FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 14. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

BRIJUNI

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas u Bijeloj vili na Brijunima izaslanika istarskog župana Ivana Jakovčića, gradonačelnika Pule Borisa Miletića te predstavnike najznačajnijih gospodarskih subjekata u Istri, priopćeno je iz ureda istarskog župana. Istarsko gospodarsko izaslanstvo razgovaralo je s predsjednikom o turizmu kao jednoj od najznačajnijih grana gospodarstva, makroekonomskim prilikama te birokratskim preprekama u Hrvatskoj. Poduzetnici su posebno istaknuli primjere birokratskih prepreka gdje se za pokretanje određenih poslova moralo čekati i po deset godina. Predstavnici tvrtki koje su pozvane na radni sastanak s predsjednikom Josipovićem, navodi se u priopćenju, imaju izvrsne ekonomske pokazatelje i gospodarske rezultate unatoč teškom gospodarskom okruženju, a okrenuti su proizvodnji, uslugama i izvozu te su važne za novi uzlet istarskog gospodarstva. Predsjednik Josipović naglasio je tom prigodom da će se osobno založiti, u skladu s ustavnim ovlastima, za uklanjanje birokratskih barijera gospodarstvu kako bi se povećala konkurentnost svih gospodarstvenika.

FAŽANA

Predsjednik Ivo Josipović poslijepodne je posjetio Kamp vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani gdje trenutno boravi 130 mladih vatrogasaca iz osam županija. "Vatrogastvo je jedna plemenita djelatnost koja je na korist cijeloj zajednici kao dio ukupne sigurnosti u Hrvatskoj," kazao je predsjednik Josipović obraćajući se mladim vatrogascima istaknuvši kako se vatrogasac "ne postaje preko noći, već je to način života koji se uči od malih nogu". Vatrogastvo ima dugu tradiciju u Hrvatskoj upravo zahvaljujući ljudima koji, rekao je, "cijeli svoj radni i životni vijek promiču vrijednosti vatrogastva i prenose ga na mlade". Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader je rekao da Kamp u Fažani djeluje već 16 godina, odnosno otkada je vlada tu lokaciju dala na korištenje Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici za kamp mladeži, rekao je. "To se pokazalo punim pogotkom jer svake godine oko 1500 djece pohađa ovaj kamp," rekao je Sanader. U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici je 16 tisuća mladih vatrogasaca od osam do šesnaest godina i "vatrogastvo je nezamislivo bez njih", kazao je Ante Sanader.

ZAGREB

Podignuta je optužnica protiv petero djelatnika zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje koje se tereti da su u više od tri godine na vodovod ilegalno priključili gotovo 1000 korisnika i pritom na štetu te tvrtke u sastavu Zagrebačkog holdinga sebi priskrbili gotovo 6,4 milijuna kuna i zakinuli gradski proračun za najmanje 1,7 milijuna kuna. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je za zlouporabu položaja i ovlasti optužilo bivšeg rukovoditelja Službe održavanja i izgradnje mreže (43), šefa Odjela radionica (56), kontrolora vodomjernih okana (59) i referenta za poslove tehničke pripreme (58), a njihovu 55-godišnju kolegicu rukovoditeljicu Službe prodaje, naplate, pravnih poslova i obrade za pomaganje u zlouporabama. Tužiteljstvo nije otkrilo identitet optuženih koje se tereti da su od kraja ožujka 2008. do kraja lipnja 2011. o trošku poduzeća na vodovodnu mrežu spojili 983 ilegalna priključka i od naručitelja, odnosno korisnika naplatili gotovo 6,4 milijuna kuna koje su međusobno podijelili. U tužiteljstvu tvrde da je Vodoopskrba i odvodnja s osnova troškova izvedbe priključaka oštećena za iznos koji su optuženi sebi pospremili "u džep", dok je grad zakinut za najmanje 1,7 milijuna kuna zbog neplaćenih naknada za priključivanje objekata na mrežu za opskrbu pitkom vodom.

ZAGREB

Općinsko državno odvjetništvo u Kninu je podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1975.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i pravne osobe iz Knina zbog kaznenog djela iz Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, objavljeno je na mrežnim stranicama Državnoga odvjetništva. DORH tereti okrivljenika da je od 31. siječnja 2007. do 31. prosinca 2009. kao vlasnik i direktor pravne osobe iz Knina, u nakani da za tu tvrtku pribavi znatnu imovinsku korist, a u namjeri da izbjegne plaćanje poreza i doprinosa, za dio mjesečne plaće naložio računovodstvu tvrtke da se u računovodstvenoj dokumentaciji te isplate neistinito evidentiraju na konto karticama kao troškovi terenskog rada, a ne plaća. Na opisani način je za svoju pravnu osobu, a na štetu proračuna Republike Hrvatske, pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 3.592.294,94 kune, stoji u priopćenju DORH-a. Mediji navode da je riječ o Tomislavu Debeljaku, vlasniku samoborske tvrtke DIV, čiju je ponudu za kupnju Brodosplita Vlada prihvatila a ugovor bi, kako je najavljeno protekloga tjedna iz Ministarstva gospodarstva, trebao biti potpisan tijekom ljeta.

ZAGREB

Udruge Pravo na grad i Zelena akcija smatraju da su radovi popločenja Cvjetnog trga i okolnih ulica nezakoniti, jer novac za njih nije osiguran Programom gradnje objekata i uređaja komunalne strukture, ali i da su započeli novi radovi koji po mišljenju tih udruga pokazuju kako je popločenje bilo samo paravan za pogodovanja Hoto grupi, priopćeno je iz udruga. Udruge smatraju kako bi gradilište trebalo zatvoriti pa su podnijele prijavu građevinskoj inspekciji, a zahtijevaju od SDP-a i HNS-a koji, kako ističu, imaju poluge vlasti na gradskoj i državnoj razini, da odmah zaustave radove.

SPLIT

Dvojici čeških državljana sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je istražni zatvor zbog pokušaja oružane pljačke mjenjačnice i prijevare vlasnika apartmana, iz kojih su pobjegli ne plativši boravak, priopćio je danas DORH. Postoji osnova sumnje da su osumnjičenici 12. lipnja na području makarske rivijere pokušali uz prijetnju pištoljem počiniti kazneno djelo razbojništva u jednoj mjenjačnici te da su 19. lipnja i 2. srpnja na tom području koristili apartmane na određeni broj dana koje su potom napustili ne plativši njihovo korištenje. Dežurni zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Splitu je nakon što je ispitao dvojicu državljana Češke Republike (1992. i 1988.), sucu istrage Županijskog suda u Splitu podnio prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od bijega i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, što je sudac istrage prihvatio, kaže se u priopćenju.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙