FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

KOPRIVNICA - Premijer Zoran Milanović na novinarski upit o 'crnim brojkama' o 3,9 posto inflacije, što je najviše u protekle tri godine, rekao je kako je to direktna posljedica rasta cijene energenata, poskupljenja struje i plina. Ovdje se manje radi o rastu PDV-a, ali više o rastu cijene energenata. To smo očekivali, izjavio je u Koprivnici premijer Milanović. Upitan hoće li razgovarati s poslodavcima i menadžerima, budući da je jučer s njihovog skupa stigla kritika na račun nedovoljno provedenih reformi, Milanović je odgovorio kako je teško sve zadovoljiti. Nikome ne podilazimo i na kraju odluke donosimo tako da analiziramo i na kraju presiječemo, bez obzira što o tome mislili poslodavci i sindikati. Nakon posjeta Podravci, premijer je rekao kako je ta koprivnička kompanija kolijevka moderne hrvatske prehrambene industrije s ogromnim potencijalom. To je sada ozbiljna i velika tvrtka, mogla je biti puno veća, a vjerujemo da to može biti u skoroj budućnosti. Kazao je da je politički utjecaj na Podravku u proteklim godinama bio štetan. Kada je Zvonimir Mršić dolazio s mjesta gradonačelnika Koprivnice u Podravku, dogovor je bio da politika iz te tvornice odlazi, istaknuo je Milanović. Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić kazao je kako su u fazi izrade strateškog plana za koji žele da bude što je moguće više sukladan s interesima najvećih dioničara Podravke, a to su država i mirovinski fondovi.

ZAGREB - Nikada ovako dugo seljaci nisu čekali poticaje, isplata se otegnula i ukoliko se drugi dio poticaja ne isplati do kraja lipnja, poljoprivrednici neće imati sredstva za gorivo te će se žetva značajno otegnuti, istaknuli su predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore na današnjoj konferenciji za novinare. Predsjednik Komore Matija Brlošić kazao je kako je problem što gotovo osam tisuća gospodarstava nije dobilo niti lipe poticaja, a Ministrstvo poljoprivrede kaže kako je to zbog duga koji imaju prema državi. Mi se s takvim obrazloženjem ne slažemo. Ako je obiteljsko gospodarstvo ostvarilo pravo na poticaj Agencija za plaćanje mora mu isplatiti poticaj, a država ako potražuje ima mehanizme i put kako se naplatiti, kazao je Brlošić. Očekuje da žetva pšenice počne za 10 do 15 dana na oko 170 tisuća hektara. Od Ministarstvo poljoprivrede očekuju da stvori tržišne uvjete, a to je da zaživi skladišnica, da se poveća broj licenciranih skladišta i da omoguće kod HBOR-a kratkoročni krediti za one koji žele skladištiti pšenicu i čekati cijenu. Sa otkupljivačima će pokušati dogovoriti otkupnu cijenu, a baza će biti trenutna cijena na burzama u okruženju. Prema izračunu Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, troškovnik pšenice ove je godine iznosio 1,34 kune po kilogramu.

ZAGREB - Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) osnovan je Vladinom odlukom prije tri mjeseca iz potrebe da se s jednog mjesta kao svojevrsni 'krizni menadžment' koordinira, nadzire i usmjerava provedba energetske strategije te prate i vode investicije države i njenih tvrtki. To je na današnjem prvom predstavljanju za medije kazao predsjednik Upravnog odbora CEI-a Dragan Marčinko dodajući da je CEI organiziran kroz tri sektora - energetike, javno-privatnog partnerstva (JPP i ESCO) i investicija. U idućih osam godina, do 2020., do kada bi, kako smatra, trebao biti zaokružen najveći dio investicija koje se sada planiraju i/ili počinju, CEI će na razne načine nadzirati i sudjelovati u projektima i investicijama vrijednim 120 milijardi kuna ili oko 15 milijardi kuna prosječno godišnje. Od toga 100 milijardi kuna do 2020. ili 12,5 milijardi kuna godišnje ide u energetski sektor, 8 milijardi kuna ukupno ili milijarda kuna godišnje za energetsku učinkovitost (obnova javnih zgrada i slično), a 14 milijardi ili 1,5 milijarda kuna godišnje u JPP odnosno razne projekte raznih ministarstava, institucija i javnih tvrtki. U suradnji sa svima njima CEI bi do kraja ove godine trebao dovršiti i izradu prvog cjelovitog registra investicija države.

OTOČEC OB KRKI - Ministar turizma Veljko Ostojić razgovarao je u petak u Otočcu ob Krki o bilateralnoj turističkoj suradnji, zajedničkoj promociji na trećim tržištima i očekivanjima od ovogodišnje turističke sezone sa slovenskim ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Radovanom Žerjavom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare oba su ministra izrazila zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te ocijenila da će se ona uspješno i nastaviti. Ostojić je rekao da su Slovenci s 1,1 milijuna turističkih dolazaka i 6,6 milijuna noćenja prošle godine bili nakon Njemačke glavno hrvatsko turističko tržište te da vjeruje da će tako biti i ove godine. "Pozivam sve naše prijatelje u Sloveniji da opet dođu u Hrvatsku, gdje su uvijek dobrodošli", rekao je Ostojić. Dodao je da je, prema neslužbenim rezultatima, u prva tri mjeseca ove godine u Hrvatskoj ostvareno devet posto turističkih dolazaka i 13 posto noćenja više nego u istom razdoblju lani te da vjeruje da će rezultati u nastavku godine isto tako biti dobri.

ZAGREB - Udruge Franak i Potrošač podigle su kolektivnu tužbu protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope, a prvo ročište na Trgovačkom sudu u Zagrebu održat će se 4. srpnja, izvijestili su iz Udruge Franak. Tužbom koja se temelji na Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača traži se ukidanje valutne klauzule u "švicarcima" i dozvoljavanje valutne klauzule samo u eurima, za koje HNB ima mehanizam kontrole, te zabrana jednostrane promjene kamatne stope. Presuda će se odnositi na sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su uzeti u tim bankama, kaže članica Upravnog odbora Udruge Franak Petra Rodik. U Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za "švicarce", od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto, tvrde u udruzi. Tužbom se želi osigurati odšteta tim korisnicima, ali i onemogućiti banke da i ubuduće na takav ili sličan način "oderu" građane, kažu članovi udurge. Problem je što se radi o prvom slučaju kolektivne tužbe u Hrvatskoj pa ni sud zasad nema nikakva iskustva niti praksu vezanu za takve slučajeve.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su, nakon jučerašnjeg porasta, opet pali, Crobex za 0,30 posto, na 1.619,35 bodova, a Crobex10 za 0,39 posto, na 879,42 boda. Redovni promet Burze iznosio je svega 5 milijuna kuna, a samo je dionica HT-a imala promet veći od milijun kuna. Promet dionicom HT-a iznosio je 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,32 posto, na 194,35 kuna. Ingrina je dionica, uz pad cijene od 4,41 posto, na 5,42 kune, zabilježila 634,6 tisuća kuna prometa. Promet od oko 300 tisuća kuna imala je povlaštena dionica Adris grupe, kojoj je cijena smanjena za 1,14 posto, na 207,60 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙