FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BERLIN - Njemački statistički ured je izvijestio da je izvoz najvećeg europskog gospodarstva u svibnju porastao unatoč teškoćama u 17-članoj eurozoni, no da je trgovinski višak smanjen zbog izrazitijeg porasta uvoza. Njemački izvoz uvećan je u svibnju za 3,9 posto u odnosu na mjesec ranije, dok je uvoz uvećan za 6,3 posto, pokazuju desezonirani podaci statističkog ureda Destatisa. Po podacima koji ne uzimaju u obzir sezonske čimbenike, izvoz je na mjesečnoj razini porastao za 0,5 posto, na 92,5 milijardi eura, dok je uvoz smanjen za 0,2 posto, na 77,2 milijardi eura, objavio je Destatis. Tako iskazan višak u vanjskotrgovinskoj razmjeni iznosio je 15,3 milijardi eura. Desezonirani trgovinski višak bio je pak u visini 15 milijardi eura.

PARIZ - Kina i Indija ušle su u fazu izraženijeg posustajanja gospodarske aktivnosti dok u većini vodećih industrijskih zemalja rast nastavlja usporavati ujednačenim tempom, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). OECD-ov ukupni vodeći pokazatelj za Kinu koji ukazuje na trend gospodarskih aktivnosti u predstojećem periodu smanjio u svibnju na 99,2 boda, s 99,4 boda zabilježena u travnju, udaljivši se time dodatno od dugoročnog prosjeka od 100 bodova. Pokazatelj za Indiju pao je s 98,0 na 97,8 bodova, što znači da je također ispod dugoročnog prosjeka. "Ukupni vodeći pokazatelji ukazuju na slabljenje gospodarske aktivnosti u većini ključnih gospodarstava OECD-a i na izraženije posustajanje većine glavnih gospodarstava izvan OECD-a", priopćeno je iz te međunarodne organizacije. Ukupni pokazatelj za cijelo područje OECD-a, koje obuhvaća 33 zemlje, smanjio se sa 100,4 na 100,3 boda, što znači da predviđa blago posustajanje rasta. Indeks za eurozonu zadržao se na 99,6 bodova treći mjesec zaredom, što ukazuje na posustajanje aktivnosti.

ATENA - Grčko gospodarstvo u ovoj će godini zabilježiti pad aktivnosti od 6,9 posto, znatno veći nego što se ranije procjenjivalo, objavio je tamošnji istraživački institut IOBE. Među razlozima snižavanja prognozi za grčko gospodarstvo u institutu navode slabljenje potražnje grčkih potrošača koje teško pogađa kresanje plaća i javne potrošnje, kaže se u kvartalnom pregledu toga instituta. Zaklada za ekonomska i industrijska istraživanja, koju je do prošlotjednog stupanja na dužnost ministra financija vodio Ianis Sturnaras, u najnovijim projekcijama prognozira da će stopa nezaposlenosti u Grčkoj ove godine dosegnuti novu rekordnu razinu od 23,6 posto. Nove prognoze daleko su pesimističnije od onih iz travnja.

SANKT PETERBURG - Ruski ustavni sud objavio je u ponedjeljak odluku da je protokol o pristupanju Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) u skladu s Ustavom, javljaju ruski mediji. "Protokol o pristupanju Rusije WTO-u u skladu je s ustavom", rekao je predsjednik ustavnog suda Valerij Zorkin, dodajući da na odluku nije moguće uložiti žalbu i da ona stupa na snagu odmah. Odluku je jednoglasno donio ustavni sud u sjedištu u Sankt Peterburgu a otvorila je put završnom glasovanju u parlamentu o pristupanju Rusije WTO-u koje će se održati u utorak. Pristupom WTO-u Moskva će se obvezati na smanjenje uvoznih carina i otvaranje svojih ključnih gospodarskih sektora za strana ulaganja.

PEKING - Kineska inflacija usporila je u lipnju na najnižu razinu u 29 mjeseci, što daje vladi veću fleksibilnost u naporima da podupre drugo po veličini svjetsko gospodarstvo. Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je u lipnju za 2,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njegov najsporiji rast od siječnja 2010., izvijestio je statistički ured. U svibnju indeks je iznosio 3,0 posto. U prvoj polovini 2012. stopa inflacije iznosila je 3,3 posto, što je znatno ispod vladinog cilja za cijelu godinu od 4,0 posto, ističu u uredu.

MUENCHEN - Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je da će uložiti dodatnih 250 milijuna funti (300 milijuna eura) u brand Mini tijekom iduće tri godine. Ulaganje je najvećim dijelom namijenjeno BMW-ovom proizvodnom centru u Oxfordu na jugu Engleske, te tvornicama u blizini Swindona kao i tvornici motora pored Birminghama u središnjoj Engleskoj, priopćila je njemačka tvrtka. Novo ulaganje nadovezuje se na 500 milijuna funti najavljenih u lipnju 2011. i pojačava sigurnost radnih mjesta za 5.500 zaposlenih u britanskim tvornicama, ističu u BMW-u.

BEOGRAD - Nakon što je proteklog tjedna službeno objavljeno da će od 10. srpnja do početka rujna biti obustavljena proizvodnja u jedinoj srbijanskoj željezari u Smederevu, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović u ponedjeljak je ocijenio kako nema jamstva da će radnici željezare u rujnu početi raditi jer je to najavila vlada u odlasku, a s novom vladom tek o tome treba razgovarati. Orbović je za srbijansku državnu televiziju RTS kazao kako bi se problem željezare, koja zapošljava nekoliko tisuća ljudi, mogao odraziti na još oko 15 tisuća ljudi iz metalurške industrije i drugih s njome povezanih gospodarskih grana. Srbijanska je vlada do 10. rujna produljila rok u kojemu se očekuje da se pojavi novi strateški partner za željezaru, jer ponude za kupnju željezare nije bilo u prvom roku koji je trajao do 5. svibnja.

LONDON - Cijene nafte porasle su na tržištu u Londonu, crpeći potporu iz zastoja u pregovorima radnika i proizvođača nafte u Norveškoj a ulagači se nadaju i da će slabljenje inflacije u Kini potaknuti središnju banku na dodatno ublažavanje monetarne politike. Cijena barela sirove nafte poskočila je na tržištu u Londonu na 99,18 dolara da bi se naknadno stabilizirala na 98,50 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 34 centa višoj cijeni od 84,79 dolara. Pregovori naftnih radnika i poslodavaca u Norveškoj o plaćama i mirovinama u nedjelju su zapeli po treći put, a zbog štrajka je norveška proizvodnja nafte već smanjena oko 13 posto. Naftna je tržišta na početku novog tjedna poduprla i slabija kineska inflacija u lipnju, koja će omogućiti vlastima veći manevarski prostor za potporu posustalom gospodarstvu.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice pale su Na najnižu razinu u tjedan dana nakon što su sumorni ekonomski podaci pogodili rudare a vodeći njemački trgovac Metro potvrdio porazni utjecaj krize u eurozoni. indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,5 posto na 5.636 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,2 posto na 6.396 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,4 posto i iznosio 3.156 bodova. Kineska inflacija u lipnju bila je slabija no što se očekivalo i zajedno sa slabim podacima iz japanskog uslužnog i proizvodnog sektora utjecala je na raspoloženje nakon razočaravajućih prošlotjednih američkih podataka o broju otvorenih novih radnih mjesta u prošlom mjesecu. "Jasno je da je usporavanje malo snažnije nego što su tržišta očekivala", tumači Benoit Peloille iz tvrtke Natixis. Najveći je gubitnik u takvom okruženju bio sektor baznih resursa, čije se cijene i potražnja oslanjaju na snažan svjetski gospodarski rast.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer su ulagače, ionako zabrinute zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, razočarali podaci o zaposlenosti u SAD-u. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu oko 1,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,8 i 1,4 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na gubitku 0,9 posto, nakon što je prošloga tjedna porastao 1,6 posto.

NEW YORK - Wall Street vrti se u krugu već dva mjeseca, a to bi se moglo nastaviti i ovoga tjedna, premda počinje sezona objave tromjesečnih poslovnih rezultata kompanija. Dow Jones indeks prošloga je tjedna oslabio 0,8 posto, na 12.772 boda, a S&P 500 indeks 0,6 posto, na 1.354 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, peti tjedan zaredom, ali mršavih 0,1 posto, na 2.937 bodova. „Trgovci su zadovoljni što mogu unutar određenog raspona ulaziti i izlaziti s tržišta, no prosječni ulagač ne ulazi na ovakvo tržište nejasnoga smjera“, kaže Quincy Krosby, strateg u tvrtki Prudential Financial. Izvješćem Alcoe, najvećeg američkog proizvođača aluminija, u ponedjeljak počinje i sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i banaka, koja će pokazati koliko je usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava utjecalo na prihode i zarade kompanija.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙