FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 15. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

RIM - Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je u četvrtak euro zonu da usvoji smjeli novi mehanizam kako bi zaštitio zemlje članice i njihove banke od potresa na tržištu, poput zajedničkog fonda za otplatu dugova. Nakon sastanka s talijanskim premijerom Mariom Montijem u Rimu, Hollande je rekao da će na summitu krajem lipnja europske čelnike pozvati na usvajanje niza mjera za jačanje gospodarstva i financijske stabilnosti u euro zoni i jačanje gospodarske integracije. Hollande je rekao da je pojedinosti svog prijedloga dao predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu. "Potrebni su nam mašta i kreativnost kako bi našli nove financijske instrumnete", rekao je Hollande na zajedničkoj konferenciji s Montijem. "Kako bi se produbila financijska unija postoje mnoge opcije, poput poreza na financijske transakcije i zajedničke dužničke emisije, uključujući euroobveznice, euro mjenica ili fond za otkup duga", rekao je.

OSLO - Majka norveškog masovnog ubojice Andersa Behringa Breivika opisala je kako se njen "dobri i brižni" sin pretvorio u nekontroliranog čovjeka opsjednutog ratom protiv muslimana, rekao je u četvrtak psihijatar Torgeir Husby sudu. Psihijatar je pročitao izjave iz razgovora s Breivikovom majkom, što je prvi puta da su se čule njene riječi na suđenju Breiviku koji je priznao ubojstvo 77 osoba u napadima prošlog srpnja. "Mislila sam da postaje potpuno lud, mislila sam da mora biti da nešto nije u redu u njegovoj glavi", pročitao je Husby izjavu Wenche Behring, dok je vidno nervozni Breivik slušao. Sud je ranije čuo da je Breivik ranije imao problema s ponašanjem kao dijete te da je psihijatar bio preporučio da ga se makne iz obitelji kada su mu bile četiri godine. Ostao je, međutim, na promatranju kod kuće a Breivikova majka je Husbyju rekla da je njen sin brzo prevladao svoje probleme.

LJUBLJANA - Slovenski parlament u četvrtak je odbio prijedlog zakona prema kojemu bi se financiranje vjerskih zajednica osiguravalo bez državnih subvencija, tako da bi vjernici za njih izdvajali dio od svog poreza na dohodak koji plaćaju državi. Za prijedlog novog zakona o vjerskim slobodama koji je predviđao i zabranu zapošljavanja vjerskih službenika kao dušebrižnika u vojsci, policiji, bolnicama i zatvorima, smanjenje broja potpisa za registraciju vjerskih zajednica sa sadašnjih 100 na deset, a koji su u postupak uložile dvije oporbene stranke glasovalo je 40 zastupnika, a 47 je bilo protiv. Stranke vladajuće koalicije desnog centra ocijenile su zakonski prijedlog pokušajem ideološke politizacije, a predlagači, Socijalni demokrati (SD) i stranka Pozitivna Slovenija (PS) usklađivanjem s ustavom koji određuje da je crkva odvojena od države. Za zakon su glasovali i zastupnici Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), stranke koja je članica sadašnje petočlane vladajuće koalicije. Zabrinutost zakonskim prijedlogom kao pokušajem snižavanja postojećih prava vjernika i njihovih ljudskih prava već su ranije zajedničkom izjavom izrazile 4 najveće vjerske zajendice u Sloveniji: Katolička crkva, Islamska zajednica, Srpska pravoslavna crkva i Evangelička crkva.

BERN - Aung Suu Kyi, mianmarska dobitnica Nobelove nagrade za mir, zbog mučnine je prekinula u četvrtak navečer svoju konferenciju za tisak u Bernu u Švicarskoj. Nobelovka, koja se nekoliko minuta ranije požalila na umor od putovanja, doputovala je u Ženevu u srijedu navečer odakle počinje svoje prvo putovanje po Europi u više od 25 godina. Nakon što je u Bernu 15 minuta odgovarala na pitanja sa švicarskim ministrom vanjskih poslova Didierom Burkhalterom, koji je objavio da Švicarska ukida sankcije protiv Mianmara osim onih na oružje, odjednom je promijenila izraz i nakon toga povraćala. Suu Kyi se potom pribrala i napustila konferenciju rekavši: "Jako mi je žao. Ispričavam se". Još nije poznato hoće li Suu Kyi ići na planiranu večeru sa švicarskim ministrima i predsjednicom Evelyn Widmer-Schlumpf.

DUBAI - Iran je uhitio ubojice dvojice njegovih nuklearnih znanstvenika i nastavlja loviti one koje smatra odgovornim za pokušaj sabotaže njegovog nuklearnog programa, izvijestili su iranski državni mediji u četvrtak. Uhićeni su osumnjičeni za ubojstvo fizičara iranske Organizacije za atomsku enegriju (AEOI) i zamjenika ravnatelja postrojenja za obogićavnje urana u Natanzu pomoću bombi pričvršćenih na njihova vozila. Teheran je optužio Izrael i SAD za organiziranje ubojstava koji su omeli njegov nuklearni program. Washington je zanijekao bilo kakvu upletenost a Izrael nije želio komentirati te tvrdnje. Fizičar AEOI-a Majid Shahriari je ubijen 2010. godine a Mustaf Ahmadi-Roshan u siječnju ove godine.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙