FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 16. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo 30-ak djece iz Srebrenice koja u Hrvatskoj borave peti puta zaredom u okviru projekta "Srebrenica u Rijeci", u pastoralnom centru Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije u Driveniku. Predsjednik Josipović istaknuo je da ta sjajna akcija koja se provodi već petu godinu potvrđuje humanost i težnju svih da budemo prijatelji bez obzira na razlike, kao i želju da regija trajno živi u miru i suradnji. "Drago mi je da ste dobili priliku doći u Hrvatsku, vidjeti naše more, upoznati nove ljude, družiti se sa svojim vršnjacima, ali i odraslima koji nose odgovornost za naše zemlje. Siguran sam da ćete u susretima koje ćete imati, čuti samo ono pozitivno i dobro koje se odnosi na mir ljubav, suradnju i bogatstvo koje nam pružaju različitosti i na želju da zauvijek živite sretno u miru", poručio je predsjednik Josipović djeci iz Srebrenice. Vjeroučitelj i utemeljitelj "Kluba gimnazijalaca Ivan Merz" Prve sušačke gimnazije, koji organizira taj projekt, Marin Miletić rekao je da svojim radom žele posvjedočiti široj javnosti kako kao katolici s velikom radošću ugošćuju djecu islamske vjeroispovijesti, ali i pravoslavne i katoličke, te da su "najljepše livade od šarenog cvijeća".

ZAGREB

Bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar zdravstva Darko Milinović odbacio je danas tvrdnje optužene bivše HDZ-ove blagajnice da je iz stranačkog crnog fonda mjesečno primao po 10 tisuća kuna, ističući da je jedini novac koji je primio donacija od 70 tisuća kuna za obnovu crkve u Bilaju. "To je bio novac iz legalne stranačke blagajne, ja sam ga primio u stranci, a ne u kafiću ili negdje na Mirogoju. Da sam znao za nekakav crni fond naravno da ne bih potpisivao dokumente ili primio novac" kazao je Milinović, ponavljajući da je preuzeo jedino sredstva za uređenje crkve koja je "prkosila četničkim granatama". Nakon što mu je na suđenju u slučaju Fimi media pročitan iskaz bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević, koja je u istrazi kazala da mu je po nalogu bivšeg predsjednika vlade i HDZ-a Ive Sanadera isplaćivala mjesečnu naknadu od 10 tisuća kuna, Milinović je ustvrdio da ne može komentirati što je blagajnica razgovarala sa Sanaderom. "Za Fimi mediju nisam znao dok se o aferi nije počelo pisati u medijima. Kada sam čuo o čemu je riječ provjerio sam je li u mom ministarstvu bilo nešto sporno", kazao je Milinović. Tvrdi da je donacija oštećenoj crkvi u Lici dogovorena na stranačkom domjenku u Gospiću na kojem je bio i Ivo Sanader. Lički HDZ Sanaderu je zbog toga pripremio i zahvalnicu koju mu je želio predati kada dođe u Gospić, no u međuvremenu se "dogodio 1. srpnja" kada je Sanader otišao iz politike.

ZAGREB

Bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i vlasnika lanca mesnica Stjepana Fiolića USKOK je danas predložio za svjedoka na suđenju Fimi medija, jer je u istrazi o prodaji poslovne zgrade u Planinskoj ulici otkriveno da je na svom imanju skrivao vrijedne umjetnine za koje se sumnja da ih je bivši premijer Ivo Sanader nabavio novcem izvučenim iz državnih institucija i tvrtki. Na kraju današnjeg suđenja Sanaderu, HDZ-u i bivšim stranačkim dužnosnicima za izvlačenje novca preko agencije Fimi media USKOK-ova tužiteljica Željka Mostečak u spis je predala zapisnik o oduzimanju predmeta iz Filićeve kuće te izvješće o procjeni umjetničkih slika predanih agenciji za upraljanje državnom imovinom. Time je potvrdila medijska nagađanja da je Fiolić na svom imanju skrivao vrijedne umjetnine, među kojima i ulja na platnu Vlahe Bukovca, što mu je Sanader dao na čuvanje kada mu je zbog pokrenutih antikorupcijskih istraga prijetila blokada imovine. Tužiteljica nije otkrila vrijednost umjetnina predanih Agenciji za upravljanje državnom imovinom s obzirom da bi njihova procjena također trebala biti dokaz na sudu.

SPLIT

Predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić ocijenio je neprihvatljivom prodaju tog brodogradilišta samoborskom DIV-a nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Kninu krajem prošlog tjedna podiglo optužnicu protiv vlasnika DIV-a Tomislava Debeljaka tereteći ga da je zloporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju probavio imovinsku korist veću od 3,5 milijuna kuna na štetu proračuna Republike Hrvatske. "Poslije te optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Kninu bilo bi nemoralno, neljudski i nepošteno da Tomislav Debeljak bude kupac Brodosplita", izjavio je danas za Hinu predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić. Šegvić podsjeća kako je osobno ranije Državnom odvjetništvu u Splitu podnio dokumentaciju o "nezakonitim radnjama" samoborskog DIV-a u privatizacijskom postupku Brodosplita. Prema medijskim najavama Vlada bi u idući četvrtak trebala predstaviti konačnu verziju kuporodajnog ugovora koji se odnosi na Broodosplit, a iz Ministarstva gospodarstva je prošlog tjedna najavljeno kako bi ugovor sa samoborskim DIV-om trebao biti potpisan tijekom ljeta. "Mi se protivimo eventualnom stečaju Brodosplita, pošto smatramo da bi takav razvoj događaja bio 'potop' za Split, Dalmaciju i Hrvatsku, te bi sindikati u tom slučaju učinili sve što je u njihovoj moći da se spriječi eventualni stečajni postupak nad splitskom brodogradilištem", kazao je Šegvić.

ZAGREB

Suđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću optuženom za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin nastavljeno je ispitivanjem prvih svjedoka koji su ustvrdili da se o Glavašu nije razgovaralo na ručku na kojem je bio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. Zagrebački poduzetnik Mladen Mlinarević koji je organizirao poslovni ručak 14. srpnja 2010. u zagrebačkom restoranu Baltzar ispričao je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je Tadić na tom ručku Hrvatina pitao za članak u Jutarnjem listu o slučaju Glavaš, na što mu je Hrvatin odgovorio da o toj temi ne želi razgovarati. "Drugih razgovora o Branimiru Glavašu nije bilo", rekao je Mlinarević koji tvrdi da je svrha sastanka bilo savjetovanje na kojem su u rujnu u Opatiji trebali predavati suci Vrhovnog suda i državni odvjetnici. Mlinarević, koji se bavi savjetovanjem iz područja prava i ekonomije, ispričao je da je na sastanak pozvao i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, ali mu je dva dana prije tajnica javila da Bajić neće doći. Mlinarević je ispričao i da je Tadić pitao Hrvatina može li ga ispratiti i nešto pitati te da se Tadić vratio nakon dvije do četiri minute. Sličnu priču potvrdio je i biši direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić.

ZAGREB

Mirjana Rakić imenovana je danas za vršiteljicu dužnosti ravnateljice HTV-a, a vršiteljem dužnosti glavnog urednika HTV-a imenovan je Dean Šoša, priopćeno je danas s HRT-a. U priopćenju stoji da je vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Domagoj Novokmet, u skladu sa svojim ovlastima određenima izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u, danas donio odluku o imenovanjima vršitelja dužnosti ravnatelja ustrojbenih jedinica i glavnih urednika Hrvatske televizije (HTV) i Hrvatskog radija (HR). Za vršitelja dužnosti ravnatelja HR-a imenovan je Dario Špelić, a vršiteljicom dužnosti glavne urednice HR-a imenovana je Biljana Romić. Ivana Kocelj imenovana je za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Glazbene proizvodnje (GP), stoji u priopćenju HRT-ova Odjela za odnose s javnošću.

ZAGREB

Već od iduće školske godine u Varaždinskoj županiji s radom bi trebale početi dvije nove srednje škole, u Novom Marofu i u Ludbregu, za koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo pozitivno mišljenje o opravdanosti osnivanja tih školskih ustanova, izvijestila je danas Varaždinska županija. Za početak će se nastava održavati u osnovnim školama, dok je izgradnja novih objekata planirana modelom javno-privatnog partnerstva u kojem bi država sudjelovala s 55, a županija s 45 posto, a upisi su planirani već iduće školske godine čime bi se rasteretile okolne škole, stoji u priopćenju. Procjenjuje se da bi se upisivalo oko 150 učenika po školi, dok bi puni kapacitet bio između 400 i 500 učenika. Škole će se razvijati kao srednjoškolski centri, što podrazumijeva da bi učenici u novim srednjim školama pohađali programe koji predstavljaju širi spektar sektora u skladu s mrežom srednjih škola koju je predložila skupština Varaždinske županije, a usvojila Vlada. Slijedi pokretanje propisanog postupka osnivanja srednjih škola u Novom Marofu i Ludbregu, odnosno dostavljanje nacrta osnivačkog akta ministarstvu radi pribavljanja rješenja o sukladnosti osnivačkog akta s odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Zakona o ustanovama.

ROVINJ

Predsjedništvo IDS-a zaključilo je da je stranka jaka i stabilna te spremna za sve izazove, o čemu će njezin predsjednik Ivan Jakovčić i potpredsjednik Damir Kajin osobno izvijestiti javnost idućih dana na zajedničkoj konferenciji za novinare, priopćilo je predsjedništvo te stranke nakon današnje sjednice održane u Rovinju. Kako se navodi u priopćenju, predsjedništvo IDS-a na sjednici u Rovinju analiziralo je rad vladajuće koalicije u proteklih sedam mjeseci te je suradnju s koalicijskim partnerima na nacionalnoj razini ocijenilo korektnom, priopćeno je danas poslijepodne iz ureda za odnose s javnošću IDS-a. "Istra, Hrvatska i Europska unija suočavaju se s posljedicama duboke ekonomske krize te se IDS snažno zauzima za jaču decentralizaciju države kao jedan od načina efikasnijeg upravljanja vlastitim resursima", navodi se u priopćenju IDS-a i dodaje da nas od jeseni očekuje "niz zakonskih rješenja u kojima će IDS aktivno sudjelovati svojim prijedlozima". Predsjedništvo IDS-a izrazilo je zadovoljstvo izjavom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, koji je na poslovnom forumu ustvrdio kako Hrvatskoj "treba deset Istri". "To nas dodatno obvezuje jer je zasigurno i IDS tome pridonio", priopćio je IDS. Kako se neslužbeno doznaje, na sjednici se nije raspravljalo o mogućem isključenju Kajina iz stranke, o čemu su posljednjih dana neki mediji špekulirali zbog njegovih kritika upućenih predsjedniku stranke i poziva da se testira na drogu.

SPLIT

Glavna svečanost obilježavanja 800. godišnjice dolaska sv. Franje Asiškog na hrvatski dio Jadrana održat će se 6. listopada misnim slavljem na Sustipanu u Splitu, najavio je danas Organizacijski odbor te predstavio program proslave koju zajedno organiziraju franjevačke zajednice iz Hrvatske i BiH. "Prije mise koju će predvoditi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, procesija će se kretati od splitske Rive, duž zapadne obale do Sustipana", istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora i koordinator obilježavanja 800. godišnjice dolaska sv. Franje Asiškog na hrvatsko tlo fra Žarko Relota. Po njegovim riječima, glavni cilj proslave je obnoviti franjevačku karizmu koja kao da je "malo izblijedila". "Ta franjevačka karizma svojom je jednostavnošću današnjem čovjeku potrebnija nego ikad. Franjo Asiški bio je čovjek dijaloga, kulture, evangelizacije, širine, ekumenizma, a to je upravo ono što današnjem čovjeku treba", istaknuo je fra Žarko Relota. Istaknuo je kako će se u sklopu proslave 24. rujna u Splitu održati okrugli stol na kojem će istaknuti kulturni djelatnici i franjevci govoriti o tomu koliko je duhovnost Franje Asiškog obilježila njihov život i djelatnost.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙