FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 10. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb jutros je jednoglasno podržao Vladin konačni prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), a oporbeni članovi Odbora, koji su jučer srušili kvorum na sjednici Odbora i tako onemogućili glasanje o zakonu, nisu došli na sjednicu.

Predsjednica Odbora Biljana Borzan jutros je sjednicu otvorila glasanjem o jučer raspravljenom Zakonu o MPO-u kao jedinom točkom dnevnog reda, budući da su oporbeni zastupnici iz HDZ-a jučer, nakon rasprave o zakonu čijem su se donošenju usprotivili, napustili sjednicu i tako srušili kvorum. HDZ-ovi članovi Odbora tada su Vladu prozvali da nepotrebno žuri s tako bitnim zakonom i da ga pokušava donijeti tijekom ljeta, dakle bez pozornosti šire javnosti, te da u konačnom prijedlogu nisu uvaženi prijedlozi i prigovori iz prvog saborskog čitanja. Sjednica je jutros trajala tek par minuta i završila je glasanjem na kojemu su šest članica Odbora iz vladajuće koalicije i SDSS-ovac Vojislav Stanimirović jednoglasno dali potporu konačnom prijedlogu zakona.

ZAGREB

Saborski klubovi danas su pozdravili donošenje novog zakona o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje, ističući potrebu da prioritet tih mjera prema maloljetnicima treba biti njihova resocijalizacija i preodgoj. Prema prijedlogu u prvom čitanju, razgraničuju se nadležnosti Ministarstva socijalne skrbi i mladih te Ministarstva pravosuđa u izvršavanju odgojnih mjera. Tako bi u nadležnosti Ministarstva socijalne politike i mladih bilo izvršavanje odgojnih mjera: posebne obveze, upućivanje u disciplinski centar, pojačana briga i nadzor, pojačana briga i nadzor uz dnevni boravak u odgojnoj ustanovi, upućivanje u odgojnu ustanovu i upućivanje u posebnu odgojnu ustanovu. U nadležnosti Ministarstva pravosuđa bilo bi izvršavanje odgojne mjere upućivanja u odgojni zavod i kazne maloljetničkog zatvora. Sankcije izrečene maloljetnicima u prekršajnom postupku - odgojne mjere, kazne maloljetničkog zatvora i zaštitne mjere - obavljao bi centar za socijalnu skrb na čijem se području nalazi prebivalište, odnosno boravište maloljetnika. Poslove upućivanja maloljetnika u odgojni zavod, obavljao bi sudac izvršenja, u pravilu prema prebivalištu odnosno boravištu maloljetnika.

OSIJEK

Brzom intervencijom profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, za pola sata je pod nadzor stavljen a onda i ugašen požar koji je u 9 sati buknuo u skladištu u trgovini sportske opreme "Ferivi" na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića. Zapovjednik smjene osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Zoran Pakšec kazao je novinarima na mjestu događaja kako je požar izbio u nepristupačnom dijelu skladišta, uz veliku količinu dima i vrlo visoku temperaturu, pa su se u akciji, uz brze izmjene vatrogasaca, koristile i termo-kamere. Trgovina je evakuirana i nije bilo ozlijeđenih, uz pomoć djelatnika trgovine spašen je i dio robe, čime je smanjena šteta, a požar je oko 9,30 sati stavljen pod nadzor, rekao je. Dodao je kako je požarište sanirano, uz velike napore, te da će se uzrok požara utvrditi policijskim očevidom. Napomenuo je kako je u gašenju u početnoj fazi sudjelovalo devet vatrogasaca s dva vozila, a nakon toga je zatražena pomoć i dva dobrovoljna vatrogasna društva i zbog raščišćavanja požarišta.

ZAGREB

USKOK je odustao od kaznenog progona bivšeg sportskog direktora i bivšeg tajnika Radničkog nogometnog kluba (RNK) Split Nenada Pralije i Špire Barbarića te bivše šefice računovodstva kluba Snježane Blažević zbog navodnog podmićivanja sudaca, dok je slučaj zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, zbog kojih se protiv njih također vodila istraga, prebačen nadležnom splitskom Općinskom državnom odvjetništvu. Troje osumnjičenih uhićeni su početkom siječnja ove godine zbog sumnje u namještanje utakmica Splita u nižim ligama i podmićivanje sudaca radi "poštenog suđenja" te zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju. Sumnjalo se da je klub zahvaljujući podmićivanju u razdoblju od 2007. do 2011., pod vodstvom Pralije, prešao iz četvrte u prvu Hrvatsku nogometnu ligu. Bivša šefica računovodstva kluba je nakon saslušanja u USKOK-u puštena da se brani sa slobode, dok su Pralija i Barbarić gotovo dva mjeseca zadržani u istražnom zatvoru kako ne bi utjecali na svjedoke.

ZADAR

Zadarska policija je nakon kriminalističke obrade kazneno prijavila trojicu zaposlenika nekadašnje Službe za prostorno uređenje Ureda državne uprave Zadarske županije, koje sumnjiči da su od 2002. do 2004. suprotno zakonskim odredbama omogućili izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola za stambene zgrade i tako pogodovali investitoru, koji je također prijavljen. Troje zaposlenika nekadašnje Službe za prostorno uređenje Ureda državne uprave Zadarske županije u dobi od 49, 59 i 61 godine prijavljeni su za zlouporabu položaja ili ovlasti, a 41-godišnji investitor, vlasnik građevinskog poduzeća, za poticanje na kazneno djelo. Protiv svih navedenih podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu, rekao je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan. Inače, osumnjičeni su u međuvremenu postali zaposlenici Odjela za izdavanje građevinskih dozvala u gradu Zadru i županiji. Neslužbeno se doznaje da je riječ o slučaju tzv. Galićevih zgrada u Diklu, zbog kojega je vlasnik susjednoga zemljišta Nikša Milinković razrušio prilazni put i blokirao tamošnjim stanarima ulaz u dvorište tvrdeći da je put izgrađen preko njegovog zemljišta.

ZAGREB

Zagrebačka policija uhvatila je dvojicu mladića za koje sumnja da su od početka lipnja ove godine na ulici prolaznicama krali ogrlice, u 12 slučajeva su uspjeli, u tri je sve ostalo samo na pokušaju, a ukradene ogrlice su prodavali u poslovnicama za otkup zlata. Za drske krađe u kojima je za oko 30.000 kuna oštećeno 15 žena osumnjičeni su mladići u dobi od 18 i 21 godine. Obojica su policiji poznati od ranije, mlađi zbog 20-ak kaznenih prijava za krađe, prijevare i krivotvorenja isprava, a stariji zbog imovinskih delikata i kao konzument droga. Uhvaćeni su 4. srpnja pri pokušaju krađe lančića u Ulici Ivana Lučića. Žena koju su pokušali okrasti prepoznala ih je nekoliko ulica dalje od mjesta prepada te je pozvala policiju koja je dvojac uhitila u Paromlinskoj ulici. Osumnjičeni su krali pojedinačno, a pet drskih uličnih krađa izveli su zajedno. Sve ukradene ogrlice mlađi lopov je prodao poslovnicama za otkup zlata. Obojica su predani pritvorskom nadzorniku.

SPLIT

Na Fakultetu elektronike, strojarstva i brodogradnje u Splitu danas je održano predavanje o najznačajnijem postignuću moderne fizike, vjerojatnom otkriću Higgsova bozona, takozvane "Božje čestice", u Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) i tom su prigodom predstavljeni splitski profesori Ivica Puljak, Nikola Godinović i Damir Lelas koji su sudjelovali u tom otkriću. Ovaj veliki projekt počeo je krajem 80-ih godina, rekao je Puljak napomenuvši da je sve krenulo vrlo strpljivim radom koji se na kraju isplatio. "Ovo je uspjeh svih koji su nam omogućili rad, a to su Ministarstvo znanosti i Sveučilište u Splitu", naglasio je Puljak dodavši da je u početku u kolaboraciji CMS u kojoj oni rade bilo 100 ljudi, a danas ih je 3000 iz cijelog svijeta. Splitskim znanstvenicima čestitao je i rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić istaknuvši da to Sveučilište već godinama podupire rad fizičara u CERN-u. "Ja sam kao rektor ponosan što smo dio jednog velikog projekta. Ovim smo pokazali da nismo slučajno najbolje sveučilište u zemlji. To možemo zahvaliti kolegama iz CERN-a i njihovim radovima koje su objavili", kazao je Pavić.

DUBROVNIK

Intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlendar naglasio je danas na svečanoj sjednici Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara, održanoj pod predsjedanjem ministrice kulture Andreje Zlatar Violić, kako je sve spremno za početak složenog programa koji će u 47 festivalskih dana okupiti 2000 umjetnika iz 23 zemlje. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je kako svi moramo biti svjesni toga da dubrovački festival ima nacionalnu i internacionalnu dimenziju te da se odjeci rada na festivalu osjećaju cijelu godinu. Također kazala je da će ministarstvo nastojati festivalu vratiti mladu hrvatsku publiku. Ravnateljica dramskog dijela programa Dora Ruždjak Podolski predstavila je tri dramske premijere - autorski rad Saše Božića pod nazivom "Skup: igre", Euripidov antički klasik "Medeja" u režiji slovenskog redatelja Tomaža Pandura na Lovrjencu te "Dantonovu smrt" u režiji Olivera Frljića na tvrđavi sv. Ivana. Ravnatelj glazbenog dijela programa Ivan Repušić posebno je izdvojio nastup Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem ruskog dirigenta Dimitrija Kitajenka s violončelisticom Monikom Leskovar koji će sutra, 11. srpnja otvoriti glazbeni dio festivala, kao i završni koncert 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha kada će nastupiti Slovenska filharmonija i vodeće operne zvijezde današnjice sopranistica Inva Mula i bariton Leo Nucci.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙