FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 1. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine u petak je osudio na petnaest godina zatvora Ratka Dronjka, bišeg pripadnika vojske bosanskih Srba koji je proglašen krivim za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH. Sudskom presudom konstatirano je kako je Dronjak sudjelovao u uspostavljanju i funkcioniranju zatočeničkih logora na području Drvara, gdje su sustavno zlostavljani zarobljeni pripadnici HVO i Armije BiH. Dronjak je bio jedan od zapovjednika u logorima na području Drvara, a sudsko je vijeće ocijenilo kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno potvrđeno da su čuvari kojima je on bio nadređen sustavno fizički zlostavljali i izgladnjivali zatočenike zbog čega su mnogi među njima umrli. Dronjak je proglašen izravno odgovornim za smrt najmanje jedanaest zatočenika od kojih je jednog ranjenog zarobljenog pripadnika Armije BiH osobno ubio.

MOSKVA - Pitanje hoće li Europska unija bojkotirati utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Ukrajini više nije aktualno, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u razgovoru objavljenom u petak u ruskom dnevniku Kommersantu. "Pitanje Europske unije i njezina bojkota Europskog nogometnog prvenstva nije više aktualno", odgovorio je Van Rompuy na pitanje o prijetnjama da europski dužnosnici neće doći na EURO u Ukrajini zbog lošeg odnosa ukrajinskih vlasti prema zatvorenoj oporbenoj čelnici Juliji Timošenko. "EU želi razvijati odnose s Ukrajinom. Vodili smo pregovore o sporazumu o pridruživanju, uključujući zonu slobodne trgovine", podsjetio je on. "No EU i ja dali smo jasan signal Ukrajini: nećemo biti spremni potpisati taj sporazum dok ne budemo uvjereni da Ukrajina želi razviti bliskije političke odnose, što podrazumijeva poštivanje temeljnih vrijednosti EU-a poput prvenstva zakona", zaključio je europski predsjednik. Herman Van Rompuy je za Kommersant uz to izjavio kako će na summitu Rusije i EU-a u nedjelju i ponedjeljak u Sankt Peterburgu biti riječi o Siriji i Iranu te o pitanju ljudskih prava. "Neophodno je govoriti o aktualnim problemima poput borbe protiv gospodarske i financijske krize, nasilja u Siriji, nuklearnog programa u Iranu", rekao je on u tom razgovoru.

VARŠAVA - Američki predsjednik Barack Obama u petak je u pismu svom poljskom kolegi Bronislawu Komorowskom izrazio žaljenje zbog pogreške koju je učinio prigodom posthumne dodjele odlikovanja poljskom borcu otpora kada je umjesto "nacističkih logora smtri" upotrijebio izraz "poljski logori smrti". "Predsjednik Obama žali zbog svoje pogreške", kazao je Jaromir Sokolowski iz ureda poljskog predsjednika. Prema njegovim riječima, Obama je u isprici kazao da "jednostavno nema poljskih logora smrti", napominjući da su "Auschwitz, Belzec, Treblinku i ostali koncentracijske logore izgradili i vodili njemački nacisti". Obama je pogrešku počinio u srijedu tijekom postumne dodjele predsjedničke medalje slobode, najvišeg američkog civilnog priznanja, poljskome heroju Janu Karskom koji je među prvima progovorio o nacističkim likvidacijama Židova. Poljski premijer je za Obamin 'faux pas' izjavio da su "njegove riječi duboko povrijedile sve Poljake", a Komorowski je u pismu Obami kazao da je "uvjeren da nepravedne i bolne riječi o poljskim logorima smrti ne odražavaju ni namjere ni mišljenja našeg američkog prijatelja". Tommy Vietor, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, oglasio se odmah u srijedu i rekao je da se predsjednik "pogrešno izrazio". "On je govorio o nacističkim logorima smrti u Poljskoj", objasnio je. "Žalimo zbog te pogreške u izražavanju koja ne bi trebala baciti sjenu na našu jasnu namjeru da odamo priznanje Janu Karskom i drugim hrabrim građanima koji su bili na strani ljudskog dostojanstva suočenog s tiranijom", rekao je Vietor.

SARAJEVO - Dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini spremna su podruprijeti rekonstrukciju vlasti u toj zemlji, no inzistiraju da se ona provede na svim razinama i da te dvije stranke u njoj sudjeluju sukladno rezultatima ostvarenim na izborima 2010. godine, potvrđeno je u petak Hini u Sarajevu. Glasnogovornik HDZ 1990. Veso Vegar je kazao kako zahtjev Socijaldemokratske partije BiH (SDP) za raskidom koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA) ne predstavlja preveliko iznenađenje s obzirom da se takvo što najavljivalo uoči donošenja konačne odluke o proračunu, čijem se potvrđivanju SDA suprotstavljala do sve konačnog glasovanja tumačeći da je riječ o iznosu nedostatnom za funkcioniranje države. "Rekostrukcija vlasti logičan je ishod u ovakvoj situaciji i mi smo je spremno poduprijeti, no očekujemo da sudjelujemo i u vlasti na razini Federacije BiH, što je naš zahtjev još od izbora 2010. godine", kazao je Vegar. Predsjednici HDZ Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragan Čović i Milorad Dodik u izjavi lokalnim medijima također su podržali zahtjev predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije za raskidom koalicije sa SDA, a Čović je istodobno najavio kako očekuje da se promjene obave ne samo unutar Vijeća ministara BiH, nego i na razini vlade Federacije BiH i županija u tom entitetu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙