FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 17. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BUDIMPEŠTA - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem doputovao je u nedjelju u službeni posjet Mađarskoj na poziv predsjednika mađarske Narodne skupštine Laszla Koevera. Tijekom posjeta, predsjednik Hrvatskog sabora sastat će se s najvišim mađarskim dužnosnicima. U ponedjeljak ujutro će ga primiti mađarski predsjednik Janos Ader, a nakon toga će se sastati sa svojim domaćinom Koeverom. Kako se očekuje, teme razgovora bit će bilateralni odnosi, nastavak reformi koje Hrvatska provodi na putu prema EU-u kao i proces ratifikacije Ugovora o pristupanje RH Europskoj uniji. Također će biti govora o stanju u regiji i nacionalnim manjinama. Šprema će također primiti mađarski premijer Viktor Orban, a sastat će se i s ministrom vanjskih poslova Janosom Martonyijem te s predstavnicima hrvatske manjine u Mađarskoj.

ATENA - Konzervativna Nova Demokracija u maloj je prednosti pred radikalnom lijevom strankom Syrizom na grčkim parlamentarnim izborima, pokazuju rezultati izbornih anketa koje prenosi Reuters. Po tim rezultatima Nova demokracija dobija od 27,5 do 30,5 posto glasova, Syriza od 27 do 30 posto a treći su socijalisti (PASOK) sa 10 do 12 posto glasova. Ultranacionalisti iz Zlatne zore prema tim predviđanjima bi na izborima mogli dobiti od 6 do 7,5 posto glasova. Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Grčkoj sudjeluje 22 stranaka i koalicija, a za formiranje vlade pobjednička stranka mora dobiti najmanje 151 mandat u parlamentu od 300 mjesta.

PARIZ - Socijalistička stranka (PS) francuskog predsjednika Franoisa Hollandea dobila je u nedjelju apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, po završetku drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, prema procjenama instituta za ispitivanje mnijenja. Socijalisti i dvije satelitske stranke dobile bi između 312 i 326 mjesta od 577, to jest puno više od apsolutne većine (289), Zeleni između 18 i 24, radikalna ljevica (Lijeva fronta) između 9 i 11, po podacima instituta Sofres i CSA. Najveća oporbena stranka Savez za narodni pokret (UMP) Nicolasa Sarkozya i njezini saveznici imaju između 212 i 234 mjesta, krajnja desnica između 1 i 4 mjesta, po tim procjenama.

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande predložio je ovog tjedna europskim šefovima države, uoči summita 28. i 29. lipnja u Bruxellesu, niz mjera za gospodarski rast "s neposrednim učinkom" za koje je potrebno 120 milijardi eura, piše francuski tjednik Le Journal du Dimanche (JDD). Tjednik tvrdi da se domogao kopije dokumenta od 11 stranica koje je u četvrtak francuski predsjednik odaslao nekolicini europskih čelnika, među kojima njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. U dokumentu pod naslovom "Pakt za gospodarski rast u Europi", iznosi prijedloge za obnovu gospodarstva EU-a uz pomoć inteligentnih mreža, obnovljive energije, digitalne tehnologije i drugog.

FRANKFURT - Europski čelnici djeluju uvijek prekasno i premalo u rješavanju dužničke krize u euro zoni i sad moraju brzo preći na djelo, izjavio je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick u razgovoru za njemački tjednik Der Spiegel. "Europski političari djeluju uvijek s danom zakašnjenja i uvijek obećavaju jedan euro manje. Poslije kad se to pokaže premalim, dodaju nova sredstva", kazao je Zoellick njemačkom tjedniku Der Spiegel od ponedjeljka. Europska središnja banka dopustila im je da dobiju na vremenu dajući gotovinu ali europski čelnici su vrlo malo napravili za rješavanje strukturalnih problema euro zone, ocijenio je on. Predsjednik Svjetske banke pozvao je na hitno djelovanje Europljana.

DAMASK - Oporba je pozvala UN da pošalje naoružane plave kacige u Siriju i izglasa rezoluciju kojom bi se primoralo režim da prekine represiju, nakon prekida operacija promatrača zbog nasilja u kojem je opet bilo 15 poginulih u nedjelju. Do zahtjeva dolazi uoči otvaranja summita G20 u Meksiku, gdje će Sirija biti u središtu rasprava američkog predsjednika Baracka Obame s ruskim i kineskim kolegama Vladimirom Putinom i Hu Jintaom. U priopćenju glavno oporbeno tijelo Sirijsko nacionalno vijeće zatražilo je od UN-a da "brzo usvoji rezoluciju u okviru poglavlja VII njegove povelje kako bi se naoružalo promatrače koji će tako moći ispuniti svoju sigurnosnu zadaću, i primoralo režim da prekine ubijanja i primijeni plan" izlaska iz krize međunarodnog izaslanika Kofija Annana.

LAGOS - Dvadeset i jedna osoba ubijena je a oko stotinu ranjeno u napadima u nedjelju na pet crkava u državi Kaduna na sjeveru Nigerije i neredima koji su uslijedili, kazao je dužnosnik Nacionalne agencije za hitno spašavanje. "Brojke medicinskog osoblja govore o 21 poginuloj osobi i 101 ranjenoj u napadima i nemirima", izjavio je taj neimenovani dužnosnik. Pet bombaških napada usmjereno je u nedjelju ujutro na kršćanske crkve u Zariji i Kaduni, dva najveća grada u državi Kaduna, u području koje je redovito poprište nasilja pripisivana islamističkoj skupini Boko Haram.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙