FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 13. lipnja 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21.00 sat:

BRUXELLES/STRASBOURG - Europski parlament je u srijedu izglasovao dvije direktive kojima se Europskoj komisiji jačaju ovlasti u nadzoru proračuna zemalja članica eurozone te zatražio uspostavu europskog fonda za otkup dugova zemalja eurozone koji prelazi 60 posto BDP-a, koji bi omogućio produljenje otplate duga i niže kamatne stope. Ta dvije direktive spadaju među najdalekosežnije prijedloge, a šef socijalista u Europskom parlamentu Hannes Swoboda rekao je da to predstavlja "srž fiskalne unije". Međutim, da bi te direktive stupile na snagu trebaju ih potvrditi zemlje članice, a ministri financija bi o tome započeti raspravu u slijedećih mjesec dana. Pregovori između zemalja članica i parlamenta mogli bi potrajati mjesecima.

BRUXELLES - Čelnici zemalja članica Europske unije odobrit će na summitu 28. i 29. lipnja početak pristupnih pregovora s Crnom Gorom, doznaje se iz pripremnih dokumenata u koji je Hina imala uvid. "Europsko vijeće odobrit će odluku koju će donijeti Vijeće za opće poslove 26. lipnja o otvaranju pristupnih pregovora s Crnom Gorom", kaže se u smjernicama za pripremu odluka za predstojeći europski summit i sastanak ministara vanjskih i europskih poslova, koji čine Vijeće za opće poslove. Europsko vijeće, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica, sastat će se 28. i 29. lipnja u Bruxellesu, a dva dana prije toga, 26. lipnja u Luxembourgu sastaje se Vijeće za opće poslove.

MOSTAR - Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ 1990 Božo Ljubić dogovorili su se o zajedničkom nastupu ovih dviju stranaka na predstojećim općinskim izborima u sredinama gdje su Hrvati u BiH u manjini, priopćeno je u srijedu iz odjela za odnose s javnošću dviju stranaka. Tijekom susreta istaknuta je potreba zajedničkoga nastupa na izborima u općinama Republike Srpske, Sarajevu, Tuzli i drugim općinama u kojima su Hrvati manjina ili relativna većina.

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu za medije u Mostaru da će do kraja lipnja doći do rekonstrukcije vlasti u BiH na više razina i da će novu koaliciju uz dva HDZ-a činiti SDP i Savez za bolju budućnost BiH, koje će iz vlasti izbaciti SDA, HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak. "U lipnju ćemo završiti rekonstrukciju vlasti. Imamo jasno razrađen plan i način na koji je moguće promijeniti vlast od županija, preko Federacije BiH do državnog vijeća ministara", rekao je Čović.

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić najavio je u srijedu u Sarajevu kako će SDA ponovo stupiti u savez sa Strankom za BiH (SBiH), čiji je utemeljitelj Haris Silajdžić, s kojom je i ranije bila u koaliciji, a istodobno je ustvrdio kako preustroja vlasti neće biti ni na državnoj razini ukoliko Socijaldemokratska partija (SDP) ne uspije provesti smjenu vlasti na razini Federacije BiH. Nakon sastanka s predsjednikom SBiH Amerom Jerlagićem, održanog u Sarajevu, Tihić je novinarima kazao kako će ove dvije stranke zajednički nastupiti na općinskim izborima koji će biti provedeni u listopadu.

ZAGREB/MOSKVA - Rusko ministarstvo vanjskih poslova opovrglo je u srijedu tvrdnje da je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov optužio SAD da isporučuje oružje sirijskim pobunjenicima, priopćivši da je riječ o pogreški u prijevodu. Svjetske novinske agencije su prenijele da je Lavrov na konferenciji za novinare u srijedu u Teheranu optužio Sjedinjene Države da isporučuju oružje sirijskim pobunjenicima. "To je bila pogreška u prijevodu", rekao je za agenciju France Presse jedan dužnosnik ureda za odnose s javnošću ministarstva vanjskih poslova i dao je na uvid izjavu Lavrova u originalu u kojoj piše da SAD isporučuje oružje "zemljama u regiji".

ZAGREB - Dvotjedna vojna vježba "Immediate Response", u kojoj je sudjelovalo više od 700 pripadnika hrvatske vojske, američke vojske i vojnika šest drugih zemalja, uspješno je završena svečanošću zatvaranja 9. lipnja, priopćilo je u srijedu američko veleposlanstvo. "Mislim da se svi možemo složiti da je vježba bila apsolutni uspjeh", kazao je brigadir Ivan Turkalj. Njegov američki kolega, brigadir Andrew Heppelmann, kazao je da je na vježbi, održanoj u Slunju, postignuta "visoka razina izvrsnosti, s naglaskom na taktiku, tehniku, proceduru i održavanje".

ZAGREB - Visoki trgovački sud Republike Hrvatske i Vrhovni trgovački sud Ruske Federacije imaju mnogo dodirnih točaka i sličnih problema, poput pretrpanosti sudova predmetima te su stoga i zbog razvoja biznisa u Rusiji, Hrvatskoj i Europi izuzetno važni međusobni kontakti, suradnja i posebno razmjena iskustava u metodama rješavanja sporova. Izjavili su to danas predsjednik Visokog trgovačkog suda RH Mario Vukelić i predsjednik Vrhovnog tgovačkog suda Ruske Federacije Anton Ivanov uoči današnjih razgovora u Zagrebu, gdje je Ivanov sa suradnicima stigao na poziv Vukelića.

BEOGRAD - Dosadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je tu dužnost obavljao od sredine kolovoza 2008., u srijedu je ponovno izabran za gradonačelnika potporom većine od 63 zastupnika od njih ukupno 110 koliko ih je u Skupštini grada Beograda. Mandat gradonačelnika po zakonu traje četiri godine, a Đilas, koji je i zamjenik predsjednika srbijanske Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića, ponovno je izabran za gradonačelnika tajnim glasovanjem.

DEN HAAG - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu Luis Moreno-Ocampo zatražio je u srijedu 30 godina zatvora za Thomasa Lubangu, bivšeg vođu pobunjenika u Demokratskoj Republici Kongo, koji je u ožujku proglašen krivim za korištenje djece vojnika u građanskom ratu 2002. i 2003. godine. "Tužiteljstvo traži od sudskog vijeća da izrekne 30-godišnju kaznu zatvora", rekao je argentinski sudac Moreno-Ocampo. "Mi pozivamo na oštru kaznu." Obrana, tužiteljstvo i odvjetnici žrtava došli su u srijedu na sudsko ročište gdje se razmatrala visina kazne koja će biti izrečena Lubangi.

NIKOZIJA - Cipar traži najbolje moguće uvjete za financijsku pomoć u Europi i drugdje u svijetu, komentirao je u srijedu guverner tamošnje središnje banke medijska izvješća da bi vlada u Nikoziji mogla posuditi novac i od Kine ili Rusije. Učestale su spekulacije da će Cipar uskoro zatražiti međunarodnu financijsku pomoć ali komunistička vlada u Nikoziji nije objavila hoće li posegnuti za mehanizmom pomoći Europske unije ili će se obratiti za pomoć bliskom savezniku Rusiji ili Kini.

ZAGREB - Knjiga "160 godina njemačkih diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj", koju je objavila Školska knjiga u suradnji s njemačkim veleposlanstvom u Hrvatskoj, predstavljena je u srijedu navečer u Zagrebu. Autori knjige, koja je nastala prigodom obilježavanja 20 godina diplomatskih odnosa SR Njemačke i Republike Hrvatske, su njemački veleposlanik u RH Bernd Fischer i Enrico Seewald, docent za diplomaciju na Sveučilištu u Potsdamu.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙