega i Željka Sabe zbog navodih malverzacija s novcem prikupljenim za ljetovanje vukovarskih umirovljenika i djece iz obitelji slabijega materijalnog stanja, ističući kako je cijeli Gradski odbor stao iza vodstva vukovarskoga SDP-a. Po riječima Željka Sabe, u trogodišnjemu mandatu gradonačelnika bio je izložen raznim pritiscima, a "ovih osmero je silno željelo da budu direktori u gradskim tvrtkama".

ZAGREB

Ministar obrane Ante Kotromanović primio je danas hrvatske olimpijce, pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske i to veslače četvreca na pariće Valenta Sinkovića, Martina Sinkovića, Damira Martina, Davida Šaina i strijelce Snježanu Pejčić i Bojana Đurkovića uoči njihovog puta na predstojeće Olimpijske igre u Londonu te im zaželio puno uspjeha. Današnjem primanju šestoro od ukupno 14 hrvatskih olimpijaca koji su u sastavu OS RH u Ministarstvu obrane nazočio je i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša kao i načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić. Ministar obrane Ante Kotromanović tom prigodom naglasio je da je ponosan na njih i dodao da oni na Olimpijskim igrama predstavljaju i ministarstvo te da je njihov uspjeh i uspjeh MORH-a. Naglasio je da će Ministarstvo obrane nastaviti uspješnu suradnju s HOO-om te u šali sportašima "zapovjedio da se vrate s jednom od medalja s OI". Podsjetio je da MORH pruža pomoć hrvatskim sportašima posebice tijekom priprema istaknuvši da se za te potrebe mogu koristiti vojna baza "Kovčanje" i Ratna luka Lora u Splitu. Sreću hrvatskim olimpijcima poželio je i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša koji je zahvalio i ministru Kotromanoviću na pomoći koju MORH pruža hrvatskim sportašima.

ZAGREB

Hrvatska policija savjetuje svima zainteresiranima za kupnju karata za Olimpijske igre u Londonu da se služe službenom i ovlaštenom internetskom stranicom www.london2012.com kako bi izbjegli prijevare. "Hrvatska policija je od policijskog časnika za vezu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske dobila obavijest o većem broju prijevara prilikom internetske kupnje ulaznica i rezervacije smještaja u Londonu. Naime, pojavio se određeni broj internetskih stranica koje bi trebalo izbjegavati prilikom kupnje ulaznica i rezervacije smještaja za Olimpijske igre u Londonu jer se sumnja da se bave prijevarama i piratstvom. Savjetujemo svim zainteresiranim za kupnju karata da koriste službenu i ovlaštenu internetsku stranicu www.london2012.com", navodi u današnjem priopćenju Ministarstvo unutarnjih poslova. Tridesete olimpijske igre održat će se od 27. srpnja do 12. kolovoza 2012.

ZAGREB

Vlasnik zaštitarske tvrtke "Sokol Marić" Zlatko Marić poslijepodne će izaći iz zatvora u Remetincu jer je sud prihvatio njegovu jamčevinu od 750 tisuća kuna za obranu sa slobode. Marić će na slobodu čim uplati jamčevinu i pred sucem istrage obeća da se neće kriti, bez odobrenja napuštati boravište, ometati kazneni postupak i ponoviti kazneno djelo. Iz istražnog zatvora izlazi deset dana nakon uhićenja zbog sumnje da je telefonski prijetio bivšem prijatelju - zagrebačkom odvjetniku Peri Lozici, kojemu je dan nakon prijavljivanja prijetnje s više hitaca propucan osobni automobil, parkiran ispred njegove kuće u Ulici Jagodnjaku. Osim prijetnji, policija vlasnika najveće hrvatske zaštitarske tvrtke sumnjiči i za nedopušteno posjedovanje oružja jer je u njegovu stanu i uredu pronađeno nekoliko pušaka i oko 400 komada streljiva. Mariću je nakon uhićenja sudac istrage odredio 200 tisuća kuna jamčevine za obranu sa slobode, no izvanraspravno vijeće ocijenilo je da je svota preniska pa je 52-godišnji vlasnik "Sokol Marića" ponudio 750 tisuća kuna, što je sudac istrage prihvatio. Državno odvjetništvo se žalilo, no izvanraspravno vijeće odbilo je danas tu žalbu. Marić na slobodi ne smije kontaktirati sa svjedocima koje državno odvjetništvo mora ispitati.

ZAGREB

Dvojica radnika opečena su u eksploziji cijevi vrelovoda nešto prije podneva u Radničkoj cesti u Zagrebu, doznaje se od policije koja zasad nema informacija o težini njihovih ozljeda. Uzrok nesreće u kojoj su opečeni radnici u dobi od 37 i 40 godina još nije poznat, a neki mediji javljaju da je eksplozija odjeknula kada je tijekom radova bager zakvačio cijev vrelovoda, koja je puknula. Dvojica radnika prevezena su u Kliniku za traumatologiju.

ZAGREB

Otkriće Higgsova bozona, karike koja je nedostajala u standardnoj teoriji elementarnih čestica, u Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi rezultat je globalne suradnje ogromnog broja znanstvenika iz niza svjetskih institucija, a u njemu su uz velike zasluge sudjelovali i hrvatski znanstvenici, o čemu je danas bilo riječi na "Predstavljanju hrvatskog doprinosa u lovu na 'božju česticu'" u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u Zagrebu. Znanstvenicima je na njihovim postignućima čestitao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji se posebno osvrnuo na izjavu jednog višeg dužnosnika CERN-a da je "Hrvatska mala zemlja, ali koja u tom poduhvatu ima iznimno veliku ulogu", napomenuvši kako to predstavlja najveće priznanje za hrvatsku znanstvenu zajednicu. Osim što su dali velik doprinos u postizanju jednog od najvećih znanstvenih uspjeha posljednjih nekoliko desetljeća, rezultati koje su naši znanstvenici ostvarili u sklopu suradnje s CERN-om predstavljaju izuzetan doprinos popularizaciji znanosti i ključan poticaj mladima da se bave znanošću, dodao je ministar. O potrazi za Higgsovim bozonom, ulozi znanstvenika s hrvatskih instituta u tom globalnom projektu, govorio je profesor na fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu, voditelj splitske grupe istraživača u CERN-u i čelni čovjek jedne od najkritičnijih analiza u kojima je otkriven Higgsov bozon, Ivica Puljak.

ZAGREB

Međunarodna smotra folklora (MSF) "Djeca i folklor", posvećena djeci i folklornoj baštini koju uče i prikazuju djeca, održat će se od 18. do 22. srpnja na više lokacija u Zagrebu, a okupit će oko tisuću sudionika iz zemlje i inozemstva, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Klubu hrvatskih književnika. Kako je istaknula producentica 46. MSF-a Željka Janeš Beneti, ovogodišnja Smotra okupit će dječje folklorne skupine iz 22 hrvatska mjesta, djecu iz BiH, Bugarske, Litve, Njemačke i Ukrajine, tradicijsko lutkarsko kazalište iz Irana te folklorna društva odraslih iz Hrvatske, Litve, Kenije, Rusije i Slovačke. Napomenula je da će neki od sudionika ovogodišnje smotre nastupiti u SOS Dječjem selu Lekenik, Domu za djecu u Nazorovoj te Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, a svakodnevni program MSF-a kroz pet dana održavat će se na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, ljetnoj pozornici Gradec i u crkvi svete Katarine. Plesne radionice održavat će se u Centru mladih Ribnjak, na Gradecu i u Gornjogradskoj gimnaziji, a ulaz na priredbe, izložbe i radionice ovogodišnje MSF-a besplatne su za sve posjetitelje.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙