FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 25. lipnja 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

MADRID - Španjolska je u ponedjeljak službeno uputila eurozoni zahtjev za financijsku pomoć, ne navodeći potankosti u svezi s planom koji bi trebao biti gotov do 9. srpnja, za kada je zakazan idući sastanak euroskupine. Španjolska vlada je izvijestila u četvrtak da će njezinim bankama trebati najviše 62 milijarde eura, polazeći od rezultata neovisnih revizija, a eurozona je ponudila najviše 100 milijarda. "Ministar gospodarstva Luis de Guindos danas je u ime španjolske vlade poslao predsjedniku euroskupine Jean-Claudeu Junckeru pismo u kojemu traži financijsku pomoć za dokapitalizaciju financijskih subjekata kojima je ona potrebna", ističe ministarstvo u priopćenju.

LUXEMBOURG/BEJRUT - Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj zemlji, priopćio je EU. Veleposlanici zemalja EU-a prvo su se dogovorili o tom 16. paketu sankcija režimu Bašara al-Asada. Odluke su zatim potvrdili ministri vanjskih poslova koji su se sastali u Luxembourgu. Ovim novim sankcijama, nakon niza sankcija koje je EU donio u zadnjih godinu dana, šest tvrtaka i uprava te jedna fizička osoba dodaju se na popis onih kojima se blokira imovina i zabranjuje izdavanje vize i utvrđuje se da je embargom na prodaju oružja Siriji obuhvaćeno i osiguranje tijekom dopreme oružja. Vrhovno vojno vijeće Slobodne sirijske vojske (FSA, koju čine dezerteri), upozorilo je na "novi pokolj" u Homsu, optuživši režim da se priprema poslati na Homs pojačanje sa stotinjak tenkova i pozivajući arapske, islamske i prijateljske zemlje da učine nešto kako bi spasile stanovnike toga grada.

ZAGREB - Američki predsjednik Barack Obama uputio je čestitku hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i građanima Republike Hrvatske povodom Dana državnosti, priopćilo je u ponedjeljak američko veleposlanstvo. "SAD duboko cijeni svoje partnerstvo s Hrvatskom, snažnom saveznicom NATO-a i stupom stabilnosti u jugoistočnoj Europi", rekao je Obama u čestitki, u kojoj se također navodi da je SAD-u bilo veliko zadovoljstvo svjedočiti razvoju hrvatskih demokratskih institucija i širenju vladavine zakona, čime je Hrvatska "pružila važan uzor regiji". "Mi cijenimo predanost Hrvatske našoj zajedničkoj misiji u Afganistanu i potporu naporima NATO-a na Kosovu. Veselimo se jačanju našeg odnosa dok se Hrvatska približava članstvu u Europskoj uniji iduće godine i učvršćuje svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici", ističe se u čestitki.

RIM - Jedan talijanski karabinjer izgubio je život, a dvojica njegovih kolega ranjena su u ponedjeljak u eksploziji čiji uzrok zasad nije poznat u kampu za uvježbavanje afganistanske policije u Adraskanu, na zapadu Afganistana, priopćilo je talijansko ministarstvo obrane. Eksplozija se dogodila u 8.50 sati (6.20 sati po srednjoeuropskom vremnu) i "razorila promatračnicu u blizini streljane". Pogođena su trojica karabinjera, a jedan od njih, Manuele Braj (30), otac osmomjesečnog djeteta, umro je licu mjesta. Dvojica njegovih kolega ranjena su u noge i prevezena u američku vojnu bolnicu Šindand. Život im zasad nije u opasnosti, priopćio je talijanski glavni stožer.

BUKUREŠT - Rumunjski predsjednik Traian Basescu i predsjednik rumunjske vlade Victor Ponta ne mogu se dogovoriti tko će od njih sudjelovati na summitu Europske unije krajem lipnja, a u spor se u međuvremenu uključio i parlament, objavili su rumunjski mediji. Predsjednik Basescu uputio je pismo socijaldemokratskom predsjedniku vlade Victoru Ponti u kojem ga upozorava da bi njegovo najavljeno sudjelovanje na summitu EU moglo imati pravne posljedice. Basescu tvrdi da predsjednik vlade može sudjelovati na summitu jedino ako ga izričito delegira predsjednik države, što međutim nije učinjeno. Stoga bi, naglašava Basescu, Pontin odlazak na summit značio kršenje ovlasti predsjednika.

SARAJEVO - Srbijnski državljanin Mevlid Jašarević, kojemu se u Bosni i Hercegovini sudi zbog terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu, poslao je pismo na adresu nekoliko medijskih kuća u BiH u kojemu je potvrdio kako je povezan s vođama zajednica radikalnih islamista koje djeluju ne samo u toj zemlji nego i u Austriji, objavio je u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz". Uz presliku pisma, iza kojega je potpisan Jašarević, list prenosi kako je Jašarević svoju poruku uputio i na adrese vođa vehabijskih zajednica u Gornjoj Maoči kod Brčkog Nusreta Imamovića te one koja djeluje u Beču a predvodi je Muhamed Porča. "Avaz" ističe kako postoje naznake da su upravo Imamović i Porča potaknuli Jašarevića da 28. listopada 2011. godine napadne veleposlanstvo SAD u Sarajevu.

SARAJEVO - Prestavnici Hrvatskih željeznica (HŽ) i Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) u utorak će nastaviti pregovore kako bi se postigao sporazum o stavljanju u međunarodni promet niskopodnog vlaka proizvedenog u zagrebačkom "Končaru", najavila je u ponedjeljak uprava ŽFBiH u Sarajevu. U kratkom priopćenju dostavljenom lokalnim medijima, ŽFBiH navode kako je novi sastanak s predstavnicima HŽ-a organiziran uz posredovanje hrvatskog veleposlanstva u BiH. Željeznice FBiH planirale su suvremeni "Končarov" vlak, koji je prvu promotivnu vožnju imao 13. lipnja, uvrstiti u vozni red već ovog ljeta, a on je za početak trebao povezivati Sarajevo i Ploče.

BEOGRAD - Željezara u srbijanskom gradu Smederevu, jedina u Srbiji, početkom srpnja vjerojatno će obustaviti proizvodnju i uputiti nekoliko radnika na prinudni odmor, objavili su u ponedjeljak beogradski mediji. Željezara u Smederevu bila je do siječnja 2011. u vlasništvu američke tvrtke "U.S. Steel" kada ju je ta tvrtka prodala srbijanakoj vladi za jedan dolar. Srbijanska je vlada, pišu mediji, do 10. rujna produljila rok u kojemu se očekuje da se pojavi novi strateški partner za željezaru, jer ponude za kupovinu željezare nije bilo, a mogućnost privremenog prekida proizvodnje rezultat je nedostatka potražnje za proizvodima željezare na inozemnom tržištu.

TEHERAN - Dvojica Iranaca osuđena su na smrt na sjeveroistoku zemlje zbog opetovane konzumacije alkohola, izvijestio je čelnik tamošnjeg suda, a prenio je u ponedjeljak iranski tisak. "Te su osobe već treći put konzumirale alkohol. Prošla dva puta bili su osuđeni na bičevanje, a ovaj put im je izrečena smrtna kazna", rekao je Hasan Šariati, čelnik sudske vlasti u pokrajini Horasan Razavi. Presudu je potvrdio vrhovni sud, ali po iranskom zakonu, osoba osuđena na smrt zbog opijanja može umaći pogubljenju ako se pokaje. Nakon islamske revolucije 1979., u Iranu su zabranjeni proizvodnja, prodaja i konzumiranje alkohola i mogu ga piti samo pripadnici kršćanskih manjina.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙