FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 31. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

DUBLIN - Irci su u četvrtak počeli izlaziti na referendum o europskom paktu o fiskalnoj disciplini, koji je potpisalo 25 država članica EU-a, a da bi stupio na snagu treba ga ratificirati 12 od 17 članica eurozone. Irska je jedina od 25 država potpisnica koja će se o ratifikaciji fiskalnog pakta, punim imenom Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji, izjasniti na referendumu. Prema anketama, u vodstvu su oni koji podržavaju pakt, njih je 50 posto, protiv je 31 posto, a suzdržanih 19 posto. Za razliku od dva dosadašnja slučaja kada je referendum u Irskoj privremeno zaustavljao ratifikaciju europskih ugovora, ovoga puta je situacija drugačija. U televizijskom obraćanju naciji irski premijer Enda Kenny pozvao je birače da glasuju za fiskalni pakt. "Glasujte za stabilnost. Za ulaganja. Za oporavak. Glasujte za radnu Irsku", rekao je. Gerry Adams, predsjednik Sinn Feina, pozvao je na suprotno. "Ne dajte se zavarati. Budite mudri. Pridružite se milijunima u Europi koji su protiv stroge štednje", kazao je. Protivljenje paktu Adamsa i njegovu stranku, međutim, stajalo je pada u popularnosti zadnjih tjedana. Rezultati se ne očekuju prije petka. Fiskalni pakt prva je u ožujku ratificirala Grčka, a nakon nje u travnju Portugal i Slovenija te Rumunjska u svibnju. Proces ratifikacije u tijeku je u Švedskoj, Danskoj, Španjolskoj, Italiji, Poljskoj i Latviji.

SEUL - Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne zajednice koja želi uvjeriti Pjongjang da odustane od atomskog oružja. Izmjene ustava usvojene su na parlamentarnom zasjedanju 13. travnja, a u četvrtak su objavljene na internetskoj stranici sjevernokorejske vlade. "Kim Jong-Il je našu zemlju učinio nepobjedivom u političkoj ideologiji, ona posjeduje nuklearno oružje i neukrotiva je vojna sila i zemlja snažnog i naprednog naroda", navodi se u sjevernokorejskom ustavu. "Zemlja s nuklearnim oružjem" novina je u tekstu. "Promjena ustava naglašava da Sjeverna Koreja ne namjerava odustati od svojih nuklearnih aktivnosti, bez obzira na okolnosti", ocijenio je Cheon Sung-Whun iz korejskog Instituta za nacionalno ujedinjenje u Seulu. "Traženje da odustane od nuklearnog programa od sada predstavlja kršenje sjevernokorejskog ustava", dodao je. Profesor sa sveučilišta Kyungnam iz Changwona Kim Keun-Sik je rekao da taj revidirani tekst nije dobra vijest za sudionike pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, koji su ionako zamrznuti od 2008. godine. On, međutim, ipak smatra da je svrha novog ustava prije svega slavljenje pokojnog predsjednika Kim Jong-Ila, te da se ustav redovno dopunjava i da mu ne treba pridavati previše važnosti.

ZAGREB - Elizabeta II. proslavit će ovaj vikend 60 godina od stupanja na britansko prijestolje blještavim spektaklima poput pop-koncerta u Buckinghamskoj palači ili plovidbe tisuću brodova Temzom, no dok se domovina dijamantnim jubilejom svoje vladarice ponosi, članice Commonwealtha su ravnodušne. Nakon duge vladavine kraljice Viktorije koja je 1897. proslavila 60 godina na prijestolju, dijamantni jubilej dočekala je i 86-godišnja Elizabeta II. koja bi za samo tri godine mogla postati britanski monarh s najduljom vladavinom. Njezina se obljetnica održava godinu dana nakon vjenčanja princa Williama, Elizabetina unuka i pučanke Kate Middleton kojim je britanska monarhija ojačala popularnost u domovini i svijetu. Obred je na televiziji pratilo dvije milijarde gledatelja. Nedavne su ankete potvrdile kraljičinu visoku popularnost unatoč oštroj gospodarskoj krizi i općem padu povjerenja naroda u političku klasu i elitu. Tako je 69 posto ispitanika ocijenilo da bi zemlji bilo lošije bez monarhije, dok suprotno misli 22 posto britanskih ispitanika, piše agencija Reuters. Članovi britanske kraljevske obitelji obilježavaju jubilej tijekom cijele godine u zemlji i inozemstvu, ali vrhunac će biti proslave od 2. do 5. lipnja. U subotu će kraljica, ljubiteljica konja i utrka, posjetiti Epsom Derby, a u nedjelju se organizira "Veliki jubilarni ručak" i tisuće Britanaca pozvane su na ulicama podijeliti obrok sa susjedima i prijateljima. Za nedjelju je zakazan najveći događaj kada će tisuću brodica ploviti Temzom predvođeni kraljevskim parom u kraljevskoj barci. Očekuje se da će ih s obala pozdravljati milijun ljudi.

DUBLIN - Vođa irske rock grupe U2 Bono Vox uručit će najveću nagradu Amnesty Internationala burmanskoj oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi sredinom lipnja kada će posjetiti Dublin, objavili su organizatori u srijedu. Suu Kyi će doputovati u Dublin 18. lipnja, dan pošto će u Oslu preuzeti svoju Nobelovu nagradu za mir kojom je nagrađena 1991. godine. Prije tri godine burmanska oporbena čelnica proglašena je Veleposlanicom savjesti Amnesty Internationala, što je najviša nagrada te svjetske organizacije za ljudska prava. Nijednu od nagrada nije dosad mogla primiti osobno jer se 15 godina od posljednje 24 nalazila u kućnom pritvoru, a kada je i bila na slobodi nije smjela napuštati Mianmar. Bono i ostali članovi grupe U2 posvetili su Suu Kyi seriju svojih koncerata 2009. godine, uključujući i dva u Zagrebu 9. i 10. kolovoza, tražeći njezino oslobađanje iz kućnog pritvora. Bono će 18. lipnja prvi put upoznati Suu Kyi. "Tako je rijetko da milost skrši vojnu moć i kad se to dogodi moramo se radovati najglasnije što možemo", rekao je Bono. "Milost i hrabrost Suu Kyi vodili su nas dublje u demokraciju. Svi osjećamo da je poznajemo, ali bit će veliko zadovoljstvo upoznati je osobno", dodao je. Suu Kyi je nakon odstupa vojnog režima u Mianmaru puštena iz kućnog pritvora i ove godine po prvi put izabrana u parlament. U lipnju kreće na europsku turneju koja će je osim u Norvešku i Irsku odvesti i u Veliku Britaniju.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙