FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 19. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

JERUZALEM - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u utorak u Jeruzalem gdje će, na poziv izraelskog predsjednika Shimona Peresa, sudjelovati na četvrtoj tradicionalnoj konferenciji " Suočavanje sa sutrašnjicom 2012", na kojoj se brojni svjetski političari i stručnjaci bave gorućim temama svjetske politike i gospodarstva. Četvrta konferencija "Suočavanje sa sutrašnjicom" održava se pod pokroviteljstvom izraelskog predsjednika Shimona Peresa, a nakon uspješnih dosadašnjih konferencija, to je postalo mjesto na kojem ugledni političari i stručnjaci raspravljaju o budućnosti, donošenju važnih odluka i potrebi poduzimanja akcija kako bi se utro put boljoj budućnosti za Izrael i čitavi svijet. Hrvatski predsjednik sudjelovat će na plenarnoj sjednici konferencije, te u panel diskusijama a trebao bi, kako se očekuje, održati i niz bilateralnih susreta.

BRUXELLES - Povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem predstavila je u utorak strategiju za borbu protiv trgovine ljudima s nizom mjera koje bi trebalo provesti u sljedećih nekoliko godina. Strategija EU-a za iskorjenjivanje trgovine ljudima za razdoblje 2012-2016 sadrži niz konkretnih i praktičnih mjera koje bi trebalo provesti u sljedećih pet godina. Među tim mjerama je i uspostava posebnih nacionalnih jedinica specijaliziranih za borbu protiv trgovine ljudima i te stvaranje zajedničkih europskih istražiteljskih ekipa za procesuiranje prekograničnih slučajeva. Stotine tisuća ljudi godišnje u Europskoj uniji žrtve su trgovine i koriste se za radno i seksualno izrabljivanje, odstranjivanje organa radi prodaje, prosjačenje, prisilne brakove i druge oblike eksploatacije.

BRUXELLES - Sirijska oporba sastat će se ovaj vikend u Bruxellesu na pregovorima pod pokroviteljstvom EU-a kojima se želi povećati jedinstvo među protivnicima režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, rekao je glasnogovornik visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. Pregovori će okupiti glavne oporbene skupine, Sirijsko nacionalno vijeće, Nacionalni koordinacijski odbor za demokratsku promjenu, Kurdsko nacionalno vijeće i Demokratski forum, rekao je glasnogovornik Michael Mann. Sastanak će voditi Sirijci, ali uz financijsku potporu EU-a, "u skladu s europskom politikom da se sirijsku oporbu ujedini", rekao je.

ATENA - Grčki politički čelnici tek trebaju pronaći zajedničko stajalište o nepopularnom programu međunarodne pomoći i koalicijski sporazum možda neće biti postignut do kraja tjedna, izjavio je u utorak predsjednik umjerene ljevičarske stranke. "Dobit ćemo vladu, no nisam siguran da će se to dogoditi večeras. Vjerujem da možemo postići dogovor do kraja tjedna", rekao je Fotis Kouvelis, predsjednik Lijevih demokrata. "Postoje još neka nerješena pitanja vezana za program vlade i uvjeta (međunarodne pomoći) kojih se Grčka mora osloboditi", dodao je. Očekuje se da će Kouvelisova vlada poduprijeti koaliciju socijalista i konzervativaca, koji su osvojili nedjeljne izbore.

ISLAMABAD - Pakistanski vrhovni sud je u utorak proglasio neprikladnim za obavljanje premijerske dužnosti premijera Jusufa Raza Gilanija, dva mjeseca nakon što ga je osudio jer nije ponovno otvorio slučaj korupcije protiv predsjednika Asifa Ali Zardarija i naredio je predsjedniku da ga zamijeni. "Jusufu Razi Gilaniju je oduzet parlamentarni položaj 26. travnja, na dan kada je osuđen. On više nije premijer Pakistana", rekao je predsjednik Vrhovnog suda sudac Iftikar Muhamed Šaudri. Izborno povjerenstvo mora službeno potvrditi to svrgavanje, a predsjednik mora poduzeti potrebne mjere za jamčenje kontinuiteta demokratskog procesa", posebice izborom novog premijera, dodao je.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙