FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 9. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Zaštita građana treba biti važnija od pojedinačnog interesa javnih ovršitelja, poručila je danas zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković-Kunšt, predstavljajući u Hrvatskom saboru prijedlog Ovršnog zakona u prvom čitanju. Taj je zakonski prijedlog prvi od ukupno četiri zakona kojim Vlada uvodi novine u ovršni postupak, od kojih je najvažnija ona kojom se odustaje od javnoovršiteljske službe. Iako su vladajući predložili da se o četiri zakonska prijedloga (prijedlog Ovršnog zakona i izmjene Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima te zakoni o prestanku važenja Zakona o javnim ovršiteljima i Zakona o javnoovršiteljskim pristojbama) provede objedinjena rasprava, oporba se tome usprotivila jer o objedinjavanju nisu provedene konzultacije među klubovima. Stoga je Sandra Artuković Kunšt pojedinačno predstavila prijedlog Ovršnog zakona, u kojemu je kao važnu novinu navela izravnu pogodbu na temelju postupka koji se ondosi na novčanu tražbinu. Naglasila je kako nova rješenja doprinose rasterećenju sudova i učinkovitosti ovršnog postupka, istaknuvši kako nije bilo lako Europskoj komisiji objasniti da odustajanje od javnih ovršitelja, iako je tako bilo ispregovarano u pregovorima o članstvu u EU, neće narušiti sustav ovrhe.

ZAGREB - Saborska oporba nije danas podržala prijedlog vladajućih za izmjenu saborskog Poslovnika, ustrajući u stavu da predložena rješenja smanjuju razinu demokratičnosti i parlamentarizma te prava i slobode zastupnika. "Deplasirano je tvrditi da kada od tri instituta u raspravi netko ukida jedan to znači višu razinu demokracije", poručio je vladajućima Davorin Mlakar u ime HDZ-a, prozivajući ih da zatiru slobodu govora i demokraciju u sabornici. Odbacio je i njihove argumente da se institut ispravka netočnog navoda ukida jer se često zloupotrebljavao, istaknuvši kako predsjedavajući u sabornici ima instrumente kojima može uvesti reda u sabornici, te da nema potrebe ukidati parlamentarne institute jer se time zastupnici kažnjavaju, a ne povećavaju se njihova prava. Mlakar je iznio stav HDZ-a po kojemu je prijedlog vladajućih nepotreban i u krivo vrijeme, da rješava samo trivijalna, a ne bitna pitanja u radu Sabora. Predloženu novinu po kojoj bi zastupnici dolazak u Sabora evidentirali elektroničkom karticom nazvao je "palijativnom mjerom koja ničemu ne koristi" te "mazanjem očiju javnosti".

ZAGREB - Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb danas nije odlučivao o Vladinom konačnom prijedlogu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), budući da su HDZ-ovi članovi Odbora prije glasanja napustili sjednicu i 'srušili' kvorum. Ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je kako su na temelju analize prijedloga pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, za djecu te za osobe s invaliditetom napravljene izmjene u odnosu na prvo čitanje zakona. Te izmjene podrazumijevaju, vezano uz gornju dobnu granicu za žene, individualizirani pristup. Do sada je u prijedlogu zakona gornja dobna granica za postupak MPO-a bila 42 godine, dok se u konačnom prijedlogu liječniku ostavlja da utvrdi jesu li žene iznad 42 godine biološki spremne za MPO te, utvrdi li da jesu, može odobriti postupak. Propisuje se i ravnopravan položaj osoba s invaliditetom, kao i da psihološko savjetovanje ne ide na trošak pacijenta kada zdravstvena ustanova nije u mogućnosti sama provesti navedeno liječenje. Željko Reiner (HDZ) ocijenio je kako nije u redu da se sa zakonom žuri i tako brzo dolazi na raspravu u Sabor, u situaciji ljetnih vrućina kada će izostati šira pozornost javnosti.

DUBROVNIK - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić danas je u Dubrovniku sudjelovala na kolegiju ravnatelja ustanova u kulturi grada Dubrovnika, s kojima je razgovarala o očuvanju kulturne baštine i gospodarenju njome. Predstavnici dubrovačkih kulturnih ustanova - Dubrovački muzeji, Folklorni ansambl "Linđo", Kinematografi Dubrovnik, Dubrovačke knjižnice, Kazalište Marina Držića, Umjetnička galerija Dubrovnik, Dubrovačke ljetne igre, Dom Marina Držića, Dubrovački simfonijski orkestar i Prirodoslovni muzej - predstavili su svoje institucije. Kad su u pitanju prioriteti u obnovi kulturne baštine, ministrica Zlatar Violić rekla je da su to u prvome redu dubrovačka katedrala, crkva sv. Vlaha i biskupska palača, zatim dovršetak Državnog arhiva u Sponzi te obnova Lazareta. Sve tri skupine projekata imaju javnu namjenu i orijentirane su na građane Dubrovnika, istaknula je ministrica te dodala kako Ministarstvo kulture ne namjerava "iz nadređene pozicije zamišljati što nekom gradu treba, nego u suradnji s lokalnom samoupravom rješavati određene probleme".

ZAGREB - Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u današnjoj izjavi o Konačnom prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji podsjeća kako predlagatelji zakona neprestano ističu da su tijekom predizborne promidžbe obećali građanima donošenje takvog zakona smatrajući da ih obećanje uvjetuje, a pobjeda na izborima daje opravdanje za njegovo donošenje, no Stalno vijeće HBK ocjenjuje kako ni obećanje, ni pobjeda na izborima ne daje pobjednicima neograničenu vlast nad životom i smrću niti im daje otvorene ruke za urušavanje temeljnih vrijednosti poput braka i obitelji. Stalno vijeće HBK smatra da prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji po svome sadržaju i naravi duboko nemoralan i nehuman, a njegovo bi provođenje dovelo do nepredvidljivih posljedica za hrvatsko društvo, stoji u priopćenju iz Tiskovnog ureda HBK. Naša je javnost preko medija obaviještena da je Konačni prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji sa sjednice Vlade upućen u daljnju saborsku proceduru s namjerom da ga se još ovoga tjedna usvoji prije ljetne stanke Hrvatskoga sabora, napominje Stalno vijeće HBK.

SPLIT - Nakon više od mjesec dana štrajka, sindikat i uprava Kaštelanskih staklenika su se dogovorili pa je uprava povukla tužbu koju je 2. srpnja podnijela protiv sindikalne podružnice zbog štete na nasadima, a sindikati su pristali da štrajk bude u mirovanju do 12. kolovoza, s tim da bi 130 radnika trebalo dobiti tri minimalne bruto plaće. Uprava Kaštelanskih staklenika povukla je tužbu protiv sindikalne podružnice PPDIV-a zbog nezakonitog organiziranja štrajka. Na splitskome Županijskome sudu sudac Miho Mratović priopćio je sindikalnom povjereniku PPDIV-a za Dalmaciju Ivici Blaževiću da je tužba povučena i da je zaključio predmet. "Tužba je povučena zato što je štrajkaški odbor u petak na sastanku s radničkim vijećem te sa savjetnicom ministra poljoprivrede i zamjenikom ravnatelja Audia Mirkom Volarevićem potpisao sporazum o stavljanju štrajka u stanje mirovanja do 13. kolovoza, a do tada bi radnici primali minimalnu bruto plaću kao da rade iako bi bili kod kuće. Na ovotjednoj sjednici vlada bi 13. srpnja trebala odrediti isplatu triju plaća koje će najvjerojatnije krajem tjedna biti na njihovim tekućim računima", rekao je Blažević, dodajući da se vrijeme koje budu proveli kod kuće neće računati kao godišnji odmor. Radnici Kaštelanskih staklenika nisu primili sedam plaća.

SPLIT - U sklopu priprema Splita za kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020., u Velikoj vijećnici Gradske uprave zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković predstavila je danas, u nazočnosti članova užega radnog tima Kandidacijskog odbora, gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima gradova iz Hrvatske, BiH i Crne Gore projekt Split – EPK 2020. Riječ je o Mostaru, Kotoru te Trogiru, Šibeniku, Hvaru, Pagu, Sinju, Korčuli, Stonu i Solinu, koji bi se kao partneri uključili u taj projekt. Na predstavljanje su pozvani i predstavnici Dubrovnika, Zadra, Supetra i Staroga Grada na Hvaru, koji nisu došli jer su bili spriječeni, priopćio je ured splitskoga gradonačelnika. Kandidacijski odbor grada Splita za Europsku prijestolnicu kulture 2020. misli kako je od temeljne važnosti udruživanje svih dalmatinskih gradova čija je materijalna i nematerijalna baština pod zaštitom UNESCO-a, ili bi to uskoro mogla biti, te dvaju gradova izvan hrvatskih granica koji su svojim kulturnim naslijeđem te time što su u Registru svjetske kulturne baštine čvrsto povezani sa Splitom, objašnjava se u priopćenju. Grad Split bio bi nositelj projekta, a titulu Europske prijestolnice kulture 2020. podijelio bi s gradovima koji mu se pridruže.

SPLIT - Na konferenciji za novinare održanoj danas u splitskome Zavodu za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) objavljen je prijedlog za dodjelu međunarodne nagrade "Nikola Tesla" iduće godine, kada se bude obilježavala 70. godišnjica smrti toga velikog znanstvenika. "Planirano je da se međunarodna nagrada 'Nikola Tesla' dodijeli u Zagrebu 2013. neposredno nakon što Hrvatska postane punopravna članica Europske unije", rekao je akademik Davorin Rudolf, dodajući da je Tesla, podrijetlom s naših područja, dao golem doprinos svjetskoj znanosti. Akademik Rudolf najavio je da će se u petak, 13. srpnja, u Splitu održati konferencija na kojoj će se raspravljati o nagradi "Nikola Tesla", a na njoj će, kako je rekao, sudjelovati predstavnici UNESCO-a, članovi Rimskog kluba, nobelovci te predsjednik Svjetske akademije znanosti i umjetnosti Ivo Šlaus. Skup na kojem će se u petak raspravljati o nagradi "Nikola Tesla", kako je objašnjeno, nosi naziv "Globalni okrugli stol Croatia 2012. Split", a organizira ga središnjica Globalnog okruglog stola iz Bruxellesa i Zaklada "40" iz Pariza.

ZAGREB - Predstavnice Zajednice udruga su tijekom današnjeg radnog posjeta na temu "jednoroditeljskih obitelji", posebice navele negativan odnos društva prema jednoroditeljskim obiteljima, koje, kako su istaknule, "prečesto na samohrane majke gleda kao nedovoljno sposobne da samostalno odgajaju djecu". Posebno su istaknule da "ne žele biti tretirane isključivo kao udovice, već prvenstveno kao osobe, odnosno ljudi", navodi se u današnjem priopćenju saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport. U priopćenju se navodi da se predsjednica Odbora za obitelj, mladež i šport Jadranka Kosor složila i iskazala suosjećanje s njihovim problemima, posebno ističući problematiku djece bez obaju roditelja. Kosor je dodala da problem jednoroditeljskih obitelji ne postoji samo kod samohranih majki, već i samohranih očeva. Ukazala je i na činjenicu da se ženskom problematikom kod nas prečesto bave isključivo muškarci, iako se raspravlja o ženskim problemima, poput primjerice rasprave o izmjenama Zakona o umjetnoj oplodnji. Kosor je ustvrdila da se u Hrvatskoj žene i dalje nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce.

SPLIT - Na ovogodišnjemu 58. splitskom ljetu, koje će trajati od 14. srpnja do 14. kolovoza, bit će više od 500 sudionika, a glavno obilježje festivala bit će povratak na Peristil, nakon njegove trogodišnje obnove, gdje će na dan otvorenja biti izvedena premijera opere "Nabucco" Giuseppea Verdija, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u splitskome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK). "Inzistirali smo na povratku Splitskog ljeta na Peristil, što će se i ostvariti. Povratak Verdijeva 'Nabucca' na Peristil poseban je događaj jer je riječ o djelu koje je sraslo s tim prostorom izvanredne akustike", rekao je ravnatelj festivala Nikša Bareza, a redatelj, Talijan Ivo Guerra posebice je naglasio jedinstvenu magičnost Peristila. Program ovogodišnjega Splitskog ljeta obuhvaća 30 opernih, dramskih, plesnih i koncertnih izvedaba te izložaba, a Bareza je istaknuo kako je novost ovogodišnjeg festivala "serija tribina o odnosu grada u tranziciji i kazališta u kojima će sudjelovati poznati filozofi, sociolozi, umjetnici koji publici nude dijalog o gorućim temama našeg vremena - globalizaciji, prosvjedima, mogućim transformacijama industrijskih gradova u gradove kulturne industrije".

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙