FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 23. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

MOSTAR - Glavni odbor SDP-a BiH, najvažnijeg stranačkog tijela između održavanja stranačkih konvencija, optužio je u subotu Stranku demokratske akcije (SDA) za pokušaj rušenja ustavnog poretka nakon što je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir razriješio ministra prostornog uređenja Desnicu Radivojevića koji tvrdi da je njegova ostavka krivotvorina. Radivojević je prešao iz redova SDA u SDP i na taj način omogućio smjenu više uprava i nadzornih odbora poduzeća i ubrzao raspad koalicije u kojoj su još HSP i Narodna Stranka Radom za boljitak. Prema priopćenju iz SDP-a BiH, Glavni odbor je najoštrije osudio "neustavni pokušaj predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da smijeni dopremijera i ministra prostornog uređenja Desnicu Radivojevića" koji je, kako tvrde, izveden po nalogu predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da između njega i premijera Janeza Janše nema komunikacije, ali da to ne smatra problematičnim. "Komunikacija ne postoji, ali s predsjednikom vlade Janšom postoji dogovor da ćemo surađivati u okviru dužnosti koje nam daje ustav, zato ne vidim nikakvih problema za funkcioniranje države", rekao je Tuerk u dužem razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote povodom Dana državnosti 25. lipnja. Tuerk je rekao da je dobro što je Janšina vlada s većinom sindikata postigla sporazum o mjerama štednje za smanjivanje proračunskog deficita, ali da je loše što je pretjerano smanjila sredstva za obrazovanje i znanstvenu djelatnost.

ATENA - Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za socijalu i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita, vidljivo je to iz plana koji će idući tjedan na summitu Europske unije vjerojatno naići na snažno protivljenje. Agencija Reuters nabavila je u subotu program nove koalicijske vlade i vidljivo je da on odražava pritisak javnosti da se ublaže uvjeti za dobivanje financijske pomoći od 130 milijarda eura kojom bi se Grčka spasila od bankrota, ali uz provođenje teških mjera. Bude li primijenjen u potpunosti, taj će program poništiti mnoge mjere štednje na koje je Grčka pristala u veljači kako bi osigurala i drugi paket pomoći od 2010. Partneri iz eurozone ponudili su neke prilagodbe toga programa, ali bez radikalnog mijenjanja uvjeta, a Njemačka je osobito nesklona grčkim molbama da se uvjeti ublaže.

DUBAI - Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do propasti židovske države, objavila je novinska agencija Fars. Prošlotjedni krug pregovora o nuklearnom programu između irana i svjetskih sila u Moskvi nije donio nikakvog pomaka, povećavajući bojazan da bi Izraelci mogli pokrenuti jednostranu vojnu akciju kako bi smanjili iranske nuklearne aktivnosti. Dvije su se strane složile oko održavanja predstojećeg sastanka tehničkih stručnjaka 3. srpnja, u nastojanju da spase cijeli proces od potpunog neuspjeha.

ANKARA - Turska je priznala u subotu da je turski borbeni zrakoplov, koji je dan ranije srušila Sirija, mogao nehotice povrijediti sirijski zračni prostor, u smirenoj reakciji nakon tog teškog incidenta koji pojačava bilateralne napetosti i može imati međunarodne posljedice. "Radi se o nenamjernim potezima koje se događaju zbog velike brzine zrakoplova", rekao je turski predsjednik Abdulah Gul. Turska je prekinula veze s predsjednikom Bašarom al-Asadom zbog represije protiv prosvjeda u Siriji, koja s Turskom dijeli 900 km dugu granicu. Sirijska vojska objavila je da su njene snage u petak srušile turski vojni zrakoplov F-4 "iznad sirijskih teritorijalnih voda".

BRUXELLES - Europska unija izrazila je u subotu zabrinutost i pozvala na poštivanje demokratske volje u Paragvaju dan nakon što je parlament smijenio predsjednika Fernanda Luga. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton zabrinuto prati političko stanje u Paragvaju, prema priopćenju njezinih službi. Ona podržava narod Paragvaja i poziva sve strane na poštivanje demokratske volje, stoji u priopćenju. Ashton podržava odluku Organizacije američkih država da u Paragvaj pošalju svoje predstavnike. Latinoameričke vlade su osudile smjenjivanje predsjednika Fernanda Luga i nazvale ga državnim udarom. Španjolska je ostala suzdržana.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙