FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Boris Vujčić novi je guverner Hrvatske narodne banke (HNB), odlučio je danas Hrvatski sabor, koji je istovremeno odlučio i o prestanku mandata dosadašnjeg guvernera Željka Rohatinskog. Sabor je odluku donio na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, a po njoj Vujčiću, dugogodišnjem zamjeniku guvernera HNB-a, mandat počinje 8. srpnja, dan nakon što mandat istekne njegovom prethodniku Rohatinskom. Za tu je odluku glasovalo 89 zastupnika, a 9 zastupnika iz HDSSB-a i Hrvatskih laburista bili su suzdržani. Dr.sc. Boris Vujćić bio je zamjenik guvernera središnje hrvatske banke u zadnja dva mandata, a od 2005. je bio i zamjenik glavnog pregovarača u pregovorima Republike Hrvatske s Europskom unijom. Boris Vujčić rođen je 2. lipnja 1964. u Zagrebu. Diplomirao je 1988. godine na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, gdje je i doktorirao 1996. Predaje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Autor je niza znanstvenih i stručnih radova. Od prosinca 1996. do imenovanja za zamjenika guvernera HNB-a radi kao direktor Direkcije za istraživanja HNB-a. Vujčić je 15. srpnja 2000. imenovan zamjenikom guvernera HNB-a, a još jedan šestogodišnji mandat na toj dužnosti Sabor mu je povjerio 13. srpnja 2006.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je prihvatio Opći porezni zakon koji predviđa objavu popisa poreznih dužnika. Taj popis dospjelih i nenaplaćenih dugova sadržavat će dugovanja 'starija' od 90 dana. Na popisu će se naći fizičke osobe s ukupnim iznosom duga većim od 100.000 kuna, pravne osobe s dugom većim od 300.000 kuna te ostali porezni obveznici kojima iznos duga premašuje 15.000 kuna. Zastupnici su odlučili o prestanku važenja Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, pa se od 1. srpnja ukida šestpostotni porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji. Izmijenili su Zakon o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, čime se plovila izuzimaju od obveze plaćanja posebnog poreza pri uvozu ili proizvodnji i prodaji u Hrvatskoj. Dopunjen je Zakon o mjerama naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom i prihvaćena izvješća o izvršenju državnog proračuna za 2011. godinu te o njegovoj reviziji. Sabor je donio i Zakon o javno-privatnom partnerstvu te prihvatio izmjene Zakona o zaštiti potrošača.

ZAGREB - Vijeće Europske unije objavilo je odluku o obustavi antidamping pristojbi od 29,5 posto na uvoz određenih bešavnih cijevi iz Hrvatske, izvijestili su danas iz Delegacije EU u Hrvatskoj. Slijedom prijedloga Europske komisije, Vijeće EU jučer je je objavilo odluku o obustavi antidamping mjera na uvoz bešavnih cijevi iz Hrvatske. Riječ je o mjeri koja je Hrvatskoj bila nametnuta 2006. godine i njena je obustava važna za jedinog proizvođača bešavnih cijevi u Hrvatskoj, sisačku željezaru. Kako se navodi u priopćenju Delegacije EU u Hrvatskoj, odluka je donesena nakon što je istragom, koju je provela Europska komisija, zaključeno da situacija vezana uz uvoz iz Hrvatske opravdava obustavu mjera. U svojoj je ocjeni Europska komisija uzela u obzir situaciju jedinog proizvođača bešavnih cijevi u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju. Podsjeća se da je jedini hrvatski proizvođač izvoznik, CMC Sisak, prekinuo proizvodnju krajem 2011. zbog odluke vlasnika o prodaji tvrtke.

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) priopćila je da je danas zaprimila presudu Visokog upravnog suda kojom je poništeno njezino rješenje iz lipnja 2009. o obvezi objavljivanja ponude za preuzimanje Liburnia Riviera Hotela (LRH) za grad Opatiju, općine Matulji, Mošćenička Draga i Lovran te trgovačko društvo Nova Liburnija. Hanfa je danas zaprimila presudu Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, kojom se uvažava tužba tužitelja - grada Opatije, općina Lovran, Mošćenička Draga i Matulji te trgovačkog društva Nova Liburnija d.o.o. te se poništava rješenje Hanfe od 4. lipnja 2009. godine, a kojim je rješenjem, u bitnome, utvrđeno da je navedenim tužiteljima, dana 14. lipnja 2007. godine, nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje društva LRH, navodi se u priopćenju koje je Hanfa objavila na svojim internet stranicama. Uprava Hanfe ujedno je danas donijela i rješenje kojim se privremeno obustavlja trgovanje dionicama LRH na Zagrebačkoj burzi do 13 sati u ponedjeljak, 9. srpnja.

OMIŠALJ - Dopredsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević izvijestio je da je danas razgovarao s ministrom financija Slavkom Linićem, koji je, kako je rekao, potvrdio da je prispjela ponuda mogućeg strateškog partnera za tu omišaljsku tvrtku, a ako ponuda ne bi bila prihvaćena u sljedećih nekoliko dana, što ovisi isključivo o vlasniku Dine Dioki Holdingu, Dina će ići u stečaj. Radnici Dina Petrokemije danas su nastavili akciju prikupljanja metalnog otpada iz tvrtke te izvezli još jedan, drugi po redu kamion s otpadom, kojeg će prodati tvrtki za prikupljanje i obradu otpada. Po riječima Mihaljevića, akcija prikupljanja otpada, koja je počela jučer, bit će nastavljena, kao i rad javne kuhinje za obitelji radnika Dine, koja se financira novcem prikupljenim od prodaje otpada. Mihaljević je rekao da pojedini radnici sve češće traže radikalizaciju akcija te da sve teže podnose sadašnju situaciju. Radnici Dina Petrokemije, članice Dioki grupe, od 1. srpnja blokiraju ulaz u tvrtku tražeći isplatu zaostalih plaća i rješavanje stanja tvrtke. Oko 350 radnika nije dobilo šest plaća za ovu godinu, plaću za prosinac prošle godine i još oko 60 posto jedne plaće iz prijašnjih godina.

ZAGREB - Ministri turizma i zdravlja Veljko i Rajko Ostojić te glavni ravnatelj policije Vlado Dominić u povodu prvog turističkog vikenda u srpnju obišli su danas na graničnom prijelazu Bregana djelatnike policije i carine te "Servisa dobrodošlice", koji djeluje u sklopu Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Ministar Rajko Ostojić tom je prigodom turistima dijelio letak Ministarstva zdravlja s uputama kako se ponašati tijekom velikih vrućina koje se očekuju i idućih dana. Upute su na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku i stranim se turistima dijele zajedno s ostalim promotivnim materijalima na graničnim prijelazima i turističko-informativnim centrima u turističkim središtima. To su upute kako se ponašati u takvim uvjetima, da našim gostima i turistima, kojih ima 11 milijuna godišnje, pomognemo da očuvaju svoje zdravlje i uživaju na odmoru u Hrvatskoj, kazao je Ostojić. Ministar turizma Veljko Ostojić istaknuo je da je prvi dojam pri ulasku u zemlju izuzetno bitan pa su i ljudi koji dočekuju goste, carinici i policajci turistički radnici. Odgovarajući na novinarski upit ministar turizma Ostojić rekao je da su financijski učinci u turizmu u prva četiri mjeseca ove godine veći za 4,9 posto u odnosu na prošlu godinu.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze dan su završili u blagom minusu, Crobex za 0,14 posto, na 1.674,78 bodova, a Crobex10 za 0,08 posto, na 913,90 bodova. Redovni promet na Burzi iznosio je 7,8 milijuna kuna, a jedina dionica s milijunskim prometom je dionica Medike. Promet tom dionicom iznosi 2,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 2,86 posto, na 7.200 kuna. Dionica HT-a ostvarila je 784,7 tisuća kuna prometa, uz pad cijene od 0,51 posto, na 203 kune. Za 578,2 tisuće kuna prodano je dionica AD Plastika, a cijena im je porasla za 0,33 posto, na 115 kuna. Dionica Petrokemije izgubila je na vrijednosti 0,79 posto, a promet tom dionicom iznosi 500,2 tisuće kuna. Rast cijene među trgovanijim dionicama zabilježila je dionica Ericssona Nikole Tesle, za 1 posto, Đuro Đaković Holdinga za 1,16 posto, Vupika za 1,71 posto, Atlantske plovidbe za 3,23 posto, dok su na vrijednosti izgubile dionice Valamar Adria Holdinga za 1,18 posto, Belja za 1,77 posto, Badela 1862 za 5,23 posto, itd.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙