FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 18. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ATENA - Čelnik radikalne lijeve stranke Syrize Alexis Tsipras priznao je u nedjelju navečer poraz na parlamentarnim izborima u Grčkoj i rekao da je nazvao čelnika Nove demokracije Antonisa Samarasa da bi mu čestitao. Samaras je predložio osnivanje "vlade nacionalnog spasa". Naglasio je da su Grci glasovali za ostanak Grčke u eurozoni. "Neće biti daljnjih avantura. Poštovat ćemo ono što je ova zemlja potpisala", dodao je. Nova demokracija zauzela je čelnu poziciju na grčkim parlamentarnim izborima u nedjelju i u položaju je da formira koalicijsku vladu za ostanak u euro zoni zajedno sa socijalističkim Pasokom, prema prvoj službenoj procjeni ministarstva unutarnjih poslova. Prema rezultatima temeljenima na 18 posto prebrojanih glasova koje je objavilo grčko ministarstvo unutarnjih poslova Nova demokracija dobila je 29,5 posto glasova što joj osigurava 128 mjesta od 300 u grčkom parlamentu (stranka koja dobije više glasova na izborima ima i bonus od dodatnih 50 zastupnika u parlamentu), nasuprot 27,1 posto glasova koliko je pripalo stranci radikalne ljevice Syriza (72 mjesta). Socijalisti Pasoka zauzimaju treću poziciju s 12,3 posto glasova (33 mjesta).

BRUXELLES/WASHINGTON - Ministri financija euro zone su u nedjelju nakon objave privremenih rezultata parlamentarnih izbora u Grčkoj izrazili želju da zemlja brzo dobije novu vladu kako bi provela u djelo obećane reforme u zamjenu za financijsku pomoć. "Euroskupina očekuje brzo formiranje nove grčke vlade koja bi provela u djelo program na koji su se Grčka i eurozona obvezale početkom godine", kaže se u priopćenju objavljenom u nedjelju navečer. Bijela kuća je također izrazila nadu u brzo formiranje vlade u Ateni kako bi se mogla "pravovremeno" nositi s ekonomskim izazovima. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao je da put na koji su se Grci odlučili neće biti ni kratak ni lak ali je nužan kako bi grčki narod imao izgleda za bolju budućnost.

PARIZ - Francuski socijalisti dobili su većinu glasova na parlamentarnim izborima u Francuskoj, prema procjenama, i najvjerojatnije se neće morati oslanjati na zelene i ekstremnu ljevicu kako bi formirali vladu a u parlament će ući i krajnje desna Nacionalna fronta. Ta stranka će prema procjenama dobiti tri predstavnika u francuskom parlamentu ali među njima neće biti Marine Le Pen koja je izgubila na izborima, već će zastupnica biti njena nećakinja Marion Marechal Le Pen. Socijalisti i dvije satelitske stranke dobile bi između 312 i 326 mjesta od 577, to jest puno više od apsolutne većine (289), Zeleni između 18 i 24, radikalna ljevica (Lijeva fronta) između 9 i 11, po podacima instituta Sofres i CSA. Najveća oporbena stranka Savez za narodni pokret (UMP) Nicolasa Sarkozya i njezini saveznici imaju između 212 i 234 mjesta, krajnja desnica između 1 i 4 mjesta, po tim procjenama Ministar financija Pierre Moscovici rekao je da ovaj rezultat predstavlja glas poverenja u vladu Francoisa Hollanda.

KAIRO - U drugom krugu egipatskih predsjedničkih izbora kandidat islamističkog pokreta Muslimanska braća Mohamed Morsi u maloj je prednosti nad protukandidatom Ahmedom Šafikom, bivšim premijerom svrgnutog režima Hosnija Mubaraka, izvijestila su Muslimanska braća nakon četvrtine prebrojenih glasova. Nekoliko sati od zatvaranja birališta u Egiptu, Morsi vodi s 51 posto glasova, navode Muslimanska braća.

KAIRO - Stopa sudjelovanja u drugom krugu egipatskih predsjedničkih izbora slabija je od one zabilježene u prvom krugu, izjavio je u nedjelju glavni tajnik izbornog povjerenstva Hatem Bagato. Približno 50 milijuna egipatskih birača pozvano je da odabere između pripadnika Muslimanske braće Mohameda Morsija i zadnjeg premijera svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka Ahmada Šafika, koji su zauzeli vodeće pozicije u prvom krugu 23. i 24. svibnja. "Odaziv je puno manji od onog zabilježenog u prvom krugu" kada je iznosio 46 posto, izjavio je Bagato na konferenciji za tisak, približno sat i pol prije zatvaranja birališta. "Ne znamo kako objasniti taj pad. Više bismo voljeli da je odaziv bio veći", priznao je on.

MOSTAR - Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija postigli su u nedjelju dogovor o zajedničkom sudjelovanju u vlasti na svim razinama u BiH te potpisali sporazum o budućem radu u Federaciji BiH. Kako su nakon višesatnog sastanka održanog u Sarajevu objavili Čović i Lagumdžija, potpisani su dokumenti koji utvrđuju prioritete u radu Vlade i parlamentarne većine u Federaciji BiH. Čović je pojasnio da će nova većina u federalnom parlamentu imati dovoljan broj ruka za smjenu dužnosnika iz redova stanaka koje se opiru promjeni vlasti. Predsjednik SDP-a BiH pri tome je naveo da će u ponedjeljak dvije stranke s drugim partnerima poduzeti korake koji će dovesti do rekonstrukcije vlada na svim razinama gdje dvije stranke imaju većinu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙