FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 20. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

JERUZALEM -Najveća vrijednost koju je jedna zemlja može imati su njezini ljudi, a njih treba znati dobro motivirati i pokrenuti, istaknuli su u srijedu u Jeruzalemu tijekom sastanka hrvatski predsjednik Ivo Josipović i izraelski predsjednik Shimon Peres. Josipović i Peres sastali su se na marginama konferencije "Suočavanje sa sutrašnjicom 2012", koja se pod pokroviteljstvom izraelskog predsjednika održava u Jeruzalemu. "Nekada su velike zemlje procjenjivale male zemlje prema brojkama. Danas mala zemlja može biti velika ako uspije mobilizirati veličinu svojih ljudi", rekao je Peres. Oba predsjednika istaknula su važnost obrazovanja i znanosti za budućnost zemlje i sigurnosti budućih generacija, a Josipović je dodao kako je impresioniran svemu što je Izrael učinio na tom području.

RIO DE JANEIRO - U srijedu je u Rio de Janeiru otvoren summit o održivom razvoju Rio+20 kojemu će prisustvovati 92 šefa država i vlada te brojni ministri. Oni su se okupili u Riocentru, prostranom kongresnom centru udaljenom 40 km od Rija. Sudjelovat će u radu sastanka na vrhu Rio+20, kojim se obilježava 20. obljetnica Summita o Zemlji 1992., a koji je u svjetsku politiku uveo pojam održivog razvoja. Sastanak na vrhu trajat će tri dana, a njegovu početku nazoči i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Hrvatsko izaslanstvo u Riu predvodi potpredsjednik vlade Neven Mimica. On će se obratiti skupu na 5. plenarnom sastanku, na kojem će izložiti stajališta Republike Hrvatske o viziji daljnjeg jačanja koncepta održivog razvoja u okviru UN-a.

ATENA - Stranke koje su dominirale grčkom politikom od 1974. godine u srijedu su dogovorile koalicijsku vladu koja će imati zadaću ponovno pregovarati o uvjetima dobivanja međunarodne pomoći koja spriječava stečaj zemlje ali izaziva napetosti u društvu. Vlada okuplja konzervativnu Novu demokraciju i socijalistički PASOK u složeni savez suparnika suočenih s oporbom odlučnom boriti se protiv mjera štednja. Stranački čelnici su rekli da će biti formirana skupina za pregovore o uvjetima dobivanja 130 milijardi eura pomoći, iako europski partneri Grčke kažu da su sprmeni prilagoditi ali ne i ponovno dogovarati dokument.

TOULOUSE - Četiri taoca što ih je u srijedu ujutro oteo muškarac koji se predstavio kao član Al Kaide u jednoj banci u Toulouseu oslobođena su, prenosi France presse. Najprije u oslobođene dvije taokinje, nakon čega je policija pregovarala o puštanju preostale dvojice zatočenih. Policija je u međuvremenu otkrila identitet otmičara, koji je poručio kako otmicu nije počinio zbog novca već zbog svojih vjerskih uvjerenja, prenio je državni odvjetnik Michel Valet, nazočan na mjestu događaja. Muškarac, koji se predstavio kao član Al Kaide, u banku je upao jutros oko deset sati, otevši potom četiri osobe, među kojima je bio i direktor banke. Ispalio je hitac u zrak, ne ozlijedivši pritom nijednog taoca.

BEOGRAD - Voditelj srbijanskog pregovaračkog tima u dijalogu s Kosovom Borislav Stefanović izjavio je u srijedu u Beogradu da će taj dijalog biti nastavljen "u nekom obliku" istaknuvši kako će Srbija primijeniti sve postignute sporazume i da ostaje pouzdan partner međunarodnoj zajednici u rješavanju kosovskog pitanja. Stefanović je na tiskovnoj konferenciji, sazvanoj uoči susreta s predstavnikom Europske unije (EU) u tom dijalogu Robertom Cooperom, rekao da je za to nužno da bude formirana nova srbijanska vlada te da između predsjednika i nove vlade bude postignut dogovor tko će voditi taj dijalog.

BEJRUT - Sirijski pobunjenici napali su vojarnu u sjeverozapadnoj pokrajini Latakiji i ubili najmanje dvadesetoricu vojnika odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu, objavila je u srijedu jedna aktivistička skupina. Latakija je pokrajina na obali Sredozemlja i bila je razmjerno mirna do svibnja. Zadnjih tjedana počeli su pobunjenički napadi na tenkove i vojne kontrolne točke, a aktivisti tvrde da u nekim područjima pobunjenička Slobodna sirijska vojska uspijeva zadržati osvojeni teritorij. Obje su strane pristale privremeno prekinuti borbe, pa je Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) objavio da se sprema evakuirati ranjene i zarobljene civile iz grada Homsa.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙