FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 12. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

KOTOR - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala je u utorak u Kotoru s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori o položaju i pravima Hrvata u toj zemlji, njihovoj organiziranosti, aktivnostima i problemima te o financijskoj potpori hrvatskim udrugama i medijima koji djeluju u Boki Kotorskoj. U razgovoru su sudjelovali predsjednik Hrvatskog građanskog društva Mirko Vičević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Miroslav Franović, predsjednik Hrvatske krovne udruge Dux Croatorum Zvonimir Deković i zastupnica Hrvatske građanske inicijative u crnogorskom parlamentu Ljerka Dragićević.Tijekom razgovora predstavnici udruga ukazali su uglavnom na potrebu rješavanja tehničkih problema, načina finaciranja hrvatskih medija "Hrvatskog glasnika" i "Radio Duxa" te suvremenijeg načina rada s mladima kroz stvaranje kampova za edukaciju i animaciju kao i doniranje stipendija za studiranje i postdiplomske studije na sveučilištima u Hrvatskoj. Ministricu Pusić primio je kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić koji je predstavio biskupiju kroz njenu povijest te kulturno i spomeničko blago Hrvata kao autohtonog naroda u Boki Kotorskoj. Ministrica je izrazila zadovoljstvo posjetom i susretom u biskupiji koja je pomogla u očuvanju autohtonog hrvatskog identiteta u Crnoj Gori.

SARAJEVO - Zbog sadašnje krize vlasti u Bosni i Hercegovini Europska komisija će najvjerojatnije otkazati sastanak čelnika najutjecajnijih političkih stranaka iz te zemlje koji je trebao biti održan 27. lipnja s ciljem postizanja dogovora o reformama na kojima inzistira Eurpska unija, objavile su u utorak banjalučke "Nezavisne novine". Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele ranije je pozvao u Bruxelles čelnike šest političkih stranaka iz BiH koje su tada činile vladajuću koaliciju. Cilj sastanka bio je postići dogovor o mehanizmu koordinacije provedbe nužnih reformi, a očekivalo se kako će političari u BiH do tada postići dogovor o reformi ustava i izbornog zakona odnosno o eliminiranju njihovih odredbi koje diskriminiraju pripadnike nacionalnih manjina. Nakon Fueleova poziva na sastanak uslijedio je, međutim, raskid političkog savezništva između Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA), koju bi u izvršnoj vlasti trebao zamijeniti Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića. Ta promjena se još nije dogodila, osim u nekoliko županija unutar Federacije BiH, pa u Bruxellesu ne znaju tko bi uopće trebao biti na planiranom sastanku, kazao je izvor iz Europske komisije.

MOSKVA - Oko 100.000 ljudi sudjeluje u prosvjedu protiv vlasti predsjednika Vladimira Putina u središtu Moskve u utorak, prema procjenama organizatora. Policijska procjena znatno je niža i zasad ne prelazi 20 tisuća ljudi. Agencije javljaju da je teško neovisno procijeniti broj sudionika, jer se prosvjedna povorka proteže na više stotina metara duž bulevara koji okružuju središte Moskve. Više od 12.000 pripadnika snaga reda - policajaca, jedinica za suzbijanje nemira i postrojbi ministarstva unutarnjih poslova - mobilizirano je za osiguravanje reda. U Rusiji je danas nacionalni praznik, a veliki prosvjedni skup protiv Putina ranije je najavljen. Trebao bi završiti popodne.

CARACAS - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez podnio je u ponedjeljak kandidaturu za predsjedničke izbore u listopadu, javlja BBC. Na putu u sjedište izbornog povjerenstva u Caracasu pratilo ga je na tisuće pristaša. Bio je to najveći skup potpore Cahvez otkako mu je prije godinu dana dijagnosticiran rak. Chavez (57), očito dobra zdravlja, pjevao je i plesao pred mnoštvom i obećao pobjedu. Na izborima će se suočiti s bivšim guvernerom savezne države Mirande Henriqueom Caprilesom, kandidatom ujedinjene oporbe. Po anketama Chavez ima veliku prednost, ali mnogo je birača još neodlučno i Capriles bi mu mogao biti opasan protivnik, smatraju analitičari.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙