FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 11. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - U organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja danas su u zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku identificirani posmrtni ostatci 21 nestale osobe, ekshumirani iz pojedinačnih i masovnih grobnica u Republici Hrvatskoj, a riječ je o tri osobe poginule 1991. godine na području Vukovara te 18 osoba poginulih tijekom vojno-redarstvenih akcija "Bljesak" i "Oluja", 1995. godine. Identifikaciji je nazočio i ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić koji je poručio da Hrvatska još uvijek traga za 1736 svojih državljana nestalih tijekom Domovinskog rata. Naglasio da su identifikacije posmrtnih ostataka hrvatskih građana nestalih za vrijeme Domovinskog rata jedna od najtežih zadaća njegovog ministarstva. Danas smo identificirali 21 osobu, a hrvatska Vlada s jednakim intenzitetom i voljom potražuje sve svoje nestale građane tijekom rata, dodao je.

ZAGREB - Saborska oporba usprotivila se danas donošenju Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, ocijenivši ga udarom i ucjenom prema sindikatima te potvrdom neoliberalnog, dakle antisocijalnog pristupa Vlade. Đuro Popijač je u ime HDZ-a rekao kako Vlada tim zakonom dodatno slabi i razjedinjuje sindikalnu scenu, čemu svjedočimo, kazao je, i u aktualnim pregovorima sa sindikatima javnim službi. "Iz aviona se vidi da je Vlada sve učinila da podijeli sindikalnu scenu i u takvim okolnostima vodi ove pregovore s tipičnom ucjenom da će, ako se ne dogovori sa sindikatima, raskinuti temeljni kolektivni ugovor", rekao je Popijač. Vladu je prozvao da marginalizira socijalni dijalog, da svoju politiku provodi metodom pritiska i ucjene, te da je rezultat toga recesija i pad gospodarstva, rast nezaposlenosti i loša poduzetnička klima. Pitanje ograničenja produljene primjene kolektivnih ugovora koji su raskinuti ili istekli, naglasio je Popijač, moglo se i trebalo riješiti još 2010. godine, da tadašnja oporba, a današnja vlast, nije zbog politikantstva tome pružala otpor "obmanjujući javnost da time rušimo sindikalna prava".

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Transparency International Hrvatska i GONG uputili su apel Vladi za većom otvorenošću prema medijima i redovitijim konferencijama za novinare u sklopu kojih bi svi novinari ravnopravno mogli postavljati pitanja, a članovi Vlade odgovarali na ključna pitanja vezana uz planove, djelovanja i odgovornosti za svoje odluke i poteze. Predsjednik HND-a Zdenko Duka ocijenio je na današnjem okruglom stolu na temu "Apel za otvorenost Vlade: Pustite da postavljamo pitanja", da je ova Vlada otvorenija od prethodne HDZ-ove, ali da komunikacija svejedno nije dovoljna. Nužno je da se Vlada otvori prema medijima kako bi svi zainteresirani novinari mogli postavljati relevantna pitanja pod jednakim uvjetima, rekao je. Duka je kazao da prema primjedbama novinara problem komunikacije sa sadašnjom Vladom nije u ministarstvima i njihovim glasnogovornicima, već je veći problem u komunikaciji s predsjednikom Vlade. Upozorio je da je nužno da premijer ima odgovore na bitna pitanja i da bude otvoren za najteža pitanja. Rekao je da javnost nema uvid u cjelinu rada Vlade u smislu njihovih planova, projekata i odgovornosti. Društvene mreže preko kojih Vlada komunicira s građanima ocijenio je pozitivnim, no upozorio da to može nalikovati na 'spinove'.

ZAGREB - Amnesty International (AI) pozvao je vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu hitne mjere kako bi se žrtvama zločina počinjenih tijekom rata 1992.-1995. u BiH te njihovim obiteljima osiguralo ostvarivanje prava na istinu, pravdu i reparaciju. "Obitelji više od osam tisuća osoba ubijenih u srebreničkom genocidu još uvijek čekaju na pravdu i reparaciju, dok većina odgovornih za te zločine nije kažnjena. Mnogi navodni počinitelji još uvijek žive u istim zajednicama u kojima žive i njihove žrtve te obitelji žrtava. S obzirom da se ne provode učinkovite istrage, obitelji nestalih osoba ne uspijevaju dobiti informacije o sudbini svojih najmilijih", priopćio je danas AI. Dana 10. srpnja 1995.snage bosanskih Srba napredovale su do srebreničke enklave, koja je bila određena kao "sigurna zona" UN-a i u kojoj je tisuće bosanskih muslimana pronašlo utočište. Nakon što je Srebrenica pala u ruke bosanskih Srba, unatoč prisutnosti UN-a, više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka odvojeno je od ostalog stanovništva i ubijeno. Do danas su napravljene 6704 DNA identifikacije ubijenih osoba. Događaji u Srebrenici smatraju se najvećim zvjerstvom u Europi od Drugog svjetskog rata.

ZAGREB - Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske seljačke stranke (HSS) Tomislav Karamarko i Branko Hrg istaknuli su danas potrebu okupljanja alternative postojećoj vlasti. "Svjesni svoje političke i povijesne odgovornosti čelnici dviju narodnjačkih i državotvornih stranaka istaknuli su potrebu okupljanja alternative postojećoj vlasti te s time u vezi nastavak razgovora na tu temu", stoji u priopćenju iz HDZ-a nakon današnjeg sastanka predsjednika tih stranaka i njihovih suradnika u središnjici HDZ-a. Izrazili su i zabrinutost zbog odluka i poteza Kukuriku vlade kojima se rastaču temelji na kojima počiva hrvatsko društvo, ali i neslaganje s prijedlozima kojima se utječe na standard hrvatskih građana, priopćeno je danas iz HDZ-a.

ZAGREB - Gradski zastupnici i Gradska uprava imaju najmanje jednako razloga da prihvate rebalans proračuna, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uoči sutrašnje 39. sjednice Gradske skupštine na kojoj će, među ostalim, biti riječi o rebalansu proračuna, odluci o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) i odluci o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostorija. Na pitanje novinara kako procjenjuje stanje ako Gradska skupština sutra odbije rebalans proračuna i što će za razvoj grada značiti ako se ponovno odgodi početak procedure za donošenje GUP-a, gradonačelnik je odgovorio da se gradske zastupnike ne podcjenjuje jer oni imaju najmanje razloga da prihvate rebalans proračuna "jednako kao i mi", što će se sutra vidjeti na Gradskoj skupštini. Govoreći o GUP-u, Bandić je istaknuo da su se s mjerodavnim ministarstvom dodatno konzultirali, nakon čega očekuje da početak javne rasprave.

ZAGREB - Zadranin Zlatko Ugarković Patak (43), navodni šef hrvatske skupine krijumčara kokaina, objesio se jučer u ekstradicijskom zatvoru u Madridu, gdje je čekao izručenje Hrvatskoj, doznaje se u hrvatskim ministarstvima unutarnjih poslova i pravosuđa koji su obavijest španjolskih vlasti o samoubojstvu dobili putem Interpola. Pojedinosti samoubojstva 43-godišnjeg Zadranina, za kojeg se sumnjalo da je organizator krijumčarenja kolumbijskog kokaina u Europu, za sada nisu poznate, a španjolska policija, kako se doznaje od glasnogovornice hrvatske policije Jelene Bikić, provodi istragu kako bi utvrdila sve okolnosti samoubojstva. Zlatko Ugarković Patak uhićen je u svibnju ove godine na kraju šestomjesečne međunarodne policijske akcije "Jadera" kojom je zaplijenjeno 174 kilograma kokaina vrijednog osam milijuna eura. Droga, namijenjena narko tržištima zemalja EU i Hrvatske, bila je skrivena u duplom dnu hrvatske jedrilice zaustavljene blizu obale karipskog otoka Martinika. Paketi kokaina bili su premazani mješavinom kave i senfa kako bi se prikrio miris.

SPLIT - Dvojica mladih turista iz Švedske lakše su ozlijeđeni kad ih je u utorak rano ujutro u parku u Splitu kamenom napao i opljačkao 47-godišnji muškarac kojega je policija brzo uhitila, doznaje se danas u splitskoj policiji. Policija je izvijestila da se napad dogodilo u 3,40 sati u parku na Domagojevoj obali, gdje je 47-godišnjak iz Omiša ugledao dvojicu mladića koji su spavali na klupama. Prišao im je i počeo ih udarati kamenom, nakon čega su mladi Šveđani pokušali pobjeći. Prilikom bijega 47-godišnjak je jednom od njih istrgnuo torbicu u kojoj je bio I-pod, putovnica, fotoaparat, naočale i USB čitač. U napadu je jedan 19-godišnjak lakše ozlijeđen, a drugi je odbio liječničku pomoć. Policija je pronašla dio ukradenih predmeta i vratila ih napadnutom mladiću. Lopov koji je otprije poznat policiji, uz kaznenu prijavu zbog razbojstva, priveden je pritvorskome nadzorniku.

SPLIT - Oko 50 kilograma živih riječnih rakova pronašli su sinoć u osobnom automobilu u Tijarici nedaleko Trilja djelatnici postaje granične policije, doznaje se danas u PU splitsko-dalmatinskoj. Oko 22 sata granična je policija u Tijarici obavljala tzv. dubinsku kontrolu i tom prilikom među ostalim zaustavila i osobno vozilo imotskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 20-godišnjak iz Aržana. Policija je prilikom pregleda prtljažnika vozila pronašla 50 kilograma živih riječnih rakova koje je taj 20-godišnjak u Hrvatsku prokrijumčario iz Bosne i Hercegovine. Zbog izbjegavanja carinskog nadzora i protuzakonitog ribolova, policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu, a o svemu je obaviješten i viši inspektor zaštite prirode koji će obaviti inspekcijski nadzor.

ZAGREB - U dvorištu buduće obiteljske kuće kćeri poduzetnika Jake Andabaka u Zagrebu jučer je pronađen pištolj s prigušivačem za koji se pretpostavlja da bi moglo biti oružje kojim je nepoznati počinitelj prošlog tjedna propucao automobil odvjetnika Pere Lozice, čija kuća je udaljena samo dva kućna broja. U zagrebačkoj policiji potvrdili su da je pištolj pronađen jučer prijepodne u ograđenom dvorištu kuće u izgradnji u Ulici Jagodnjak na kućnom broju 5. Oružje je na vještačenju koje bi trebalo pokazati je li riječ o pištolju iz kojega je 6. srpnja pucano na automobil 'smart' 37-godišnjem zagrebačkog odvjetnika koji je dan ranije policiji prijavio prijetnje vlasnika zaštitarske tvrtke "Sokol Marić" Zlatka Marića (52). Marić je zbog toga pritvoren, a kako je u njegovu stanu i uredu pronađeno nekoliko pušaka i streljivo osumnjičen je i za nedopušteno posjedovanje oružja. Određen mu je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na četvero svjedoka koje tužiteljstvo treba ispitati.

ZAGREB - Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP) predstavio je danas tri europska plesna projekta u kojima sudjeluje, a koji potiču razvoj plesne struke i mladih hrvatskih plesača i koreografa - "Beyond Fronta", "Spazio" i "Choreoroam", europsku platformu profesionalnih plesača i koreografa koja se upravo održava u Zagrebu. Kao maloj državi s puno talenta važno nam je uspostaviti komunikaciju i mobilnost, rekla je Mirna Žagar, umjetnička voditeljica HIPP-a i Zagrebačkog plesnog centra te umjetnička direktorica Tjedna suvremenog plesa, na konferenciji za novinare. Iako svi projekti imaju za polaznicu koreografsko istraživanje oni tome pristupaju na različite načine, a važno je i da se kroz sve projekte mladi koreografi susreću s afirmiranim plesnim umjetnicima, ustvrdila je Žagar. Bez europskih fondova i takvih projekata domaći umjetnici ne bi mogli u Europi predstaviti svoja vrijedna znanja i iskustva, dodala je.

ZAGREB - Zagrebačko histrionsko ljeto svečano se otvara u subotu, 14. srpnja premijerom predstave "Gospodsko dijete" Kalmana Mesarića, koja će na Ljetnoj pozornici Opatovina imati i dvije pretpremijerne izvedbe, 12. i 13. srpnja. Ta izvanredna komedija zapleta pisana je u vrijeme gospodarske krize tridesetih godina, pa uz komične scene donosi i važnu socijalnu notu, rekao je Zlatko Vitez, umjetnički ravnatelj Glumačke družine Histriona na današnjoj konferenciji za novinare. Od svoje praizvedbe 1936. na drugoj sceni HNK-a, današnoj "Gavelli", predstava je uvijek kada bi bila postavljena postajala hit, napomenuo je Vitez, podsjetivši da je 1977. to djelo s uspjehom bilo postavljeno u "Jazavcu", a prije dvanaest godina i u "Komediji". Redatelj predstave Dražen Ferenčina smatra "Gospodsko dijete" jednom od ponajboljih hrvatskih komedija nastalih između dva rata koja je aktualna i danas. Predstava je izgrađena na sukobu tadašnjeg sela, Šestina, i Zagreba, opreci siromašnih i bogatih, prirodnog i izvještačenog.

DUBROVNIK - Premijerni dramski naslov prošlogodišnjih dubrovačkih ljetnih igara, Stullijeva "Kate Kapuralica" u režiji Darija Harjačeka, gostovat će u Budvi na festivalu Grad Teatar u četvrtak 12. srpnja. Prošlogodišnju festivalsku uspješnicu "Kate Kapuralica" izvodi Festivalski dramski ansambl koji predvode Nikša Butijer i Jelena Miholjević, koja je za ulogu Kate dobila nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju žensku glavnu ulogu. Uz njih u predstavi glume Barbara Prpić, Maro Martinović, Perica Martinović, Srđana Šimunović, Nika Burđelez, Ivan Magud, Branimir Vidić Flika, Romano Nikolić i Nikola Baće. Scenografi predstave su Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić, kostimografkinja Doris Kristić, glazbu je skladao Frano Đurović, a dramaturg je Katarina Pejović.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙