FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Europska agencija za banke (EBA) zaključila je u srijedu na temelju preliminarnih izvješća regulatora da su europske banke općenito na dobrom putu da udovolje postroženim kapitalnim zahtjevima i prikupe propisane iznose dodatnog kapitala. Ukupno je 71 europska banka podvrgnuta provjeri otpornosti na eventualne nepovoljne trendove na tržištima i u gospodarstvu. EBA je prvotno u prosincu utvrdila da 37 banaka mora prikupiti ukupno 115 milijardi eura kako bi se uskladile s postroženim kapitalnim zahtjevima i povisile stopu adekvatnosti kapitala na devet posto do kraja lipnja 2012. Naknadno je utvrđeno da su belgijska Dexia, austrijska Volksbank i njemačka WestLB pokrenule temeljiti proces preustroja pa je dostavljanje planova za njihovu dokapitalizaciju u ukupnom iznosu 7,6 milijardi eura ocijenjeno nepotrebnim. Također je utvrđeni iznos od 30 milijardi eura za šest grčkih banaka izdvojen u zaseban program, a španjolska Bankia, koja je trebala prikupiti 1,3 milijarde eura, naknadno je podvrgnuta opsežnom preustroju i njezino će se stanje pratiti odvojeno. Time je ukupni iznos za preostalih 27 banaka sveden na 76 milijardi eura, navodi EBA. Dodaje da je prema ažuriranim planovima dokapitalizacije, 27 banaka na dobrom putu da pribavi ukupno 94,4 milijarde eura dodatnog kapitala.

BRUXELLES - Europska komisija u srijedu je objavila prijedlog direktive o zaštiti financijskih interesa Europske unije koja bi trebala pomoći u prevladavanju prevelikih razlika između postojećih odredbi kaznenog zakona u zemljama članicama kada je u pitanju zaštita novca poreznih obveznika. "Kriminalci ne smiju doći do novca poreznih obveznika. Treba usvojiti odredbe kaznenog zakona prema najvišim standardima kako bi se zaštitio novac poreznih obveznika. Naš cilj je jasan: osigurati da prijevare vezane uz proračun EU-a ne mogu proći nekažnjeno i na taj način štedjeti novac poreznih obveznika", izjavila je povjerenica EU-a za pravosuđe Viviane Reding predstavljajući prijedlog. Među zemljama članicama postoje velike razlike u pristupu kada je riječ o zaštiti europskih sredstava, različito se tumači sam pojam prijevare i sankcije za to djelo. Primjerice u nekim zemaljama članicama nije predviđena minimalna kazna za prijevare, a u nekim zemljama se za to može dobiti 12 godina zatvora. Kako bi se prevladao taj problem Komisija u svom nacrtu direktive predlaže zajedničku definiciju nekih prijestupa poput prijevare, korupcije, pronevjere sredstava, pranja novca i ometanja postupka javne nabave na štetu europskog proračuna.

RIM - Guverner talijanske središnje banke Ignazio Visco pozvao je u srijedu političare u eurozoni da ulože veće napore kako bi poduprli treće najveće gospodarstvo 17-članog bloka, a talijanske je banke pozvao da povećaju kapital i poboljšaju upravljanje kreditnim rizicima i likvidnošću. U istupu na godišnjoj skupštini talijanskog bankarskog udruženja, Visco je ustvrdio da je pet vodećih talijanskih banaka udovoljilo zahtjevima za visinom kapitala koje je utvrdila Europska agencija za banke (EBA) i da njihova stopa adekvatnosti kapitala iznosi 10 posto. Osim poziva talijanskim bankama da povećaju kapital, Visco je također istaknuo potrebu za povećanjem kapitala ostalih financijskih institucija, njih 66 u toj zemlji kako bi poboljšali kvalitetu i iznad razina koje nalažu regulatori. EBA kaže da bi komercijalne banke trebale imati stopu adekvatnosti kapitala od najmanje devet posto, dok se ranije zahtijevalo minimalno sedam posto. Njezinim podizanjem želi se pojačati zaštita od rizika proizišlih iz državnih dugova tijekom dužničke krize. Ako se izuzmu vodeće talijanske banke, ostalih 66 zajmodavaca u Italiji ima prosječnu stopu adekvatnosti kapitala od 8,7 posto, kazao je Visco.

MADRID - Tisuće rudara pjevajući pjesme i bacajući petarde prošle su u velikoj povorci središtem Madrida u srijedu u znak prosvjeda protiv vladinih oštrih mjera štednje, ali je premijer Mariano Rajoy najavio još bolnih rezova. Rudarima u Madridu pridružili su se članovi radničkih sindikata što je bio vrhunac 44-dnevnog prosvjeda protiv 60-postotnog smanjenja državnih poticaja za rudarstvo koje će, kako kažu, zatvoriti rudnike. "Mi samo tražimo da oni uvedu smanjenje od 10 posto umjesto 60 posto", rekao je jedan rudar. "Ako ne budu obraćali pažnju na nas, mi ćemo se vratiti - s dinamitom". Neki od rudara, koji su u "crnom maršu" prešli čak 400 kilometara pješice u 44 dana, umarširali su u Madrid u utorak kasno navečer s prepoznatljivim rudarskim kacigama sa svjetlima. Dočekale su ih tisuće pristaša i aktivista. Mjesni mediji su prenijeli da je to bio "doček heroja". Gospodarstvo u recesiji, visoka nezaposlenost i pad prihoda od poreza na dohodak otežavaju Španjolskoj smanjivanje proračunskog manjka, dogovorenog s članicama EU-a.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europska tržišta dionica bilježila su u srijedu neujednačenu izvedbu, pri čemu su im potporu pružale defanzivni sektori poput telekomunikacijskog i komunalnog, dok su uteg bili proizvođači luksuznih proizvoda, predvođeni Burberryjem. Tako je indeks Londonske burze FTSE oslabio 0,1 posto na 5.658 bodova,a u minusu je bio i pariški CAC, i to 0,4 posto, kliznuvši na 3.162 boda. Frankfurtski DAX ojačao je pak 0,5 posto na 6.467 bodova. Ulagači su nove poreze i rezanje potrošnje, koje je u srijedu najavila Španjolska kako bi ispunila zahtjevne fiskalne ciljeve dogovorene s Europskom unijom, protumačili kao konstruktivan odgovor na dužničku krizu eurozone. U takvom su okruženju ojačale dionice defanzivnih sektora, pa je telekomunikacijski u prosjeku dobio na vrijednosti 1,2 posto a onaj komunalnih poduzeća jedan posto. Porasle su i cijene dionica europskih banaka, i to u prosjeku za 1,8 posto.

LONDON/NEW YORK - Dolar je oslabio u srijedu prema euru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima uoči objave zabilješke s prošlog zasjedanja američke središnje banke jer su ulagači oprezni za slučaj naznaka novog kruga popuštanja monetarne politike u SAD-u. Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,1 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2260 dolara. Time se drži i dalje blizu najniže razine u dvije godine od 1,2225 dolara, na koju se spustio u ponedjeljak. Prema jenu je oslabio 0,2 posto, na 97,05 jena, nakon što se ranije nakratko spustio na najnižu razinu u pet tjedana. Dolar je oslabio i 0,3 posto prema jenu i njime se trgovalo po 79,18 jena. Euro je blago ojačao prema dolaru ali je oslabio prema ostalim značajnijim svjetskim valutama, zabilježivši najnižu razinu u tri i pol godine prema britanskoj funti i rekordno nisku razinu prema australskom dolaru, zbog neizvjesnosti oko provedbe mjera za suzbijanje dužničke krize u eurozoni.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙