FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 12. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

TIRANA - Zastupnici u albanskome parlamentu izabrali su u ponedjeljak za predsjednika države Bujara Nishanija, za čije se imenovanje zalagala vladajuće većina koja je odbacila pozive zapadnih zemalja na postizanje konsenzusa u ime nacionalnog jedinstva. Bivši ministar unutarnjih poslova i član vladajuće Demokratske stranke Nishani dobio je 73 od 76 glasova na tajnom glasovanju u parlamentu od 140 zastupnika. Zastupnici glavne oporbene Socijalističke stranke nisu glasovali. Nishanijev izbor je korak unatrag za napore Europske unije da ublaži političke napetosti u Albaniji, gdje su u oporbenim prosvjedima prošle godine četiri osobe izgubile život. Na prethodne tri sjednice parlamenta nije postignuta većina od tri petine zastupnika potrebna za izbor kandidata za predsjednički položaj, koji je u velikoj mjeri ceremonijalan. U četvrtom krugu glasovanja bila je dovoljna obična većina koju ima vlada Demokratske stranke premijera Salija Berishe.

BANJA LUKA - Sudionici okruglog stola u Banjoj Luci, posvećenog povratku Hrvata BiH, u ponedjeljak su prihvatili zaključke kojima se traži neodgodiva primjena aneksa 7 Daytonskog sporazuma, koji se odnosi na povratak izbjeglih i raseljenih, te su posebice naglasili zahtjev za žurnim povratkom Hrvata u Bosansku Posavinu i Srednju Bosnu. "Odbacujemo primjedbe da se Hrvati ne žele vratiti u Bosansku Posavinu i Srednju Bosnu i smatramo takve teze opasnima i netočnima", zaključili su sudionici okrugloga stola što ga je Banjoj Luci pod nazivom "Održivi povratak bosanskih Hrvata - stanje i perspektive", organizirala udruga bosanskih Hrvata "Prsten". U zaključcima je izražena "najoštrija osuda" pojave krađe šuma i druge imovine u Republici Srpskoj, čiji su vlasnici Hrvati, te je od policije i sudstva toga entiteta zatraženo da ubuduće spriječi takve pojave. Također je zaključeno kako je nužno ambicioznije oblikovati projekte koji bi se financirali fondovima EU, a koji bi poticali povratak Hrvata u BiH, te da je u taj povratak nužno uključivanje institucija civilnog društva. U zaključcima se pozivaju sve stranke u BiH s hrvatskim predznakom na "jedinstveno djelovanje" na predstojećim lokjalnim izborima na jesen, posebice u onim područjima gdje su Hrvati manjina. Sudionici okruglog stola zatražili su pomoć RH u financiranju malog i srednjeg poduzetništva za povratnike Hrvate u BiH. Predstojnica Državnog ureda za odnose s Hrvatima izvan RH Darija Krstičević na skupu je najavila kako će hrvatska vlada odustati od ranije praske financiranja većeg broja manjih projekata pomoći Hrvatima u BiH, te će ubuduće financirati manji broj, ali većih projekata koji će pridonositi održivom povratku Hrvata U BiH. Banjalučki biskup Franjo Komarica, koji je bio i domaćin okruglog stola, upozorio je kako je od ukupnih međunarodnih donacija za povratak u BiH, Hrvatima pripalo samo tri posto.

PRIŠTINA - Umirovljeni američki generala Wesley Clark, koji je devedesetih godina vodio akciju NATO-a na Kosovu protiv snaga tadašnje Jugoslavije, od kosovskih je vlasti za kanadsku tvrtku koju on vodi zatražio dozvolu za istraživanje i iskorištavanje ugljena na Kosovu. Tvrtka Envidity želi, osim iskorištavanje ugljena, prozvoditi i sintetsko gorivo, ukoliko na zapadu Kosova nađe dovoljno ugljena. Tvrtka očekuje da će proizvoditi 15,9 milijuna litara visokokvalitenog sintetskog dizelskog goriva dnevno. Ukoliko kosovske vlasti izdaju dozvole i Enviditiy nađe veće količine ugljena ta tvrtka namjerava tijekom idućih šest godina u projekt uložiti 5,6 milijardi eura. Procjenjuje se da Kosovo ima do 14 milijardi tona rezervi lignita i ugljena.

ABUJA - Napadači, za koje se sumnja da su pljačkaši, napali su u ponedjeljak nekoliko sela u sjevernoj nigerskoj državi Zamfari i ubili najmanje 27 osoba.

Glasnogovornik policije Sanusi Amirul je rekao da su pljačkaši napali seljane u, kako sumnja policija, osvetničkom pohodu zato što je nekoliko članova bande uhićeno ili ubijeno. Bande su seljane optužile da su oni o njima dali informacije policiji.

WASHINGTON - Sjedinjene Države izuzet će Indiju, Južnu Koreju, Tursku i još četiri zemlje od financijskih snakcija jer su znatno smanjile kupovinu iranske nafte, rekla je u ponedjeljak državna tajncia SAD-a Hillary Clinton. Clinton je rekla da će od sankcija biti izuzete i Malezija, Južna Afrika, Sri Lanka i Tajvan, koje će se tako pridružiti Japanu i više europskih država na popisu već izuzetih od sankcija SAD-a. "Današnja objava ističe uspješnost primjene naših sankcija. Smanjenjem prodaje iranske nafte šaljemo odlučnu poruku iranskim čelnicima da će se, dok ne poduzmu konkretne akcije kako bi odgovorili na zabrinutost međunarodne zajednice, nastaviti suočavati sa sve većom izolacijom i pritiskom", rekla je Clinton u priopćenju.

SAN FRANCISCO - Tvrtka Apple u ponedjeljak je predstavila novu kartografsku uslugu razvijenu za njezine proizvode iPhone i iPad, što je izravna konkurencija kartama koje nudi Google. "Mi smo sami izradili svu kartografiju", objasnio je na konferenciji za tisak u San Franciscu Scott Forstall, voditelj razvoja software za Appleove prijenosne naprave.

(Hina) xbdj ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙